nova glazba
28. siječnja 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

očekujemo
31. prosinca 2022.

Vrijeme čitanja: 20 minute Dora 2023 održat će se u Opatiji 11. veljače, a Vedran, Eva, Patrk i Helena otkrili su što očekuju od 18 odabranih kandidata.

Izvedbene umjetnosti

„Danteov Pakao: Uprizorenje duše” (&TD) kao posljednja ovogodišnja premijera

danetov
Foto: Luka Dubroja
Vrijeme čitanja: 2 minute

„Danteov Pakao: Uprizorenje duše”, autorski projekt Marina Klišmanića i Karle Leko, posljednja je ovogodišnja premijera u Teatru &TD koja će se održati 12. prosinca u Velikoj dvorani &TD-a s početkom u 20 sati.

U predstavi glumi devet sjajnih mladih glumica i glumaca, budućnost hrvatskog teatra: Vid Ćosić, Dominik Dolenc, Filip Lugarić, Ružica Maurus, Lidija Penić-Grgaš, Kristijan Petelin, Lucija Rukavina, Marin Stević i Ema Šunde.

„Na pola našeg životnoga puta/u mračnoj mi se šumi noga stvori”, započinje Dante prvi dio svoje „Božanstvene komedije”, ujedno i najpoznatiji dio – Pakao. U kanonskom djelu talijanske književnosti autor kroz alegorijski pristup ističe društvene anomalije, ali i pitanje ljudske sudbine koja ostaje trajno zapečaćena odlaskom u zagrobni život. Pakao je slika poroka koji su utkani u svakodnevicu, a koji vode u čovjekovu propast.

Dante uz pomoć Vergilija, koji ga vodi, pokušava preduhitriti propast unutarnjim putovanjem. Upravo to unutarnje putovanje koje stoji iza alegorije ovog epa koristimo kao polazišnu točku za otkrivanje na koji se sve način pakao može prikazati danas.

Foto: Luka Dubroja

U vremenu u kojem živimo suočeni smo s vijestima koje nam se vrlo lako mogu učiniti toliko strašnima da nam se ponekad čini da je pakao već među nama. Vodeći se specifičnošću vremena okrenuli smo se ljudskoj psihologiji i paklu kao stanju duha. U tom košmaru ljudske duše nit vodilja jest psihodramska metoda koja pojedinca suočava s proživljenim događajima.

Kroz protagonista koji je opčinjen Danteovim djelom polako ulazimo u njegov unutarnji svijet, osobno putovanje koje polako raskrinkava najtamnije dijelove njegove duše. Šuma u koju uprizorenjem Pakla zalazi postaje sve dublja i mračnija i iz nje više nema izlaza.

Režija: Marin Klišmanić
Dramaturgija: Karla Leko
Oblikovanje svjetla: Martin Šatović
Kostimografija: Tina Spahija
Glazba: Nikola Krgovič
Radionica psihodrame: Tina Radibratović
Fotograf: Luka Dubroja

Projekt je realiziran u koprodukciji umjetničke organizacije RUPER i Teatra &TD Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu, uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba.


Ulaz na premijeru 12. prosinca moguć je isključivo s pozivnicom. Reprizne izvedbe na rasporedu su 13. i 15. prosinca.

(Visited 110 times, 9 visits today)
Be social

Komentari