Glazba

Dora 2023: Poslušali smo sve pjesme ususret natjecanju

dora
Vrijeme čitanja: 13 minute

Brojimo sitno, Dora 2023 je pred vratima – održat će se ove subote, 11. veljače u Opatiji. Po prvi puta, otkako je natjecanja, će nas kroz večernji program voditi muški voditeljski kadar – Duško Ćurlić, Marko Tolja i Mario Lipovšek Battifiaca. Šou program će ove godine okupirati Tony Cetinski, pobjednik Dore 1994. godine.

Više o pravilima glasovanja možete pročitati ovdje.

Ove godine žiri čine predstavnici HRT-a Željko Mesar, Robert Urlić i Zlatko Turkalj te Ema Gross, Igor Geržina, Željen Klašterka, Ivan Horvat, Tomislav Krizmanić i Dražen Miočić. Od 196 pristiglih pjesama stručni žiri je odabrao sljedećih 18, a kao zagrijavanje za komentiranje uživo na našoj Facebook stranici, naši Vedran Grizbaher, Eva Juraški, Patrik Horvat i Helena Kezerić podijelili su dojmove oko natjecateljskih pjesama.


Top of The Pop ft. Mario 5reković – Putovanje


Komentira Vedran: Top of the Pops u potpunosti su opravdali moja očekivanja. Očekivao sam ništa, dobio sam ništa. Eventualno sam mislio da će 5reković imati neku zanimljivu ulogu u pjesmi, no i to je izostalo. Ovo mi je više za MIK nego Doru, ali hajde. Svi slabijeg mjehura imat će još jednu priliku za šetnjicu.

Komentira Eva: Bili bi bolji bez predsjedničkog govora Petrekovića. Što misle da će na račun Petrekovića dobiti glasove? Možda da je danas 2005. godina.

Komentira Patrik: Jako su mi simpatični i čak sam dao pjesmi šansu, ali čim se pojavio Mario, sve ja palo u vodu. Oskarovski govor za Zlatnu malinu 2023.-e.

Komentira Helena: Oprostite, ali meni su i Devin Juraj i Noelle bolji od ovog, a njihove pjesme nisu prošle selekciju. Ne kažem da bi ikoga od njih dvoje slala na Eurosong s tim pjesmama, ali puno su slušljivije i meni osobno ugodnije od ovog krinđfesta i sigurna sam da bi oboje pripremili show na pozornici s obzirom na svoje plesačko umijeće. Ovo baš ne mogu čuti ni pod razno i sva sreća da ide prva pa da odmah zaboravimo na te tri minute torture. Bit će mi putovanje do smočnice po bocu vina.


Yogi – Love at First Sight


Komentira Vedran: Yogi mi donosi onaj Jamie Cullum sound koji mi iznimno paše u nedjeljno predvečerje dok ispijam biljni čaj.

Komentira Eva: Ugodna akustična jazz stvarčica koja mi se sviđa i Yogi nam je unio dozu holivudskog glamura u istu. No opet, nije mi stvar za Doru, već je više za večernju okrjepu pred kaminom. Znate ono kada su neke stvari dobre, no ne uklapaju se u formu natjecanja, to je Love At A First Sight.

Komentira Patrik: Još jedno vrlo ugodno iznenađenje na Dori, uz Maju i The Splitters. Sklopim oči i predahnem od ostalih pjesama s utopijskim mislima kako bi bilo fora vidjeti više nježnosti na pozornici Eurovizije. Yogi, hvala na divnom pokušaju.

Komentira Helena: Slažem se sa svime što ste rekli. Lijepo, ugodno, nježno, lagano bossa nova – prigodno za Valentinovo.


Boris Štok – Grijeh


Komentira Vedran: Boris Štok za Doru je ostavio jednu od pjesama koja bi bila jedna od onih na albumu koje nisu došle do prilike da budu singl. Budući da ga baš slušam inače i obožavam njegove koncerte koji su uvijek energični bez obzira na melankoličnost zvuka, s ovom se, bojim se, neće istaknuti. Možda još nije kasno da ju malo začini prije Dore.

Komentira Eva: Mračna, melankolična pjesma u Borisovom klasičnom tonu. Boris je odlučio ostati vjeran sebi i svojim obožavateljima koji će zasigurno voljeti ovu stvar. Sve je tu u redu i podržavam Borisa u tom naumu jer ipak fanovi su nešto najdragocjenije što izvođači steknu, no za pobijediti na Dori treba ipak malo više inicijative i pokušati napraviti nešto da se očaraju i ostali gledatelji/slušatelji.

Komentira Patrik: Neka je Boris sačuvao bolje pjesme za album, poštujem to. Grijeh je poetična i osjećajna pjesma, zaslužuje top 10 kod nas, ali ne i plasman na Doru. Slušljiva samopromocija.

Komentira Helena: Ne znam, evo. Slušam pjesmu i već zaboravljam kako zvuči. Ovo mi je filler na albumu. Imamo dosta osrednjih pjesama ove godine koje i nisu baš prikladne da Eurosong.


Tajana Belina – Dom


Komentira Vedran: Tajana Belina me blago podsjeća na Rudimentalov Waiting All Night i meni se to poprilično sviđa. Ne mislim da će kipić odnijeti doma, ali lijepo je vidjeti Tajanu da se odvažila na prijavu na Doru. Vjerojatno ću opet ostati sam u pozitivnoj ocjeni pjesme, ali mogu živjeti s tim.

Komentira Eva: Potpuno mi je nepotreban refren na engleskom, moglo je sve lijepo biti otpjevano na hrvatskom jer bi sve puno ljepše zvučalo. Nismo dobili opernu baladu, već synth-pop džinglu koja je ugodna uhu i radiju, no po meni možda bolje da ostane radijskom stvarčicom.

Komentira Patrik: Postajem polako beznadan, dragi ljudi. Ima potencijala, poruka je lijepa, ali tema izlizana. Zvuči jeftino i slabo, ali u jednu ruku i nekako sanjivo. Pjesma ima potencijala, ali sada je gotovo i ispravaka nema.

Komentira Helena: Vedrane nisi sam, ovo uopće nije loše i ugodno me iznenadilo jer sam očekivala neku osrednju baladu. Sasvim solidan domaći EDM, a da je pjesma malo više zagrabila u Drum and bass, bila bi mi još zanimljivija. Na spomen DnB-a sam se odmah sjetila Chew the Fat partija i ludih čagica po Zagrebu, jao koja nostalgija! Ako će Tajana Belina nastaviti stvarati glazbu u ovom smjeru podržavam tu odluku. Nije mi nužno ovo dovoljno snažno za Eurosong, ali je drugačije od svega na što su se odvažili ostali kandidati hrvatskog Voicea i to poštujem.


Krešo i Kisele kiše – Kme kme


Komentira Vedran: Krešo i Kisele kiše još uvijek nisu moja šalica čaja i ne znam ni prosuditi je li to dobro, loše ili osrednje.

Komentira Eva: Nisu loši i vjerujem da će biti zabavni na pozornici, no ne vjerujem da će nadmašiti Let 3. Ova nabrijana ska punk himna sigurno ima svoje poklonike i bit će zanimljivo gledati kako će se Krešo i Kisele Kiše podijeliti svoje glasove s Letom 3.

Komentira Patrik: Moram priznati da su me zabavili porukama i glazbom, služe kao nužno osvježenje među svim plasiranim plastičnijim pjesmama. Hoće li urlici ajmo svi do kraja” uroditi plodom vidjet ćemo u subotu 11. veljače.

Komentira Helena: Prije svega moram pozdraviti Vedranovu referencu na pjesmu Dobro, bolje najbolje s Dore 2000. Ekipa je l’ vi shvaćate da smo mi ova kme kme ekipa o kojoj Krešo i Kiselaši pjevaju? Nama nikad niš ne valja na ovoj Dori! I teta Dragica je otišla radit’ u Italiju! Oplakah! Puno teta je otišlo radit’ u Italiju.


