Glazba

DOKTOR ROCK’N’ROLL: Važno je ne prozvati se nihilistom

Vrijeme čitanja: 4 minute

Zadnji pogled na Jeršaleim jer dolari su vrući (Haustor)

Niko nije impresioniran time što pišem za Ziher.hr. Pitao me koliko mi plaćaju po recenziji, a ja sam naivno rekao da je to na volonterskoj bazi. Htio sam mu malo pričati o tome kako to što nas ne plaćaju znači da smo nezavisni, ali prekinuo me u startu i rekao da me neće platiti jer sam nepismen. Niko je bio prvi na školskom natjecanju iz hrvatskog pa sad misli da ima pravo ispravljati sve nastavnike u školi. Već smo vijećali o tome. Žalila se i nastavnica hrvatskog. Htio sam mu preporučiti knjigu koju sam vidio na stolu u zbornici, „Jeziku je svejedno”, ali zvonilo je.

Prije nego je izašao iz učionice samo mi je dobacio da je volontiranje nešto što rade oni koji nisu dovoljno dobri da ih se plati za ono što znaju. Gledao sam ga dok bezbrižno odlazi u svojoj crnoj Adidas trenirci, prstima zabacuje svoje plave šiške i gazi ono malo mog samopoštovanja finim nekim patikama koje izgledaju kao čarape. Šapnuo je nešto svom pobočniku Vidu koji me nakon toga iskosa pogledao i signalizirao da se smiju meni. Možda da se ubijem, eto, ne znam. Sad razumijem zašto se prosvjetnim radnicima s vremenom smanji ubrojivost pa ne mogu biti pouzdani svjedoci niti zločina, niti svoga vremena.

Da su bar mene učili da ne radim za džabe. Da su bar mene učili da stvarno radim. Sve je ovo samo prokrastinacije, odgađanje neizbježnog i ništa se ne mijenja, osim dužine Nikine kose. Da mi bar netko kaže što da radim. Mislim da nitko ne vjeruje da bi stvarno imali bolje tekstove i manje pretenciozne glazbene novinare da se ovaj „posao” češće plaća. Srećom, imao sam poslove koji se plaćaju pa sam uspio srediti kat obiteljske kuće za sebe. Neću reći koji. Još mi samo veš mašina fali, ali Milka kaže da mi se to, s obzirom na to koliko se presvlačim, neće isplatiti do njezine smrti pa smo odlučili čekati.

respect my authoritah

Niko sustavno radi na rušenju mog autoriteta. Dokaz je podatak koji mi je ostavio na stolu dva tjedna nakon što je počela moja karijera glazbenog novinara. Iskopao je da je neki Iškariotski platio 50 dolara Australcima da mu napišu recenziju. Nisam nikada čuo za bend, ali nije mi se svidjelo. Pokušao sam guglati bend kad sam došao doma, ali nisam ga našao. Rekao sam mu da ne sluša te gluposti. Sigurno pjevaju na engleskom. Čim podmazuju novinare vani znamo da misle ozbiljno. Za uspjeh u glazbi važnije je biti biznismen nego muzičar.

Taj podli potez zapravo me potaknuo na razmišljanje, ali brzo sam stao. Počeo sam ozbiljno sumnjati u sve svoje odluke i prestao pisati. Planove da još jednom u svom malodušnom življenju odustanem pomutila mi je Maja, nova nastavnica iz likovnog. Ona me već odmjerila u broj manjoj Ziherovoj majici. Počeli smo razgovarati na taj račun pa me pozvala na kavu da joj kao nešto preporučim. Ona obožava nezavisnu muziku i misli da je predivno što izdvajam vrijeme za preslušavanje svih tih srčanih kantautora.

Nisam imao izbora nego sjesti i napraviti to što ona misli da ja redovito radim. Osim Porto Morta ništa ne valja, a i oni su se već malo ulijenili kad je u pitanju muzika. Ubij Ih Uspjehom od Tibora & Kooladea zvuči kao pjesma koju Niko sluša dok hoda do škole. Dosh Lee & Chubi & Robert Urlić & Vodič za preživljavanje u horor-trash filmu dobivaju plus za naslov jer znam da su na to ciljali. Malo jesu zastarjeli i jedva da rade muziku, ali zvuči kao da se zabavljaju. Trebaju mi veseli muzičari, a ne samoprozvani nihilisti koji neće da izađu iz puberteta.

Uvijek je ljepše kad ti netko drugi kaže što si. Lupio sam dislajk. Ja sam taj dušmanin usrani bez ukusa. Nekad slušam kantri i nadam se boljem životu. Street cred mi brani uživanje u narodnoj muzici. (Samo Vuco i Tomson kad su oni dani u mjesecu.)

Do nedavno sam se još nadao da će zaživjeti kod nas nešto dobro na tragu tradicionalne etno/folk muzike. Mojim nadanjima usprkos, osim Mito Matije i Bijelokošuljaša, ništa me nije srušilo sa stolice. Sve neki wannabe Petrice Kerempuhi. Očekivao sam nešto i od novog Nemečeka, ali još ću malo čekati. S druge strane Bor s albumom Trubaduri s premalo vremena otvara dobru priču koju vrijedi pratiti.

Maji ću preporučiti pocket palmu ili RODEO ako kaže da joj je draže da je ime benda u Capsu. Ili marisol ako joj je draža tropska egzotika i voli sporogoreće filmove. Nekad mi se čini da bi svakom hrvatskom bendu dobro došla jedna žena. Jedna jer dvije bi već postale malo agresivne, ne mislite? Maja je moderna djevojka i nosi čudne torbe pa vjerojatno misli što i ja. Nadam se da nije jedna od onih čudakinja koje prate Eurosong i kupuju karte za INmusic. Baš me zanima koja loša odluka je nju dovela u Daruvar. Možda ima neki hendikep. Što ako je normalna, sluša elektroniku i ide na partije u Osijek? Moram prestati u startu misliti najgore o ljudima. To je bila boljka svih palih diktatora.

Nisam se pripremio za sat, ali poslao sam nekoliko bendova upit jesu li spremni platiti mi 50 kuna za iskrenu recenziju. Čekam ponude. Čini se da nije samo jeziku svejedno.

Doktor Rock’n’Roll


Neki su događaji izmišljeni i nemaju uporište u stvarnosti. Svaka sličnost sa stvarnim osobama slučajna je i nenamjerna.

Tekst ispravio: Ispravi.me


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social

Komentari