Glazba

Darkwave before Christmas: Srijeda u petak (u klubu)

Illustration of Planet srijeda: Pablo Bozzi, Curses, Melanie Havens, Felver on grey background as a promotional flyer for a DJ night
Planet srijeda: Pablo Bozzi, Curses, Melanie Havens, Felver
Vrijeme čitanja: 2 minute

Hipnotično sneno putovanje kroz zvučni svijet Planet srijede dolazi s posebnim izdanjem za predbožićni petak! Zagrebački će Željezničar 22. prosinca dovesti prvake dark wave zvuka – Pablo Bozzi, Curses, Melanie Havens i naš domaćin Felver će okupirati Željezničar.

Ovo je više od samo večeri glazbe, ovo je duboko uranjanje (deep dive, kužite?) u intrigantne vibracije dark waveva. Curses, čije su ruke stvorile kompilaciju „Next Wave Acid Punx”, plete napetu atmosferu između osamdesetih i današnjih fuzija. Curses će biti vodič putovanje kroz mračne i plesne ritmove, a uz njega, Felver će osigurati da Željezničar zasja i oživi u novom audiovizualnom sjaju. Ne nužno božićnom, ali svakako slavljeničkom.

Curses

Curses je umjetnik koji se proslavio kroz EBM, wave, post punk, techno i industrijske glazbene spektre, a iza zlokobnog scenskog imena operira Luca Venezia. Sa svojom glazbenom vizijom, istraživao je široki spektar žanrova i eksperimentirao s različitim glazbenim pravcima. Curses gradi svoje setove poput priče, prilagođavajući se reakcijama publike.

Njegov pristup stvaranju glazbe i DJ-anju ogleda se u razmišljanju o tonovima, interakciji instrumenata i harmoniji kako bi stvorio nešto novo i iznenađujuće.

Curses nije samo glazbenik; bavi se i dizajnom te upravljanjem Ombra International – izdavačke kuće s bazom u Berlinu koja je usmjerena na post punk, wave i mračnu glazbu. Njegova strast prema umjetnosti i želja da zadrži nevinost djetinjstva kao izvor inspiracije oblikuju njegov umjetnički pristup.

Bogata kompilacija „Next Wave Acid Punx

Pablo Bozzi

Pablo Bozzi, sa svojim nekonvencionalnim pristupom stilu Italo Body Music godinama je garancija za euforični duh za plesne podije. Uostalom znamo da njegovim zvučnicima kola strast koliko i njegovom krvi. Bozzi se trenutno teško definira jednim elektroničkim pridjevom, a ne trpa se ni u samo jednu ladicu. Njegov zvučni potpis trenutno vijuga između Itala, EBM-a i trancea.

Italo disco je žanr nastao u Italiji krajem sedamdesetih, uglavnom produciran tijekom ranih osamdesetih. Potekao je iz tadašnje underground plesne glazbe, popa i elektroničke glazbe, kako domaće tako i strane (hi-NRG, Euro disco), te se razvio u eklektičan podžanr. Karakterizira ga korištenje elektronskih bubnjeva, ritam mašina, sintesajzera i ponekad vokodera.

Obično se pjeva na engleskom jeziku, a rjeđe na talijanskom i španjolskom. Naziv žanra je usko povezan s marketinškim naporima izdavačke kuće ZYX koja je počela licencirati i promovirati glazbu izvan Italije 1982. godine. Italo disco je postupno izblijedio početkom devedesetih te se podijelio u mnoge žanrove poput eurobeata, italo housea i italo dancea.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pablo Bozzi (@pablo.bozzi)

Melanie Havens

Melanie Havens sa svojom energijom i jedinstvenim setovima razara podije izvedbama koje sežu od EBM-a, post-punka do techna.

Ovaj DJ-ica rođena u São Paulu, a stacionirana, a gdje drugdje nego u glavnom gradu elektronike – Berlinu, jedna je od najboljih imena EBM-a, wavea, post punka, techna i industrijskih spektara posljednjih nekoliko godina. Već neko vrijeme je dio obitelji The Brvtalist.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by (@melaniehavenss)

Darkwave petak organizira spiritus movens i doajen domaće elektroničke scene koji nam je doveo najveća imena iz cijeloga svijeta, Felver, koji će i sam stati uz DJ pult u Željezničaru i uvesti vas u zasluženi mali godišnji za kraj 2023. godine.

Pripremite se za petak ispunjen mrakom, plesom i nezaboravnom glazbom. Ulaznice su dostupne na sustavu Entrio. Pripremite se za petak ispunjen mrakom, plesom i nezaboravnom glazbom!


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social

Komentari