Komentar

Dora 2023: Što očekujemo od natjecatelja?

očekujemo
Izvor fotografije: Facebook.com
Vrijeme čitanja: 20 minute

 


Uvodna riječ


Vedran Grizbaher: Iako su se neki glazbeni kritičari okomili na izbor izvođača, po meni su ovo najjača imena od kad se ponovno održava Dora. Možemo svakako HRT-u zamjeriti da mimo Dore ne daje dovoljno prostora kako bi se novi pjevači etablirali.

Eva Juraški: U moru ”Croatijinih” kandidata nađe se i pokoje ime koje nije pod krovom te naše vodeće diskografske kuće i gle čuda to ime može nešto više i ponuditi. Izbor mi se čini glazbeno raznolikijim u odnosu na prošlu godinu, no tu glazbenu raznolikost uvijek uzimam s određenom dozom opreza budući da sam svjesna glazbenog ukusa HRT-ovog žirija. Na prvi pogled najviše mi se ističu Let 3, Damir Kedžo i Eni Jurišić i gotovo sam sigurna da će netko od njih otputovati u Liverpool, grad domaćin nadolazećeg Eurosonga. Naravno, možda netko uvijek uspije iznenaditi jer u ovoj fazi realno ne možemo komentirati ništa više od samih kandidata i njihovog dosadašnjeg glazbenog izričaja, što ne znači da za Doru neće napraviti svojevrstan stilski zaokret. Moram također napomenuti kako je opet premalo pjesmama na hrvatskom jeziku, a znamo kako šablonske engleske pjesme dosta slabo prolaze zadnjih nekoliko godina na Eurosongu.

Patrik Horvat: U djetinjstvu sam jako volio Doru i Eurosong te sam sve vezano uz ta natjecanja pratio i upijao. U tinejdžerskim je godinama interes splasnuo i sada u raljama života odraslih očito ponovno imam potrebu ili glad za takvim sadržajem i vrstom zabave. Moja ljubav prema popu se (ponešto upitno) proširila i na taj sektor glazbene industrije. Kako to da se interes vratio? Možda zato što su zadnjih godina kod nas i na Balkanu sva pjevačka natjecanja na sve nižim granama ili su izmuzli sav mogući talent. Točnije, pravi se talent više ne želi tako predstaviti javnosti? Izuzetak kao format koji daje pažnje (mlađim) glazbenicima, a da vrijedi je HTV-ova „A strana”.

Stigla je i 2019.-a, godina kada sam ponovno počeo pratiti Eurosong. Mislim da je razlog tome bio Mahmood i zarazna Soldi i Duncan Laurence i zauvijek divna Arcade. Roko me te godine, kao projekt tuđeg ega i uma nije oduševio, ali vratio mi se interes za našu Doru. Zadnji put sam oko našeg kandidata bio uzbuđen zbog Severine i Moje štikle, a euforija oko Albine me odalamila tek u periodu nastupa u Rotterdamu.

Da odmah naglasim, od Dore zadnjih godina nemam nikakva očekivanja, mislim da dugo već nije relevantna, ali valja popratiti pokušaje revitalizacije i uloženi trud. Sumnjam da oni koji biraju pjesme, koje će biti predstavljene na Dori, nisu potkupljivi i sumnjam da je svima uključenima zaista cilj da se kao zemlja predstavimo izvrsno. Zdravom je razumu osobe koja prati popularnu glazbu teško vjerovati da od stotina prijavljenih pjesama upravo nekoliko tako loših ili tako osrednjih pjesama bude odabrano. Čast izuzecima. Međutim, svi dobro znamo da sama skladba nije uvijek najbitniji dio nastupa koji se pokušava plasirati na Eurosong. Srećom, ove godine barem pola popisa zaista obećava i imamo razloga gledati sljedeću Doru.

Helena Kezerić: Prvo ću samo kratko komentirati novi logo Dore koji je apsolutno bezvezan, dosadan i bez duše. Mislila sam da pratim i poznajem domaću scenu te da uspješno pratim novitete, no onda je HRT objavio kandidate za Doru 2023. Bum, tres po glavi, pa ja ne znam osam imena s liste (i jedno s lister rezervi)! Puno smo kudili i žiri i HRT zbog određenih odluka, no kao da ovog puta osjećam neki mali korak prema naprijed. Ne znam, možda je to samo moj naivni optimizam.

Ipak, ne mogu reći da sam zadovoljna, i dalje želim vidjeti listu svih prijavljenih imena, voljela bi doživjeti potpunu transparentnost i da se nakon objavljenih rezultata objave sve prijavljene pjesme da ih javnost može čuti. Zašto ne bismo znali kako zvuči tih 196 pjesama i zašto je žiri u sastavu Željko Mesar, Zlatko Turkalj, Robert Urlić, Ema Gross, Igor Geržina, Željen Klašterka, Ivan Horvat, Tomislav Krizmanić, Dražen Miočić odabrao baš ovih osamnaest koje će se 11. veljače natjecati za tu prestižnu statuu Dore i mjesto na Eurosongu. Što se tiče odabranih natjecatelja, očekivanja su generalno u životu gadna stvar, a ovako naizgled imam jednog apsolutnog favorita, no krenimo redom.

1. ANGELS AND DEMONS – DAMIR KEDŽO
(Jamie Duffin, Stefan Celar, Michael Chun-Fai Chung (aka Kyler Niko), Victoria Jane Horn – ARR Jamie Duffin)

Vedran Grizbaher: Nakon što mu Divlji vjetar zbog korone nije dopuhao do Eurosongskog stagea, a priliku da nastupi s novom pjesmom naredne godine je odbio, novu priliku potražit će ove godine i to na engleskom jeziku. Vokalno nemamo sumnje u njegovu kvalitetu, a kakva je pjesma, za to ćemo se ipak morati malo strpjeti. Mislim da ima afinitete pobijediti tako da vjerujem da će se potruditi da i scenski nastup bude na nivou.

Eva Juraški: Znamo svi da je Kedžo pobijedio one nesretne pandemijske 2020. godine sa solidnom pjesmom i kako mu nikada nije bila pružena prilika za nastup. Sjećam se kako je rekao da se više neće prijavljivati na Doru, no izgleda kako je ipak želja za ponovnom pobjedom bila jača od njegove riječi. Vidim kako se Kedžo odlučio za pjesmu mog dugogodišnjeg parfemskog suputnika nimalo jednodimenzionalnih proporcija. Budući da su Kedžine pjesme jednosmjerne, nazvala bih ih ”luka-balade”, naslov pjesme je nespretno odabran. Ne sviđa mi se to što će pjesma biti na engleskom jer se njegov glazbeni izričaj ne uklapa u taj koncept, no možda nas Damir sve ugodno iznenadi.

Patrik Horvat: Damira mi je bilo silno žao što nije dobio zasluženu priliku predstaviti se na velikoj pozornici Eurosonga zbog pandemije. U to ime mi je drago vidjeti ga među odabranim imenima i siguran sam da će se predstaviti dostojanstveno, potvrditi status dobrog pjevača, da će biti i oku i uhu ugodan. Od glazbe očekujem poplavu emocija, banaliziranje ljubavi kroz tekst i bizarne poetske usporedbe, kako to priliči većini domaće glazbe. Da pobijedi se ne bih čudio, bilo zbog pjesme ili zbog nepravde 2020., ili zbog oba navedena razloga. Ako Marku Bošnjaku nije bila dovoljna Moli za nas, Darku će trebati daleko bolja pjesma od Divlji vjetre. Sudeći po naslovu pjesme, Angels and Demons, ne bih se čudio da nas sve iznenadi i okrene se zabavnijem, seksi zvuku, poput njegove Šuti.

Helena Kezerić: Meni ni Divlji vjetar nije bio dovoljno dobar da nas predstavlja na Eurosongu, očekujem ponovno neku sporu baladu s oskudnom scenografijom i prosječnim osvjetljenjem. Daleko od toga da Damir Kedžo nema vokalnih sposobnosti, no nisam čula ništa pretjerano zanimljivo tijekom njegove solo karijere, da bi ga na temelju toga mogla smjestiti u grupu favorita večeri. Da se objasnim, u Kedžinom repertoaru nalaze se pristojne pjesmice, balade, ljubavne numere za prvi ples, no sve je to meni osobno jako prosječno, ziheraški i dosadno. Pjesma Šuti je bio prvi trag “zločestog” Kedže, no čak i da Damir Anđelima i demonima usmjeri svoju karijeru u tom smjeru, mislim da ćemo opet dobiti neki prosječan EDM pjesmuljak s elementima hitova koji su harali svjetskom scenom prije nekih sedam godina.

2. BYE BYE BLONDE – MERI ANDRAKOVIĆ
(Boris Đurđević – Valerija Đurđević – Boris Đurđević)

Vedran Grizbaher: Moja Osječanka, koju rado gledam u ulozi glumice, iza sebe ima i lijep broj pjesama koje nisu nužno moja šalica čaja, ali vjerujem da će njoj ovo biti odlična prilika da se predstavi široj publici, ali pored drugih imena teško da bi mogla izboriti pobjedu.

Eva Juraški: Moram priznati kako mi je nepoznata dotična Meri i kako sam ju morala poslušati na YouTubeu. Glazba joj pokušava biti urbana, no u suštini radi obične balkanske zabavnjake produkcijski zaostale u 90-ima. Vidim kako je Meri započela karijeru kao plavuša kose ispeglane na iglu, a sada je karijeru rapidno odlučila preokrenuti promjenom frizure: naša Meri ne samo da nije više plavuša, nego je i frizura stigla svježe iz Afrike. Žao mi je što je to jedina promjena koju uočavam kod Meri. Za razliku od kose, glazba joj je i dalje bezlično postojana, čega je, nadam se, i naša Meri svjesna.

Patrik Horvat: Da sam bio do ovog trenutka upoznat s likom i dijelom Meri Andraković, lagao bih vas. Poslušao sam nekih 10-ak joj pjesama i sve su kao reciklaža ocvalih, iz inozemstva prekasno preuzetih, trendova domaće glazbe zadnjih nekoliko godina, ako već ne i cijelo desetljeće. Kao neka nova Colonija, samo znatno lošije. Naslov mi ne govori ništa, osim da se možda radi o zaokretu u imidžu i odmaku od „blonde” prošlosti.

Helena Kezerić: Ne očekujem puno od pjevačice koja u svojem posljednjem singlu kaže „ja nisam jedna od njih, ne znam završiti stih”, no mogla bi biti u krivu jer bi nam Meri potencijalno imala više toga za ispričati od Lane Klingor („Ja nisam jedna od njih, sve moje stane u stih”). Meri se stvarno trudi i dobivam dojam da zna pjevati, no u krivo vrijeme stvara svoju glazbu. Početkom dvijetisućitih vjerojatno bi njen glazbeni katalog polučio više uspjeha. Uz lake tekstove imam dojam da su joj pjesme zamišljene za publiku starosti do 25 godina i niže. Ove godine na Dori nema Bete Sudar (Zanemari protokol, zanemari telefon, koji zvoni on and on), no ovo mi je u toj kategoriji. Također, koliko vidim po Facebooku, Meri nije plava već sigurno godinu dana pa mi ovo opraštanje s plavom kosom nema previše smisla.

3. DISTANCE – MARTHA MAY
(Marta Ivić – ARR Oliver Fecci-Chiffi)

Vedran Grizbaher: Jedno od imena koje sam morao istraživati bespućima YouTube-a, gdje sam pronašao tek poneku snimku. Djevojka ima prekrasan glas, a uglavnom nastupa uz gitaru. Mogla bi pozitivno iznenaditi kvalitetom pjesme jer, ako sam dobro shvatio, stvara u Engleskoj.

Eva Juraški: Pokušala sam guglati dotičnu damu, no pronašla sam samo Marthu May iz „Kako je Grinch ukrao Božić”. Sada se pitam u ovo blagdansko vrijeme nije li to neka božićna šala, nakon koje će nam Martha otkriti svoj pravi identitet ili je Martha možda prikriveni fan Grincha i po prvi put vidimo božićnu točku u nebožićno vrijeme. U konačnici mislim da je jedno i drugo produkt moje mašte, a Martha će biti još jedna u nizu petominutnih zvjezdica.

Patrik Horvat: Martha May, punog imena i prezimena Marta Ivić, prema Instagramu živi i stvara u Londonu. Od nekoliko pjesama koje sam poslušao na Spotifyu možemo očekivati slatki pop-rock s malo promišljenijim tekstom od ostatka kandidata.

Helena Kezerić: Imala sam isti problem kao i Eva, no zahvaljujući Patriku uputila sam se u bespuća Spotifya i pronašla našu Marthu May. Barem mislim da je to naša Martica. Slatko i nevino s dobrim izgovorom engleskog jezika, no je li to dovoljno dobro da bude zapaženo na Eurosongu? Čisto sumnjam, a nekako ne vjerujem da Martha May ima dovoljno brojnu publiku u Hrvatskoj da joj pomogne do pobjede. Možda Martha zapravo planira djelovati na domaćem tržištu i priprema album koji će promovirati pred Doru (iako se ne sjećam kad je to netko od kandidata zapravo napravio).

4. DOM – TAJANA BELINA
(Tajana Belina, Marcel Sprunkel – Tajana Belina – Marcel Sprunkel)

Vedran Grizbaher: Powerhouse pjevačica iz druge sezone Voice-a koja od tada nije gradila karijeru. Srećom pa se Dora više ne održava u kristalnoj dvorani jer bi mogla razbiti lustere svojim visokim tonovima.

Eva Juraški: Tajana je zbilja odlično izvela Circle of Life u drugoj sezoni Voicea. Ima moćan glas i zbilja me zanima kako će Dom izvesti, vjerojatno nas očekuje operna balada.

Patrik Horvat: Prema dojmu Tajane Beline u The Voiceu, očekujem konkretan glasovni performans, nešto lijepo, smisleno i skladno. S dušom. Simpatična je i vedra, vjerujem da će nastup biti s fokusom na glas i emociju, prije nego scenski dojmljiv. Svakako, veselim se više, nego većini odabranih.

Helena Kezerić: Imala sam priliku biti na nekoliko snimanja A strane i uživo čuti koliko dobro Tajana Belina pjeva. Ipak, većina pjevača s A strane i Voicea ima to prokletstvo – lijepo pjevaju tuđe pjesme, no njihove, autorske, su često ili neslušljive ili bezlične ili nedovoljno zanimljive, unatoč vokalnim sposobnostima koje postoje. Dakako, tu postoje iznimke, no njih je na kraju dana malo. Uz Tajanu vežem visoka očekivanja i nadam se da me neće razočarati.

5. FREE FALIN’ – ĐANA
(Đana Smajo)

Vedran Grizbaher: Nekadašnja Zvjezdica s jednim nastupom na Dori u svojim nogama kada je s pjesmom One dogurala do solidnog 7. mjesta. Pjesmu od tada nisam imao potrebu ponovno poslušati, nedostajao joj je neki z++ touch kako bi se izdvojila od drugih.

Eva Juraški: Đana Smajo je, koliko vidim, kandidat iz RTL-ovih Zvjezdica koje nikada nisam pratila pa mi je njeno ime skroz nepoznato. Poslušala sam njezinu izvedbu I surrender i ima jako lijep i umiljat glas, no izvedba će joj vjerojatno biti dosadnjikava i neupečatljiva u odnosu na neke druge kandidate. Sigurna sam da će pjevati dosta generičnu baladu.

Patrik Horvat: Već na temelju samog naziva predviđam, udah, izdah, nešto nekreativno. Pjesma s kojom se Đana predstavila na Dori 2020. godine, One, mi nije bila ništa više nego generična, a više od toga ne predviđam ni ove godine. U međuvremenu snimljena pjesma Tvoja draga ne zna je samo dokaz da Croatia Records jednostavno u dio svojih umjetnika zaista ne zna uložiti, mentorirati, usmjeriti, nastavite niz infinitiva. Znam, zvuči okrutno, ali je istina i topao savjet za dalje svim spomenutim stranama. Ako u meni i postoji nada za Đanu, nadam se da pjesme svjetove i galaksije daleko od Tvoja draga ne zna. Ako nije, ne želim ni ja (sa)znati.

