Knjige

Diagram Prize: Najčudniji naslovi još čudnijih tema

Foto: ziher,hr
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: ziher,hr
Foto: ziher.hr

Ponekad su neobični, zanimljivi ili naprosto čudni naslovi upravo ono što privuče našu pažnju pri odabiru novog štiva. Nagrada koja se dodjeljuje u kategoriji najčudnijih naslova, nastala je davne 1978. godine. Diagram Prize, nosi ime po Diagram grupi, londonskoj informatičkoj i grafičkoj kompaniji te britanskom magazinu The Bookseller. Njena prvotna nakana  bila je zabaviti ljude, a neobični naslovi knjiga koji se bore za nagradu, svake godine iznova oduševljavaju, zabavljaju i šokiraju čitatelje.

 Ove godine izdvojeno je 6 naslova, svaki je od njih čudan i neobičan na svoj način, a nekima  su za inspiraciju poslužili ljudski hobiji, to neiscrpno vrelo čudnih naslova. Tako je autor Jerry Gagne napisao knjigu Lofts of North America: Pigeon Lofts (‘Nastambe za ptice u Sjevernoj Americi’),  detaljan vodič u gradnji nastamba za golubove, namjenjen svim ljubiteljima tih ptica, a David Rees je razvio cijelu teoriju o oštrenju olovaka u knjizi How to Sharpen Pencils (‘Kako oštriti olovke’).  Među nominiranima se našao i naslov How Tea Cosies Changed the World (‘Kako garderoba za čajnike mijenja svijet’), iscrpan i opsežan vodič za izradu garderobe za čajnike, autoriceLoani Prior. Goblinproofing One’s Chicken Coop (‘Kako zaštiti svoj kavez od zloduha’), neobičan je naslov knjige Reginalda Bakeleya, koji piše kako uočiti i uništiti zloduhe iz bajki te obraniti svoju kuću i prostor. Među najčudnijim naslovima, nominiran je i Was Hitler Ill? (‘Je li Hitler bio bolestan’), autora Hansa-Joachima Neumanna i Henrika Eberlea. Knjiga govori o analizi medicinskih bilježaka, svjedočenju ljudi i raspravi je li karizmatičan Hitler uistinu bio potpuno odgovaran za sve počinjene zločine. Posljedni naslov u kategoriji najčudnijih je God’s Doodle: The Life and Times of the Penis (‘Božji crtež:Život i epoha penisa’), neobična analiza šizofreničnog odnosa muškarca i njegove muškosti, ali i doticaja s ljepšim spolom. Autor knjige je Tom Hickman

Foto: guardian.co.uk/books/gallery/2013/feb/22/diagram-prize-oddest-book-title-pictures
Foto: guardian.co.uk/books/gallery/2013/feb/22/diagram-prize-oddest-book-title-pictures

Naravno, kao i kod svih drugih izbora i natjecanja, predviđanja pobjednika su krenula od početka. Zasad je najizgledniji pobjednik  upravo ovaj posljednji, naslov God’s Doodle: The Life and Times of the Penis, u prijevodu ‘Božji crtež: Život i epoha penisa’.

Philip Stone, koordinator nagrade Diagram,  navodi kako je upravo ova nagrada  zaslužna za pomak podcijenjene umjetnosti iz sjene dominirajućih te da, unatoč mišljenju mnogih, ne služi samo za zabavu.  Također, Stone smatra kako je sam naslov knjige uvelike zaslužan za njenu veću ili manju uspješnost prodaje.

Koji će naslov na kraju biti izabran kao najčudniji, saznat će se 22.ožujka, a odluka će biti donesena na temelju broja glasova na stranici  http://www.welovethisbook.com/diagram-prize-2013.

Be social

Komentari