Maja Grgić – I Still Live


Komentira Vedran: Maja ova bi mi pjesma bila dosadna i da sam ciljano došao na neki jazz koncert, a u ovoj kategoriji je teški zijev. Srećom poslije nje dolazi buđenje.

Komentira Eva: Iskreno, meni je ovo dosadno i jedva sam poslušala do kraja. Bolje su njezine stvari od ranije koje sam poslušala i Majin nastup će biti sve mi se čini piš pauza.

Komentira Patrik: Sasvim drugačije od svega odabranog za ovogodišnju Doru. Eva, ne zamjeram piš pauzu, ali ja ću svakako s veseljem pratiti ovaj nastup. Iznenađen sam Majinom prijavom na Doru, očekujem prirodom inspiriran nastup na tragu glazbenog spota za pjesmu. Bit će sigurno lijepo odmoriti od svih drugih teških pokušaja uz nešto iskreno, potpuno i svojstveno.

Komentira Helena: Meni je ovo jako lijepo, ali nedostaje mi neki grandiozni trenutak u pjesmi koji će me naježiti i urezati mi se u pamćenje i zato mislim da ova pjesma nije prikladna za Doru, ni Eurosong. Rado bi Maju Grgić slušala uživo na nekom koncertu.


Barbara Munjas – Putem snova


Komentira Vedran: Barbara Munjas je meni apsolutni hit. Vjerujem da sam u manjini koji ovu pjesmu uopće uzima u razmatranje, ali meni se cijela sviđa. Ako ništa drugo, barem ću joj gomilati brojeve slušanja na Spotifyu.

Komentira Eva: Dosta čudna stvar, vokal Barbare je prilično iritantan ovdje jednako kao što je i cijela stvar dosta zbrčkana. Zbilja šteta jer Barbara ima dobre autorske stvari inače i ovakav bespotrebno ekstravagantan izlet joj zbilja nije potreban, pogotovo na Dori.

Komentira Patrik: Meni je ovo genijalno. Prateći vokali su proganjajući i dojmljivi, a pripjevi neočekivani i zanimljivi. Bas kida, produkcija je višeslojna, ima svakakvih detalja i zvukova, nijedna sekvenca nije slična prošloj. Usudio bih se reći da je prekompleksno za Eurosong, rijetkima probavljivo na prvu, kompleksno i bogato, svakim slušanjem zanimljivije. Zabavni almanah za sretniji život i šalabahter za sretnije sutra. Skroz neuobičajeni ulaz na Doru. Nego, sretno Barbari, moj top 3.

Komentira Helena: Ako ništa, pjesma barem nije dosadna. Veselila sam se jako Barbari Munjas, no očekivanja su uvijek gadna stvar i ne treba se previše na njih oslanjati. Pjesma mi je svakako iznenađenje i uz zanimljiv scenski nastup može ostaviti efekta, sviđa mi se što je na hrvatskom jeziku i ulazi mi u top 5, mogu ju zamisliti na Eurosongovoj pozornici, ali Nevera mi ima prvenstvo.


Đana – Free Falin’


Komentira Vedran: Đana je tu negdje u kategoriji s Meri, produkcijom malo ispred, ali ipak bih dao prednost Meri.

Komentira Eva: Očito svi ovogodišnji Dorini kandidati za koje sam očekivala da će imati balade su na kraju završili s poprilično generičnim synth-pop songovima, pa tako ni Đana ovdje nije iznimka od pravila. Ništa tu nemam za reći posebno osim da je Free Falin’ slušljiva, no zaboravna stvar.

Komentira Patrik: Švedska, tresu li ti se gaće? Stižu Đana i Branimir Mihaljević na produkcijskoj palici s pjesmom stvorenom po Eurovision Song Contest špranci. Školski, mediokritetski, točno mogu zamisliti taj nastup u Liverpoolskoj areni, ali neće do toga doći. Manje je tu žara nego kod Albine, ali za sada najuzbudljivije što sam čuo s Dore. Ogroman i dobro usmjeren zaokret za Đanu spram prijašnjeg materijala, podržavam. Uz interesantan i živ nastup moglo bi biti dovoljno dojmljivo, čak i među favoritima.

Komentira Helena: Vidiš, ja bi Đani ipak dala prednost u odnosu na Meri jer mi je ova pjesma nekako kvalitetnija. Produkcijski je puno bolja od posljednjeg Đaninog singla, kod nje se vidi napredak iz pjesme u pjesmu i to mi daje nadu da ću u budućnosti htjeti aktivno slušati njene pjesme. Pjesma je malo na foru Clean Bandita i u isto vrijeme me baca na rane dvijetisućite. Jako mi se sviđa Đanin glas, želim joj dobre pjesme u budućnosti.


Patricia Gasparini – I Will Wait


Komentira Vedran: Patricia mi je još jedan solidan radiofonični pjesmuljak i ne bi se osramotili da ju i pošaljemo, ali teško da bismo se maknuli od našeg 11. mjesta u polufinalu.

Komentira Eva:  Imam jedan problem s Patricijom, a taj je što mi nije loša koliko mi je problematično to što je otpjevala praktički If Love Was A Crime bugarske predstavnice Poli Genove iz 2016., vjerujem da se svi sjećaju legendarnog refrena koji na našem jeziku zvuči kao ”o daj mi lufta”. Eurosong fanovi jako dobro pamte takve ikonične nastupe i ne opraštaju ponavljanja, tako da iz tog razloga Patricia nažalost kod mene nema prolaz.

Komentira Patrik: Imao sam nešto očekivanja od Patricije i razočarao sam se. Vokal je nekvalitetan i razbacan posvuda i nečist. Aranžman jede pjesmu i sve zajedno ostavlja samo blagu tugu da je moglo puno bolje. Kao da su se žurili. Šteta, propuštena prilika. Slažem se s Evom u vezi ponavljanja.

Komentira Helena: Meni I will wait zvuči toliko reciklirano da mi je u kratkom roku postala iritantna. I to čekanje u kolibi pored jezera zvuči otrcano poput svakog Hallmarkovog božićnog filma. Patricia žao mi je, ali jedva ću čekati da pjesma završi.


The Splitters – Lost And Found


Komentira Vedran: Ovo mi je jedno ugodno iznenađenje, pjesma s glavom i repom. Kvalitetna rock balada koja me vraća u neka minula vremena kad sam nešto više slušao rock, uglavnom tu soft verziju. Mene su svakako kupili na prvo, drugo, ali i deseto slušanje.

Komentira Eva: Splittersi su me bome ugodno iznenadili, sviđa mi se vibra Gentlemana i Father John Mistyja koju čujem kod njih. Treći favoriti su mi što se ove godine tiče i nadam se da će ih i publika zavoljeti jer dečki su dali sve od sebe kako bi nam zorno dočarali naziv pjesme preko melodije.

Komentira Patrik: Lijepo i dostojanstveno predstavljanje široj domaćoj masi, s poštenom i konkretnom pjesmom. Međutim, nije dovoljno pamtljiva ili značajna za veće pozornice. Rado bih da se varam, ali bojim se da ne. Veselim se nastupu.

Komentira Helena: Da, okej je pjesma, ništa posebno i nedovoljno pamtljivo za Eurosong. Mislim da ću se večeras ponavljati kao papiga.


Hana Mašić – Nesreća


Komentira Vedran: Hana Mašić vraća nas u neka minula vremena balkanskih balada koje su uvijek imale svoju publiku na Eurosongu i vjerojatno bi puno bolje prošla od nekih drugih generičkih pjesama koje bi se izgubile u masi. Nije me nešto posebno dotakla, ali ne smeta mi da se našla među ovih 18 odabranih.

Komentira Eva: Hana me iznenadila u pozitivnom smislu jer nam nije servirala jeftinu turbofolk poskočicu kakvu sam očekivala, već baladu u stilu Marije Šerifović i Željka Joksimovića. Stvar mi nije loša, no problem je u tome što su zadnji put takve stvari na Eurosongu bile aktualne kada je i Joksimović tamo nastupao 2012. godine, no vjerujem da će Hana nakon Dore svoju budućnosti moći graditi i u Hrvatskoj.

Komentira Patrik: Nije ovo nimalo loše, štoviše bit će vrlo zanimljivo presjeći s ovakvom pjesmom druge plasirane na Doru. U stilu popularnih ljubavnih pjesama s ovih prostora, teške emocije i cijeli vagon kajanja, onako, taman. Da udari gdje treba i ne treba. Šalu na stranu, Hana je to lijepo otpjevala i vjerujem da će nastup biti dojmljiv i emotivan. Da su ovo otpjevali Severina i Dino Merlin bio bi broj 1 na cijelom Balkanu.

Komentira Helena: Očito je kako je ova pjesma rađena po uzoru na trendove kod susjeda, i bolje je da je tako. Ne bi ja slala ovo na Eurosong, ja bi zapravo da jedne godine ne bude Dore i da pošaljemo veličanstvenu Amiru Medunjanin da nas predstavlja. Ako to već “stručni žiri” ne želi, neka to učine kolege iz Bosne i Hercegovine.


Damir Kedžo – Angels And Demons


Komentira Vedran: Damir Kedžo neodoljivo podsjeća na Rag’n’Bone Mana i ne vidim nikakvu Damirovu autentičnost u tome. Volim kad je pjevač ipak dosljedan sebi, a ovdje nema ni D od Damira. S druge strane, drago mi je da se odvažio okušati se i u nekom drugom žanru, ali kompromis napravljen u ovom slučaju nije me osvojio.

Komentira Eva: Pomalo neočekivana stvar, očekivala sam više neku baladu sličniju onu s kojom je Kedžo pobijedio 2020. Ne bih stvar nazvala lošom, no nije mi jedan od favorita. Dio s Halo me neodoljivo podsjeća na Adele, iako stvar nema baš veze s njenom pjesmom Hello. Ima par dobrih beatova u pjesmi, no ništa više od toga.

Komentira Patrik: Želio sam mu sreću, ali nakon što sam čuo pjesmu više nemam želja. Kvalitetnije sam tekstove pisao u osnovnoj školi. Ne mogu zamisliti da netko pjevuši uz ovaj tekst i shvaća ga ozbiljno. Nije uhu neugodno, ali je svakako nedovoljno uvjerljivo. Generički složeno, itekako nedovršeno, ni po čemu posebno. Usput, na ovome je radilo četvero ljudi. Damir zaslužuje i treba puno, puno bolje. Samo se nadam da mu neće publika dati gomilu glasova iz samilosti.

Komentira Helena: Joj, meni je ova elektro podloga tako demode, a ni tekst mi se ne sviđa jer je prepun klišejiziranih parola. Tako neoriginalno! Jedino što mi je dobro su back vokali. Patrik misli da Damir zaslužuje bolje – Damir je ovo odabrao kao najbolje. Treba i to uzeti u obzir.


Martha May – Distance


Komentira Vedran: Martha May je novo ime kod nas i nismo znali što očekivati. Pjesma je ljepuškasta, ali svima nam je jasno da to scena Eurosonga pojede za doručak.

Komentira Eva: Malo mi falša Martha, čuje se da nije iskusna pjevačica. Bojim se da će flopirati na pozornici jer mi već u videu djeluje dosta krhko i nesigurno. Za otpjevati baladu ipak treba malo više iskustva i karaktera kako bi uspio emocionalno dotaknuti slušatelja, što Martha nažalost još nema u sebi. Nastup će vjerojatno biti statičan i na kraju ćemo zaboraviti da je Martha uopće nastupala.

Komentira Patrik: Do refrena sam se nekako nadao da će se ovo pretvoriti u neki čudni metal i žao mi je što nije. Vjerojatno bi bilo bolje. Također zvuči nedovršeno, plaho, s dozom čežnje, ali isto neuvjerljivo. Nedostaje efekta i težine u vokalu. Očekivao sam više od Marthe, na tragu je nečega svog, ali još je to nezreo proizvod, barem ova pjesma.

Komentira Helena: Uuuu metal Martha bi bila zanimljiva ili gothic Martha! Slatka pjesmica koju si neću pustiti nakon Dore jer nemam više 15 godina iako se s temom pjesme mogu lako poistovjetiti i dira me na osobnoj razini. Realno, svi mi imamo barem jednu prijateljicu (ili prijatelja) koju volimo na daljinu i kojoj iskreno želimo sve najbolje u životu i živimo na daljinu s njom njene uspjehe, radujemo se njenom napretku. Nekad smo mislile da možemo zajedno proći cijeli svijet, a danas si samo lajkamo storije na Instagramu – sramota. Kako smo se dovele do toga ne znamo ni same. Odlutala sam u promišljanje o svojim životnim postupcima, vratimo se na pjesmu. Produkcija mi se ne sviđa, ni zvuk ovih klavijatura, jednostavno nedovoljno dobro za Eurosong. Martha je jako slatka, mislim da ima potencijala i ne želim da se obeshrabri ako joj se dogodi loš plasman.


Detour – Master Blaster


Komentira Vedran: Detour je iskombinirao sve dosadašnje pjesme, promijenio riječi i eto ga – Master Blaster. Vjerojatno bi mi bila simpatična da sličnih pjesama nisam čuo već previše puta uz meni draži vokal Gine Damjanović.

Komentira Eva: Još jedna u nizu Detour pjesama koja se ne razlikuje posebno od ostalih. Dapače, zvuči mi kao Zaljubila sam se. Ne mogu vjerovati da uz tolike promjene vokalistica ovaj bend godinama uspijeva zvučati isto.

Komentira Patrik: Da vam budem iskren, nisam u potpunosti upoznat s opusom Detoura pa neću uspoređivati, ali sveukupno nije Master Blaster promašaj, samo malo zbunjuje. Mnogo se toga događa, mnogo je tu stilova, ali nekako funkcioniraju. Moglo bi se vrtjeti kod nas, ali nije materijal za ESC.

Komentira Helena: Bend zvuči cijelo vrijeme “isto” unatoč promjeni vokalistica jer jedna osoba radi i glazbu i tekstove. Meni ovo nije dobro jer taster, master, blaster! Reciklaža dosadašnjih materijala metoliko razočarala da nema snage ni biti vesela. Rezervirano za posljednja mjesta na natjecanju.


Meri Andraković – Bye Bye Blonde


Komentira Vedran: Meri Andraković me zapravo ugodno iznenadila. Pjesma već nakon prvog slušanja ulazi u uho, dobar je vibe. Ne mogu se odlučiti je li zvuk retro ili dated, ali vjerojatno ću si ju znati pustiti s vremena na vrijeme.

Komentira Eva: Tipična cro-dance stvar, pomalo dated. Tekst očekivan, promijenila Meri boju kose i postala opaka igračica koja kreće u osvetnički ljubavni pohod. Ne vidim kako ovo može biti visoko plasirano, jer mislim da ni gledatelji ne doživljaju više takve stvari ozbiljno.

Komentira Patrik: Tjera li ljude netko da se prijave s ovakvim pjesmama ili zaista postoje takve razlike u shvaćanju toga što valja i što ne. Podloga je pokušaj novije Colonije, ne spašava ništa. Jednostavno ne mogu shvatiti ozbiljno. Trudio sam se to ne napisati, ali osjećam susramlje.

Komentira Helena: Pa dobro, nije baš tako grozno. Iskreno, očekivala sam nešto gore. Naravno, nije mi ovo pjesma za pobjedu, ali nije ni najgora koju ćemo u subotu čuti u Opatiji.


Let 3 – Mama ŠČ!


Komentira Vedran: LET 3 pripremili su još jednu konceptualnu pjesmu u svom stilu. Nije nešto što ću slušati inače, ali je dobar pretendent za pobjedu. Od scenskog nastupa puno očekujem, budući da su oni definicija show programa.

Komentira Eva: Iznenađujuće pa mi nisu prvi favoriti kako sam očekivala, no bez obzira na to vjerujem da će pojesti pozornicu, pogotovo ako je istinito da će nastupati pokriveni samo na strateškim mjestima. Ukratko, silno iščekujem njihov nastup jer ipak je to glavni adut Let 3.

Komentira Patrik: Dopuštam si priznati da nemam pojma niti interesa shvatiti što se tu događa. Shvaćam na što igraju, zabavno je, čudno i nepotrebno. Oops, ulazi u uho.

Komentira Helena: Skandalozno, provokativno i besmisleno – sve što treba Eurosongu! Nije najbolja pjesma na natjecanju, ali i dalje stojim pri tome da Let 3 u ovom životu treba poslati na Eurosong. ‘Ajde da se odmah dogovorimo da to bude sljedeće godine.


Eni Jurišić – Kreni dalje


Komentira Vedran: Eni Jurišić je malo podbacila s pjesmom s obzirom na očekivanja. Možda ne bi bilo naodmet da se z++ ponovno malo ubaci i pojača naglaske u pjesmi i od obične balade napravi moćnu baladu.

Komentira Eva: Nije loša trap balada koju nam je servirala Eni, no vjerujem da su svi očekivali nešto drugačije od nje i da je u neku ruku razočarala jer je slovila kao favorit imenom. Mislim da ova godina neće biti njezina.

Komentira Patrik: Jako sam se radovao Eni Jurišić. Naravno, ako je trap prošao s Trebaš li me, ne znači da se toga treba držati kao pijan plota. Nikako ne uspijevam povezati i naći smisao u spajanju ovakve podloge s ovom pjesmom. Da je bio bilo kakav aranžman rock balade bilo bi toliko snažnije. Bez obzira na spomenuto, Kreni dalje sjeda među favorite.

Komentira Helena: Da se poslužim riječima ove pjesme – „Ja ne mogu to”. Nešto mi ne štima, je li to možda previše riječi u premalo sekundi ili su predugačke, ne sjeda mi prirodno kad ju pokušam pjevušiti. Možda zvuči glupo, ali ne ostaje u uhu. Eni ima jako lijep glas i sigurna sam da će ju lijepo otpjevati uživo, ali mislim da ovo nije pjesma kojom bismo se trebali predstaviti na Eurosongu i da nas ne bi mogla povesti u finale.


Harmonija disonance – Nevera (Lei, lei)


Komentira Vedran: Harmonija Disonance je moj favorit za pobjedu. Nismo dugo poslali nešto što bi imalo taj naš tradicijski zvuk, a možda je baš sada vrijeme za to. Iako ju favoriziram, postoje i ovdje neki dijelovi koje bih volio čuti u drugačijem ruhu. Instrumentalni dio bi bilo dobro još dodatno naglasiti i pripaziti da nema dodirnih točaka s ukrajinskim pjesmama protekle dvije godine, a koje imaju slične elemente.

Komentira Eva: Ovo je stvar kakvu sam oduvijek očekivala da pošaljemo na Eurosong, tako da je Harmonija Disonance moj favorit bez presedana. Nadam se samo da neće s nekim čudnim nastupom uništiti ovakvu dobru elektro-folk stvar s kakvom je Ukrajina osvojila drugo mjesto. Jedino tko Harmoniji Disonance može ugroziti pobjedu po meni je Let 3.

Komentira Patrik: Očigledan favorit, apsolutno s razlogom. Uvijek sam za to da pošaljemo nešto tradicionalno, naše i s dušom, ispunjeno poviješću. Sa suvremenim štihom tim bolje. Tekst je smislen, pametan, kreativan, zvučan i pamtljiv. „Oj, ej, Neretvo, zaboravi more” je najpamtljivija fraza od svega što sam čuo u plasiranim pjesmama. Sretno djevojkama iz Harmonije disonance!

Komentira Helena: Apsolutni i jedini favorit večeri! Pjesma je dinamična, pamtljiva i plesna, folklor je tako lijepo upleten u nju, prema snimkama nastupa dostupnih na YT, zaključujem da će ju djevojke kvalitetno izvesti uživo i violina je veliki plus jer na Eurosongu obično pjesme s tim instrumentom dobro prolaze. Dobro je i to što se na pjesmi da izgraditi atraktivni scenski nastup. U subotu se deremo Lei Lei!


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social

Komentari