Helena Kezerić: Baš mi se ne sviđa produkcija na pjesmi Tvoja draga ne zna, dijelim mišljenje da Đanu treba usmjeriti u pravom smjeru jer ima predivan glas. Nadam se da neće ići stopama Žaka i Ivane Kindl i pretjerati s opjevavanjem samoglasnika, kakva joj god pjesma bila. Tu dajem prostora da me se ugodno iznenadi iako ne znam uopće što da očekujem.

6. GRIJEH – BORIS ŠTOK – GRIJEH
(Boris Štok, Darko Terlević – Boris Štok – Boris Štok, Darko Terlević)

Vedran Grizbaher: Budući da se svakoj njegovoj pjesmi nadam s jednakim entuzijazmom, vjerujem da ni s ovom pjesmom neće pogriješiti. Moj favorit broj 1.

Eva Juraški: Boris Štok je etablirano ime na našoj glazbenoj sceni i vjerujem da će solidno proći kod publike. Boris ima vokal koji može svaku pjesmu pretvoriti u svojstveni unikat. Grijeh se naslovom uklapa u njegov glazbeni izričaj i mogao bi nam ponuditi dobru pjesmu.

Patrik Horvat: Boris mi je svojevremeno bio zakon, odlazio sam mu na koncerte i slušao njegov rad. Album „Ispod kože” znao sam napamet, onda mi je nekako nestao iz fokusa, osim singlica. Njegova je glazba uvijek zadovoljavajuća unatoč vjernosti pretežno “svom” zvuku. Zna zabaviti, zna raznježiti, a bogme i zna složiti pjesmu da dvorana pjeva s njim. Očekujem nešto dobro, pjesmu koja će barem kod kuće biti hit, ako i ne proći dalje na ESC. Boris je na zadnjem albumu učinio nešto što ne bih nikad očekivao, obradio je pjesmu mog jedinog boga, ljubavi ovog, prošlog i budućeg mi života, Georgea Michaela. Prošli su me trnci užasa i uzbuđenja kada sam primijetio na popisu pjesama da tom obradom zatvara svoj novi album „3”. I mogu vam reći da nisam nimalo razočaran. U Borisovom štihu, s dovoljno emocije i prekasnim aranžmanom. Grijeh će pretpostavljam biti protuteža lošim pjesmama ovogodišnje Dore i dašak kvalitete, na tome mu unaprijed hvala. Ne bih se protivio ni novim Dodirima ili pjesmi slične vibre.

Helena Kezerić: Boris Štok ima prepoznatljiv glas, jako sam voljela bend Quasarr i pjesma Ti mi je kroz godine ostala jednako lijepa i posebna, ta riječka glazbena scena je nešto nevjerojatno. E sad, Boris je za vrijeme svoje samostalne karijere stvorio i jedinstven način pjevanja, koji mi više daje dojam nekih emotivnih jecaja i bolnih polušapata popraćenih uglavnom zanimljivom glazbenom podlogom. Njegovoj glazbi nisam više toliko vjerna kao prije, ali očekujem da će ponuditi jednu od kvalitetnijih pjesama na natjecanju. Hoće li to biti prikladno za Eurosong? Vjerojatno ne, ali neka Borisa na Dori. Možda njegov nastup potakne kolege, koji ne uživaju status “estrade” a rade dobru glazbu, da se prijave sljedeće godine.

7. I STILL LIVE – MAJA GRGIĆ
(Mateo Martinović Teo – Maja Grgić – Mateo Martinović Teo)

Vedran Grizbaher: Još jedno od imena s kojim se nismo dosad susretali u ovakvom formatu, ali je jedna od pjevačica s podužom karijerom, ali u jazz vodama.

Eva Juraški: Jazz vokaliste na Dori u potpunosti podržavam jednako kao i na Eurosongu, uostalom Salvador Sobral je pobijedio prije par godina, tako da jazz definitivno prolazi. Problem je to što kod prosječnog glazbenog konzumenta u Hrvatskoj nije toliko popularan i Maja bi zbog toga mogla ”kiksati”, njena izvedba će, vjerujem, biti u skladu s očekivanjima koja su visoka. Ako pjesma bude u stilu neke zahvalne balade tipa hvala ti što sam još uvijek živa, Maja bi mogla postati promašaj u mojim očima.

Patrik Horvat: Za jazz, piano balade i ovakve glasove uvijek imam volje, tako da objeručke prihvaćam odabir Maje Grgić za Doru 2023. Veliko mi je iznenađenje da se prijavila. Radije bih ju htio slušati na hrvatskom, ali svejedno joj se veselim. Sudeći po ovogodišnjoj izvedbi autorske Free Your Mind s Dubrovačkim orkestrom i hrpi divnih obrada i drugih autorskih pjesama na njezinom YouTube kanalu, rekao bih da će oni koji inače „briju” na takvu glazbu u njenoj izvedbi uživati. Dok će drugi reći da ih je uspavala. Naciju koja toliko kava u danu popije, da kažu, uspavala me.

Helena Kezerić: Čemu da se nadam od Maje Grgić? Nešto u stilu Hooverphonica bi bilo super, no štogod bude, očekujem da će ona biti zadužena za ovaj bolji dio Dore 2023. Unatoč visokim očekivanjima, ne smatram da će se Maja visoko i plasirati.

8. I WILL WAIT – PATRICIA GASPARINI
(Siniša Reljić – Simba, Lisa Desmond, Aidan Winkels – Lisa Desmond, Aidan Winkels – Siniša Reljić – Simba)

Vedran Grizbaher: Urbana cura s nekoliko singlova iza sebe zavidne kvalitete zvuka i vokala.

Eva Juraški: Dojma sam da je Patriciji najveći glazbeni uzor Senidah – što glazbeno, što estetski. Ako ništa, prva bi od navedenih kandidata mogla servirati nešto plesno i dignuti nas malo na noge. Još ako koreografija bude na razini. Pričekat ćemo – do nastupa.

Patrik Horvat: Prvi glas, oprostite mi. U međuvremenu sam se upoznao s glazbenim doprinosima Patricije Gašparini i nisam bio oduševljen, ali ni zgrožen. Pretend od prije tri godina je trebao biti prodan nekoj od popularnoj “pevaljki” u Beograd i moglo bi od nje biti nešto. Ovako… Nije bilo mnogo. Prošlogodišnji singl Uzbuna je veliki napredak, ali svejedno sam ostao zbunjen. Kao da u Patriciji čuči velik potencijal kojem samo treba bolji smjer, niša, nešto njeno gdje zvuči uvjerljivije, svoja i sigurnija. Ako je Patricija između Pretend i Uzbune napravila takav skok i onda novi iskorak s pjesmom Okus, ostavljam prostora da me ugodno iznenadi na Dori. Predviđam najsenzualniji nastup Dore, visoko potrošnu elektro-pop i house pjesmicu. Patriciji dobro stoji pjev na hrvatskom, ali vjerujem da će i engleski dobro proći. Posljednja objavljena pjesma je Okus i Okus – Stey Remix obećavaju, kao i novi ugovor s Menartom.

Helena Kezerić: Slažem se da u Patriciji čuči veliki potencijal, no mislim da on njie do sada dolazio do izražaja zbog neadekvatnog izbora suradnika. Očekujem prosječan pjesmuljak, možda čak baladu, no ne i poziciju unutar top 5 na Dori pred nama.

9. KME KME – KREŠO I KISELE KIŠE
(Krešimir Burić – ARR Matej Zec)

Vedran Grizbaher: Nije moj žanr pa prepuštam curama ili Patriku da nam pojasne.

Eva Juraški: Njihov glavni problem je u tome što se natječu uz Let 3, koji nastupa među posljednjima, tako da će gledatelji zaboraviti na njih. Prošle godine smo imali “slične” Moldavce na natjecanju, stoga ne bi bili vjerojatno zanimljivi ni eurovizijskoj publici. Kme kme, bojim se da će napustiti pozornicu Opatije kmečeći.

Patrik Horvat: Malo se bojim ovoga, eto, neka brzo prođe. Đubre sam što ću to reći, ali za mene će ovo vjerojatno biti pauza za žuborenje. Moj ukus na stranu, pohvaljujem odabir malo hrvatskog punk rocka na Doru, nečega manje uobičajenog za naše plasmane. Let 3 će ih zasjeniti, ali čemu uspoređivanje? Naziv pjesme me zabavlja.

Helena Kezerić: Krešo i kisele kiše! Tome se nisam nadala, ali pozdravljam izbor. Dečki će se dobro zabaviti u Opatiji, rasplesati nas i razbiti taj začarani krug “nealternativnih” natjecatelja na Dori. Ne doživljavam ih kao ozbiljnog kandidata, i slažem se da su Let 3 puno nadmoćniji u svakom pogledu, no možda me Krešica i kisele kiše iznenade.

10. KRENI DALJE – ENI JURIŠIĆ
(Matija Cvek, Vlaho Arbulić, Eni Jurišić – Matija Cvek – Filip Majdak)

Vedran Grizbaher: Kombinacija Matije Cveka i Vlahe Arbulića te Eni kao vokala zvuči kao pobjeda na prvu. Vjerojatno je i verzija na engleskom već spremna. Iz Voice-a znamo da i pozornicom vlada, a nakon što joj je Cvek širom otvorio vrata, bilo bi sjajno kad bi iskoristila tu priliku i postala jedna od pjevačica koje će puniti i veće dvorane jer ona ima kapacitet za to.

Eva Juraški: Vjerujem da će Eni biti favorit uz Let 3 i Kedžu. Jedna od uzdanica druge sezone The Voicea, koja je uspjela napraviti karijeru i najpoznatija je po duetu s Matijom Cvekom. Eni ima energičan glas i iako sam stajališta kako joj sadašnje pjesme ne koriste maksimum istoga, za razliku od Voicea, miljenica je publike i sigurna sam u visok plasman, tim više što pjeva na hrvatskom.

Patrik Horvat: Eni Jurišić se jako lijepo izgradila u očima i ušima javnosti singlovima Gubim dah i Trebaš li me, duetom s Matijom Cvekom. Trebaš li me je već postala opće znanje domaće popularne glazbe, naprosto prekrasna pjesma kojom su izvukli najbolje iz trap zvuka i, kako bi moja prijateljica Maja rekla, napravili super “srcetrapajuću” stvar. Želim Eni svjetlu budućnost ispunjenu publici i sceni značajnim pjesmama i predviđam top 3 na Dori.

Helena Kezerić: Ne znam živim li ja pod kamenom ili što, no nemam osjećaj da je Eni Jurišić “napravila” karijeru i da je postala “opće znanje” domaće popularne scene. Eni je u svojoj petogodišnjoj “karijeri” objavila samo ČETIRI samostalna singla, navijačku pjesmu i dva dueta. Jedan duet zna cijela Hrvatska jer su nas radio postaje izmasakrirale vrćenjem (Trebaš li me ft. Matija Cvek), drugog se vjerojatno nitko ne sjeća (Prije nego nestane ft. Vjeko). Ne kažem da Eni ne zna pjevati i da mi nije simpatična, daleko od toga, no ne mogu ju smatrati uspješnom glazbenicom na temelju jednog dueta i nemam osjećaj da joj je glazba primarna u životu (prije neki hobi kojim puni slobodno vrijeme). Ako Eni preživi prokletstvo drugog albuma (valjda ćemo dobiti album ili EP od nje nekad skoro, ipak je već PET godina “na sceni”), onda možemo početi razgovarati o nekoj glazbenoj karijeri bez upotrebe navodnika. Što se tiče samog nastupa na Dori, bez obzira na to kakva pjesma bude, Eni će ju otpjevati dobro, a publika će odraditi svoje i na temelju „Javi trebaš li me” Eni uputiti prema visokom plasmanu, a možda čak i prema pobjedi.

11. LOST AND FOUND – THE SPLITTERS
(Neven Kolarić, Branimir Mihaljević – Neven Kolarić – Branimir i Marko Mihaljević)

Vedran Grizbaher: Dosad ih nisam slušao, ali ovo što mi YouTube daje naslutiti da je riječ o kvalitetnom bendu kojem će ovo biti dobra odskočna daska.

Eva Juraški: Može li i jedan frontman biti toliko nekarizmatičan? Očito je moguće sve kod Croatie Records, pa tako i ovaj bend za koji je Vatra pojam karizme. Prvi put ih sada slušam i ovo je dosta loše, za njih očekujem plasman na dnu ljestvice.

Patrik Horvat: The Splitters su donekle perspektivan bend kojem treba poguranac. U njihovim pjesmama čujem neke trikove i prizvuke voljene kroz povijest hrvatske glazbe. Pjesme su im ugodne, kao da im fali malo žestine ili možda čak gorčine da to bude nešto jače, upečatljivo. Kada slušam njihove pjesme, nekako mi je i simboličan naslov ove s kojom će se predstaviti na Dori. Nadam da se da će biti nađeni. Svakako, želim im sreću.

Helena Kezerić: Pa oni su ove godine bili na InMusicu! Solidna produkcija, ugodni singlovi. Znam za ovaj splitski bend otprije, no nisam ih baš previše slušala. Sad sam se brzinski prisjetila njihovih pjesama i sve mi to okej zvuči, nadam se samo da će im izgovor engleskog jezika biti dobar. Opet, ne vjerujem da će nam ovaj mladi bend prezentirati pobjedničku pjesmu, no nadam se da će nam prezentirati lijepu numeru koju ćemo rado slušati kroz godinu.

12. LOVE AT FIRST SIGHT – YOGI
(Yugomir Lonich)

Vedran Grizbaher: Virtuoz na gitari u jazzy verziji. Više mi je to za neku intimnu klupsku atmosferu, nego za Eurosong.

Eva Juraški: Vidim samo Yogi feat. Tina izvedbe i iskreno ne znam kako će zvučati bez Tine ili je Tina u međuvremenu postala punopravna članica benda. Kako god, glazba im nije ništa posebno, a naslov pjesme kao u loše romantične komedije. Njušim piš pauzu.

Patrik Horvat: Još jedno ime koje je nemoguće „izgooglati”, pomislio sam. Nakon kratkog istraživanja shvatio sam da se radi o glazbeniku s internacionalnim iskustvom i suradniku mnogih svjetski slavnih glazbenika. Čudan potez, prijaviti se na Doru nakon takvih suradnji. Da sam nešto oduševljen videima na YouTubeu, nisam, ali još jedan ozbiljni glazbenik na Dori nije mi naodmet.

Helena Kezerić: Yogi Lonich je nesumnjivo vrlo talentiran glazbenik i drag čovjek. Suradnje sa svjetski etabliranim i kultnim glazbenicima, nastupi na stadionima, ali i u intimnoj, klupskoj atmosferi…sve mu je znano! Neki njegovi albumi mi odgovaraju, neki nisu baš po mom ukusu, no to je očekivano jer Yogi stvara šaroliku glazbu. Od njega se svašta može očekivati – od grungea, preko akustičnih baladica do jazzy suradnji… Lutrija je pogađati što je pripremio za Doru, no bojim se da će se njegova pjesma istopiti među ostalim kandidatima i da će se do kraja večeri na nju zaboraviti. U svakom slučaju drago mi je vidjeti još jedno kvalitetno ime na popisu kandidata za nadolazeću Doru.

13. MAMA ŠČ! – LET 3
(Damir Martinović Mrle, Zoran Prodanović – Damir Martinović Mrle – LET 3)

Vedran Grizbaher: Bit će svakako zanimljivo vidjeti što su pripremili ovaj put. Nadam se da će uz show pripremiti i pjesmu koju ćemo moći i ozbiljnije shvatiti.

Eva Juraški: Napokon je dugo priželjkivani Let 3 na Dori i da budem iskrena od njih najviše očekujem. Želim im plasman na Eurosong i da Europi plasiranu porciju britke zabave.

