Glazba

„Demoni” (Rebel Star): Glas oslobođenog čovjeka

rebel star
"Demoni" [album cover]
Vrijeme čitanja: 2 minute

Ako bi kojim slučajem dobio zadatak da kao organizator sudjelujem u stvaranju regionalne alternativne pop-rock stihoklepačke ekipe po uzoru na NBA draftove, Milan Glavaški bi vrlo vjerojatno bio moj prvi pick.

Uz Dinu Šarana i Nenada Borgudana, Glavaški se nesumnjivo nameće kao jedan od onih likova koji je u stanju na salveti u restoranu napisati nešto što će se pretvoriti u pitku, zaraznu i melodičnu pjesmu. Tako jasno, prirodno i bez grča. Opušteno.

Tako zvuči i Rebel Star kao bend. O nesrazmjeru između kvalitete i prepoznatljivosti na sceni bi se moglo raspravljati jer je to jedna od teško shvatljivih priča kada pričamo o Rebel Staru. Kako god, bend posjeduje zavidnu pjesmaricu i barem jedno remek djelo od albuma (u mom slučaju to je istoimeni „Rebel Star” iz 2012. godine).

Recentni album „Demoni” je ukupno peti u njihovom katalogu, počevši od 2009. godine s debitantskim izdanjem „So”, na ovamo. Godine 2016. najavljen je i konačan kraj benda. Ipak, u 2020. godini smo dočekali novi album.

Glas oslobođenog čovjeka

S obzirom na naslovnicu te naziv albuma, slučajni namjernik bi mogao očekivati nekakvu nutarnju borbu autora protiv vlastitih strepnji, strahova i slabosti. Album iskupljenja ili barem bilo kakav religiozan kontekst priče. Međutim, pomalo začuđujuće, sadržaj albuma je upravo glas oslobođenog čovjeka kojeg malo toga tišti, a puno toga raduje. Prvenstveno, na oko male i nebitne, stvari koje čine i tvore međuljudske odnose i naše živote.

Hommage americani

Dan na Tisi mi se od samog početka uvukla u uho melankoličnom atmosferom i jednostavnošću kao ogledni primjer umijeća Milana da, praktički iz ničega, stvori nešto zavodljivo i zarazno (ako je to uopće primjeren izraz u ovom općem ludilu).

Na pjesmi Nema kantrija za starce gostuje Zvonka Obajdin (Svemir), pjesma je svojevrsni hommage americani koji, nakon Tise, svakako predstavlja upečatljiviji dio albuma u čiji klub možemo još dodati Maglu i Srebro – dvije, moglo bi se reći, klasične pop rock rebelstarovske pjesme.

Ono što, da se ne lažemo, nedostaje albumu jest u košarkaškom žargonu “zakucavanje” priče. Osim navedenih pjesama, ostatak izdanja poprilično jednolično proleti kroz slušne kanale ne ostavljajući dojam da ste čuli sve što ste željeli ili želite čuti od pjesnika ovog kalibra. Kada u obzir uzmemo izdavačku pauzu od praktički pet punih godina, ostaje dojam nedorečenosti, odnosno, osjećaja da se moglo i moralo – više.

U tom kontekstu „Demoni” nisu promašena stvar niti album koji ne zaslužuje pažnju, ali u retrovizoru ovaj bend ima takva izdanja da je svako naredno izdanje potencijalna žrtva težine tih okova. Dosta autora bi s ovakvim albumom doživjelo svoj vrhunac, Glavaški je međutim samo nastavio solidan kurs. Gdje će ga dovesti? Ostaje nam da čekamo i vidimo.

Be social
Što misliš o ovome albumu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari