Glazba

Dora 2021: Poslušali smo kratke isječke pjesama ususret Dori. Kuku lele.

dora 2021
Vrijeme čitanja: 7 minute

Prvi put u povijesti Dore imali smo prilike ovako rano čuti po minutu od svake pjesme koja će se u subotu, 13. veljače, natjecati na izboru za pjesmu koju ćemo poslati na Eurosong. Kao zagrijavanje za komentiranje uživo na našoj Facebook stranici, naše Eva Juraški i Helena Kezerić podijelile su dojmove oko natjecateljskih pjesama.


Nina Kraljić (Alkonost of Balkan) – Rijeka


Komentira Eva: Pjesma po estetici baca na Zajdi, zajdi, stvar s kojom se proslavila u Voiceu. Igra na kartu world musica za koji se nada da će biti prepoznat na Eurosongu jer su zadnjih par godina takve stvari dobro prolazile, no hoće li zbilja i ove godine biti tako? Nina bi bila povratnica na Eurosong, a za povratnike vrijede druga pravila. Lighthouse mi je bila prilično dojmljivija izvedba i u slučaju plasmana vjerujem da će usporedbe prštati na sve strane i možda baš zbog toga Nina bude na gubitku.

Komentira Helena: Meni ovo djeluje kao pjesma napravljena ciljano za Eurosong, po uzoru na neke prijašnje pobjednice. Nina Kraljić se već neko vrijeme trudi brendirati kao etno izvođačica, vokalne mogućnosti joj idu u prilog, kune se u zanimljiv scenski nastup i favorit je natjecanja prema svim anketama. Friško je izašla u javnost kao biseksualka, pa vjerujem da računa i na potporu LGBTQ zajednice. Vidjet ćemo hoće li se sve činiti isforsirano i hoće li njezine vokalne egzibicije biti umjereno dozirane. Osjećam da će haljina isto imati presudan faktor.


Eric – Reci mi


Komentira Eva: Repetitivna pop stvarčica koja bi se dobro uklopila u švedski Melodifestivalen. Budući da Dora ipak nije Melodifestivalen, nisam sigurna da će imati dobar odjek kod publike, tim više što je Eric jedno relativno nepoznato ime. Mislim da stvar nažalost prolazi ispod radara.

Komentira Helena: Eric nam je imao singl tjedna prošli tjedan, pjesma Reci mi ima užasno predvidivu rimu na razini osnovne škole i pop formulu koja je bila u trendu prije nekoliko godina. Dovoljno dobro za radio postaje i za biti singl tjedna na Ziheru, nedovoljno zanimljivo za Doru. Pohvalit ću glas i očekujem više od Erica, mlad je i još nas stigne razoružati nekim boljim materijalima.


Ella Orešković – Come This Way


Komentira Eva: Moram priznati da Ella ima jako lijep vokal u kojem se osjeća da dolazi iz emigracije. Ima vibe prave dive u stilu Beyonce, no mala zamjerka ide na pjesmu koja je mogla biti i bolja. Refren mi nikako ne sjeda i smatram da se s njime izgubio umiljat intro. Žao mi je što Ella nije odabrala strane autore.

Komentira Helena: 80’s vibre uzmite me k sebi! Prema ovom kratkom isječku čini mi se da Ella nema pjesmu koja bi bila za pamtljiviji plasman na Eurosongu, ali ima kvalitetan vokal, odličan izgovor engleskog i sigurno ću Come This Way slušati i nakon Dore (za razliku od ostalih pjesama s ove liste), ide mi odmah na playlistu. U subotu ću se pomoliti bogovima syntha da se zauzmu za Ellicu 🙂


Bernarda – Colors


Komentira Eva: Bop čisti. Ovisit će dosta o nastupu od kojeg očekujem da bude prilično energičan jer je stvar po sebi generična. Ako pobijedi, vidim potencijal kod eurovizijske publike jer su takve pjesme dosta dobro znale proći.

Komentira Helena: Toliko puta se već ovakva pjesma mogla čuti na Eurosongu da je uopće besmisleno ponovno predlagati nešto slično. Bernarda će vjerojatno zauzeti visoko mjesto, ovo bi se moglo svidjeti masama, meni je isprazno i dosadno. Očekujem barem da me oduševi scenskim nastupom.


Sandi Cenov – Kriv


Komentira Eva: Ovakve stvari teško da bi prošle i 2005. Zapravo, takve stvari poput Sandijeve su po meni isključivo rezervirane za Balkan i prilično teško dokučive ljudima u ostatku Europe. Pjesma je još k tome silno isprazna, nema nikakvu emociju, a tekst čisti klišej. Idealno za piš-pauzu.

Komentira Helena: Možda nisam baš najbolje upućena, ali čini mi se da Sandi nije imao pošteni hit od 2009. otkad datira Malena. Jedan komentar s YouTubea je sve rekao pa ću citirati gospodina: „Ne znam zašto se ova pjesma uopće našla među finalistima, osim da imamo pokoju pjesmu na hrvatskom. Ovo bih i na Narodnom preskočio…”


ToMa – Ocean of Love


Komentira Eva: Radijska pop pjesmica prožvakana 100 puta i na Eurosongu. Apsolutno nemam ništa drugo za nadodati jer sam potpuno ravnodušna prema pjesmi.

Komentira Helena: ToMa gdje si bio 2013. kad te hrvatski pop trebao? Tad smo tapkali nogama na ovakve i slične pjesmuljke sa svjetskih pozornica.


Filip Rudan – Blind


Komentira Eva: U svom sada već tipičnom Shawn Mendes izdanju nastojat će osvojiti srca svih svojih obožavateljica ovom pomalo sladunjavom pop stvarčicom. Stvar, dakako, nije inovativna, ali Filip dobro kotira kod mlađe publike i to mu je zasigurno glavni adut Eurosonga.

Komentira Helena: Čini mi se da je Filip Rudan proizvod industrije, glazbenik s talentom koji zna poput koga želi biti, ali pjevati nečije pjesme na natjecanju i graditi karijeru autorskim pjesmama su dvije jako različite stvari. Uzmite u obzir i to da smo u Hrvatskoj, zemlji u kojoj je kultura gotovo prestala postojati, a osrednje se plasira kao izvanredno u nedostatku boljeg. Osim što je izgovor engleskog jako dobar, meni je ovo nižebudžetna edicija Harryja Stylesa na aparatima. Blind je dobra pjesma za popunit’ rupe na albumu između hitova – pod uvjetom da imaš hitove. Za Filipa će glasati obitelj i tinejdžerke.


Beta Sudar – Ma zamisli


Komentira Eva: Zastarjeli pjesmuljak koji je zapeo u ranim 00′, čak i 90-ima jer, gledajući Betu, imam osjećaj kao da gledam Vannu iz ET razdoblja u nekoj noćnoj mori. Duboko se nadam da Beta ne pobjeđuje jer mi je više dosta našeg sramoćenja sa staromodnom, lošom produkcijom. Uz sve navedeno, njezin vokal mi je blago iritantan.

Komentira Helena: Ma ne želim ni zamišljati!

P.S. ne mogu vjerovati da je u ovoj pjesmi, u nedostatku nekog drugog rješenja netko iskoristio riječ “protokol”. Sve u vezi ove pjesme je loše.


Cambi – Zaljubljen


Komentira Eva: Trebalo bi zakonom zabraniti da se klape natječu na Dori jer znamo kako se rasplet neslavno odvio s našom klapom na Eurosongu. Nadam se da će jednoga dana žiriju biti jasno kako se ne biraju etno, nego pop pjesme. Ostaje žal za time što je klapa Cambi oduzela mjesto nekom možda prominentnijem izvođaču.

Komentira Helena: Ja nisam tako rigorozna kad je riječ o klapama, neka se natječu, ali neka to liči na nešto. I Moja štikla je bila praćena klapom pa je prošla solidno. Ovo je sasvim očekivano, četiri zgodna muškarca pjevaju zajedno nešto čega se sutra nećemo sjećati. Dio refrena ove pjesme sam krivo čula pa si pjevušim „za svaki minut spremam stan”. Ne znam, ja bi poslala klapu Sv. Florijana s pjesmom Kako ću joj reć’ da varin’ i moraju u isto vrijeme variti neki ogroman komad budućeg broda na pozornici da sve bude puno iskri, e to bi bio spektakl.


Ashley i Bojan – Share the Love


Komentira Eva: Share the Love je pjesma koja prolazi jedino u „Frozenu” i ostalim bajkama za djecu. Tekst je isto tako dječje naivan, a bome i pjevanje. Nadam se da je to zadnji put što se natječu na Dori jer iz nekog razloga dobro prolaze kod publike, a zna se da je poslati takvu pjesmu ravno suicidu.

Komentira Helena: Kakva se sramota treba dogoditi njima za vrijeme nastupa pa da se više ne prijavljuju? Je l’ ta Ashley nema pametnijeg posla nego takmičit’ se na Dori?


Brigita Vuco – Noći pijane


Komentira Eva: Smatram kako bi trebali poslati Brigitu zato što Europa još nije čula za revolucionarni žanr Balkana zvan trap-cajka. Unatoč tome što je Brigita zapravo Senidah za siromašne, Europa to neće primijetiti jer ni ne zna kako zvuči prava. Jedini problem jest taj što je na Eurosongu zabranjen autotune, stoga se postavlja pitanje kako otpjevati stvar.

Komentira Helena: Joj, bole li vas ove kopije koliko i mene? Ovdje je kopirano sve od obrva, žbuke na faci pa do pjesme. Kako ide onaj Teslin citat? „Ne žalim što su drugi pokrali moje ideje. Žalim što nemaju svoje.”


Mia Negovetić- She’s Like a Dream


Komentira Eva: Ovo je više pjesma za dječji Eurosong, baš kao i Mijina pojava. Mia je dokaz da su godine samo broj jer u njezinom slučaju ne vidim razliku između sada već odrasle cure i curice iz Zvijezda. Vidim da joj je uzor Zara Larsson, no ona je ipak, mora se priznati, vokalno puno zrelija.

Komentira Helena: Mislim da će se Mia ovim nastupom pokušati predstaviti kao punoljetna osoba, ovo bi trebala biti tranzicija iz djevojčice u odraslu ženu. Sad ćemo opet idući tjedan biti bombardirani Mijinim izborom odjeće. Njoj prvo netko treba napraviti dobru pjesmu, a onda možemo dalje razgovarati.


Albina – Tick-Tock


Komentira Eva: Albina je vokalno na zadatku kao uvijek, no pjesmi kao takvoj mi nešto nedostaje. Nije loša, no nema neki pečat koji bi je izdvojio iz mase i bojim se da bi Albina na Eurosongu završila kao Franka. Koliko me sjećanje služi, prije 10-ak godina na Eurosongu je već bila jedna pjesma istog naziva, tako da ni ime pjesme nije najidealnije.

Komentira Helena: Thank you, next!


Tony Cetinski i Kiki Rahimovski – Zapjevaj, sloboda je!


Komentira Eva: Dok se svijet svim mukama bori s korona virusom koji, na žalost Tonija, nije jedna obična prehlada, pomalo je cinično i neprikladno zazivati ljudsku slobodu uz neprigodnu antivaksersku kampanju. Da stvar bude gora, melos neodoljivo baca na Thompsona i još samo fali da šahovnica bude u pozadini za pravi ”rvacki” doživljaj. Stoga zapjevajmo, sloboda je, sutra ne postoji!

Komentira Helena: Ravnozemljaši, antivakseri, teoretičari zavjera udružite snage, ovo bi čak moglo i pobijediti. Kiki je trebao ostati pod kamenom pod kojim je bio do sad, a Tony nije trebao dići kredit kako bi financirao pripreme. Nekad je sasvim u redu živjeti na staroj slavi uspjeha Eurosonga iz 1994. godine (Nek’ ti bude ljubav sva, 16. mjesto), ali znamo svi da su davno zaboravljene granice dobrog ukusa kod nekih. Khm, khm.ZAKLJUČAK

Eva: U pitanju je jedno prilično pop izdanje Dore, zbog toga na neki način i lošije nego prošlogodišnje. Jedini plus u odnosu na prethodne Dore jest taj što je Dora napokon pustila snippete u opticaj, kada već nemamo bar jednu polufinalnu večer. Od kandidata se ističu Nina i Brigita i netko od njih dvije bi nas trebao predstavljati na Eurosongu. Ostalo je sve dosta klimavo i, sudeći po trenutno odabranim pjesmama, neprimjetno.

Helena: Za početak mi je nevjerojatno da se u doba ove krize troši novac na Doru. Još nevjerojatnije mi je da je Hrvatska Lutrija organizirala klađenje na natjecatelje i da se potiče građane na takvo besmisleno trošenje novca. Ponašamo se kao pijani milijunaši, a kad posljedice krize pokucaju na vrata većeg broja stanovnika, bit će kuku lele! Stručni žiri je odabrao ovih 14 pjesama, pitam se kakve su bile ostale prijavljene jer je i ovo već šaka suza i vreća zaborava (čast rijetkim iznimkama). Mi imamo 14 pjesama, a ni jedna nije dovoljno dobra da nas predstavlja. Ninu ću izdvojiti kao natjecateljicu koja će vjerojatno odnijeti pobjedu i Ellu Orešković koja je meni najzanimljivija, iako joj pjesma nije dovoljno dobra za Eurosong.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social

Komentari