Patrik Horvat: Oko Leta 3 ne znam biti objektivan, ali dajte da pokušam. Kakvi bogovi! Jesam li uspio? Definitivno nastup kojem se najviše veselim na Dori, od kojeg zapravo dosta očekujem i kojima želim plasman na Eurosong. Bio bih zadovoljan i “samo” time da se i oni i mi dobro zabavimo tim nastupom. Ovogodišnja pobjednička pjesma s Eurosonga je bila posvećena majci frontmena benda Kalush Orchestra, Oleha Psiuka, pa ne znam koliko im je ovo pametan naziv pjesme. Pogotovo ako će biti neki sarkastični kreativni nered i đuskalica. Željno iščekujem.

Helena Kezerić: Prije svega samo želim reći da sam glavna predsjednica tabora u kojem se još uvijek nije preboljelo to što 2003. godine Kawasaki 3p nije pobijedio na Dori. Mislim da Let 3 u ovom životu mora na Eurosong! Realno, oni su naša jedina šansa. Uopće mi nije bitno što će izvesti, oni imaju kapacitet da izvedu sve uspješno, scenski su ekstrovertni i ekscentrični dovoljno da privuku pažnju i da nas plasiraju u finale Eurosonga. Jedan od naših najboljih bendova, jedinstveni su i svoji, boli ih ona stvar za Doru, imaju smisla za marketing, gdje ćeš bolje? Jedini natjecatelji koje želim momentalno vidjeti i čuti na Eurosongu. Dajte zamislite da na Eurosongu dijele okolo picopere kao promotivni materijal… Predivno!

14. MASTER BLASTER – DETOUR
(Nenad Borgudan)

Vedran Grizbaher: Jedan od bendova koje cijenim, ali ne znam koliko bi se na sceni Eurosonga istaknuli. Svakako ću uživati u izvedbi i slušati ju nakon.

Eva Juraški: Detour kao Magazin mijenja vokalistice, a najnovija Anđela Majić mi najmanje leži od svih. Još pjevaju na engleskom koji im, po meni, ne pristaje jer kreiraju glazbu koja je striktna za naše geografsko područje. Teško mi je reći jesu li kod publike jednako aktualni kao i prije.

Patrik Horvat: Ispao sam iz štosa s Detourom, izgubio sam se u pjevačicama i nedostaje mi Posavec, ali takav je život, nepredvidiv i pun iznenađenja. Ne očekujem baš ništa, ali sumnjam da će biti loše. Štoviše, vrlo vjerojatno vrlo dobro, ali ne za Eurosong. Iz naslova bih rekao da će biti euforično.

Helena Kezerić: Isti problem imam s Detourom, nakon Maje Posavec i Gine Damjanović prestala sam ih doživljavati. Obje pjevačice imale su ono nešto, nosile su te pjesme emotivno i iskreno i pridonosile su prepoznatljivosti benda, a to nešto jednostavno nisam prepoznala u novim pjevačicama koje su se u posljednje vrijeme često izmjenjivale. Ne mislim da će nam prezentirati pobjedničku pjesmu, no sigurna sam da će se pjesma ugostiti na brojnim domaćim radio postajama. S pokrićem ili ne – to tek trebamo saznati.

15. NESREĆA – HANA MAŠIĆ
(Boris Subotić – ARR Darko Dimitrov)

Vedran Grizbaher: Nakon što se etablirala u Zvezdama Granda, karijeru je nastavila graditi s druge strane Dunava te nam stoga i nije poznata. Bit će zanimljivo čuti što nam je pripremila.

Eva Juraški: S obzirom na to da je Hana još jedno od meni nepoznatih imena, na YouTubeu sam odlučila potražiti pokoji njezin nastup i prvo što mi se prikazalo jest da je bivša kandidatkinja Zvezda Granda. Već mi je tu bez slušanja bilo jasno kakvu će nam glazbu Hana ponuditi, a to bi joj blago rečeno moglo donijeti nesreću. Ipak sam odlučila poslušati Hanu unatoč tome što to nije moj ukus i naišla sam na neke novije nastupe pod Grand produkcijom. Nastupi su joj najgledaniji u odnosu na ostale kandidate, no pretpostavljam da najveći dio pogleda dolazi iz ostatka regije, a ne Hrvatske i upitno je koliko će joj to pomoći na Dori.

Patrik Horvat: Kako su već Vedran i Eva spomenuli, radi se o bivšoj kandidatkinji Zvezda Granda što ne osuđujem, već mi to samo podiže očekivanja. Onda sam otvorio Spotify i poslušao Oči Dubaia i moje samoborske oči su se same od sebe krenule vrtjeti unatrag sto na sat. Joj, očekujem novi polucajka hit, i još se zove Nesreća. Zaboga, NESREĆA. Spreman sam, hajde Hana, sestro slatka, pokidaj, neka izgori sve, i splav i Opatija.

Helena Kezerić: Ne mogu ja to. Jednostavno mi to nije, jednako kako Niki Turković “nije” voda u čaši. Ne bi nikad slušala glazbu kakvu Hana Mašić stvara, no znam da ima puno onih u Hrvatskoj koji ju slušaju i to je okej. Ne očekujem ništa od Hane, no zanima me nastup jer uvijek ostavljam prostora za otklanjanje sumnji ili ishitrenih zaključaka. Ako mogu biti skroz iskrena, neka oskudna opravica i pjesma koja kopira Senidah su prva asocijacija na Hanu i njenu glazbu. Ali na stranu svega toga, zanimam me jedna stvar. Kako to izgledaju oči Dubai(j)a?

16. NEVERA (LEI,LEI) – HARMONIJA DISONANCE
(Bartol Stopić – Sanja Daić, Bojan Petrović, Bartol Stopić – Anja Papa, Bartol Stopić, Luka Vidović)

Vedran Grizbaher: Potencijalno najveće iznenađenje ove Dore, posebice nakon što sam uočio da Pocket Palma ima svoje prste u ovome. Dakle možemo očekivati tradicionalni dalmatinski napjev u nekoj elektro verziji.

Eva Juraški: Čim sam vidjela imena Luke i Anje iz Pocket palme, očekivala sam synth pop izvedbu Harmonije Disonance, a kad ono, njihova otprije objavljena pjesma Zima je elektro folk stvar kakvu smo čuli 2021. od ukrajinske predstavnice (Go_A – Shum). Harmonija Disonance je, uz Let 3, kandidat kojeg bih voljela vidjeti kao pobjednika jer smatram da bi stvar poput Zime dobro prošla na Eurosongu jer nudi djelić našeg kulturnog identiteta.

Patrik Horvat: Spoj tradicije i elektronike mi uvijek prolazi, poslušao sam Zimu i odlična mi je. Veselim se ovom nastupu i vjerujem da će mi biti među omiljenima, ali se bojim da se Eurosong sličnoga nagledao. Problem je što podsjećaju na 2021. drugoplasiranu Shum ukrajinskog benda Go_A. Među autorima se nalaze i imena Anja Papa i Luka Vidović, što me posebno veseli, a vjerujem da su zaduženi da glasovima ovog divnog ansambla daju bolesnu produkcijsku podlogu i odvedu cijelu stvar na jednu sasvim posebnu i dojmljivu razinu. Od pjesme očekujem da bude na razini Zime, ako ne i bolja, a nadam se da neće biti suradnje s Rimcem i njegovom financijski neisplativom jurilicom Neverom.

Helena Kezerić: Koliko god mi tvrdili da se Eurosong pjesama poput Zime nagledao, odličan plasman ukrajinskog sastava Go_A pokazuje suprotno. Doduše, za taj plasman je najviše zaslužna publika, no zašto se tako nešto ne bi moglo dogoditi s našom pjesmom ako bude dobra? Najviša očekivanja imam od ove skladbe, nadam se da će biti moćna i efektna, s elementima našeg folklora. Ovo bi trebala biti pjesma o kakvoj Nina Kraljić sanja.

17. PUTEM SNOVA – BARBARA MUNJAS
(Barbara Munjas, Alen Bernobić – Barbara Munjas – Alen Bernobić)

Vedran Grizbaher: Apsolutno sam zaljubljen u njezinu pjesmu I Will Be Standing i očekujem nešto na tom tragu i za Doru.

Eva Juraški: Barbara je poznata po koketiranju sa žanrovima i očekujem dobru čagicu od nje. Njezini prvi singlovi su mi zapeli za uho još iz vremena korone i pomalo mi je neočekivano što pjeva na hrvatskom jer njezine sve stvari su, za razliku od većine ostalih kandidata, na engleskom. Zanima me kako će se snaći u tome.

Patrik Horvat: Kako i ne bih, Barbari se iznimno radujem. Njen glas je rijetki talent, nemoguće ju je ignorirati, ne zamijetiti. Posebna je, dojmljiva, zabavna, ostavlja utisak. Nije ju teško zavoljeti, a pjesme su joj pamtljive, razigrane, kreativne i svjetski dobro napravljene. U tri minute nam može pokazati svašta, a od pjesme ne znam što da očekujem jer je od početka karijere glazbeno šarena, uzbudljiva, nepredvidiva. Uz-bu-đen.

Helena Kezerić: Barbara Munjas se vraća na mjesto gdje je jednom debitirala! Ja bi tak’ htjela da Barbara poludi (kao u doba Gustafa) i izvede nešto o čemu će se još dugo pričati, no sam naziv pjesme misli mi vodi ka nekom sanjivom pjesmuljku. Ne želim se previše zanositi s očekivanjima da se ne razočaram.

18. PUTOVANJE – TOP OF THE POPS FT. MARIO 5REKOVIĆ
(Bruno Krajcar – Danijel Načinović – Nikola Milat)

Vedran Grizbaher: Teško mi je procijeniti što možemo očekivati od ove kombinacije. Uz Petrekovića teško da će te 3 minute biti dosadne.

Eva Juraški: Od njih očekujem točku parodije koja ne mora biti nužno dobra, budući da mi Petreković ima nerijetko upitan smisao za humor, no možda pogode s iluzijom putovanja u Liverpool i obore me po prvi put s nogu.

Patrik Horvat: Petrekovića više nemam neku potrebu pratiti i odavno me ne zabavlja. Da će biti dosadno, sigurno neće, ali ne očekujem više od malo “krindžanja” i očekivanih “upalit će na Eurosongu” trikova.

Helena Kezerić: Nešto šareno, puno rekvizita i potencijalno s humorom koji neću shvatiti. To su tri kućice u koje se nadam staviti kvačicu za vrijeme Petrekovićevog nastupa. Ime pratećeg benda nije moglo biti bezveznije, tko zna kakva će biti pjesma, no Mario bi nas mogao iznenaditi.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social

Komentari