novo u kinu
14. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 3 minute Pet trilera, tri drame, dva horora te po jedan mjuzikl i znanstvenofantastični film izvanredan su recept za mjesec ljubavi prema svemu, a u našem slučaju, i prema filmovima!

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Glazba

Eurosong kroz pjesme Bosne i Hercegovine

Foto: Facebook.com / bheurosong
Vrijeme čitanja: 2 minute

Na Ziheru je u tijeku mjesec Bosne i Hercegovine, prvi u nizu šetnje po regiji koja je kao projekt zamišljena tako da svaki mjesec odaberemo jednu zemlju iz okruženja i pronjuškamo koji se sve kulturni dragulji kriju u njoj. Cilj ove šetnje je srušiti granice kada je u pitanju kultura i istražiti što se to dobroga i kvalitetnog krije u zemljama koje su nam jezično, kulturalno i kilometarski bliske.

Nekima je manje, a nekima više važno da se večeras održava Eurosong. Kako smo u mjesecu u kojem smo posebnu pažnju posvetili glazbi Bosne i Hercegovine, vrlo je prigodno da se prisjetimo svih njihovih dosadašnjih predstavnika na ovom najduljem internacionalnom glazbenom natjecanju u povijesti televizije.

Prije nego što krenemo u pregled natjecatelja, nije zgoreg spomenuti da su za vrijeme Jugoslavije četiri puta predstavnici bili upravo iz BiH. Godine 1964. Sabahudin Kurt pjesmom Život je sklopio krug, 1973. Zdravko Čolić pjesmom Gori vatra, 1976. Ambasadori pjesmom Ne mogu skriti svoju bol i 1981. Vajta pjesmom Lejla.

Kronološki poredak pjesama

Vrijeme je da krenemo u pregled svih dosadašnjih natjecatelja Bosne i Hercegovine na Eurosongu. Bosna i Hercegovina prvi put se na Eurosongu samostalno natjecala 1993. godine. U natjecanju nije sudjelovala 1998., 2000. godine te zbog financijskih razloga od 2013. do 2015. godine. Fijasko 2016. godine pjesmom Dalale, Deena, Jale i Ane Rucner koja se nije ni kvalificirala u finale bila je zadnja godina kada se Bosna i Hercegovina natjecala na Eurosongu.

Playlista sadrži kronološki poredak svih pjesama od 1993. do 2016. godine. Hari Mata Hari je priskrbio najbolji plasman u natjecanju 2006. godine pjesmom Lejla koja je u uskoj i vrlo napetoj borbi na kraju osvojila treće mjesto. Pjesmu je krasio predivan tekst i melodija, vrhunska izvedba i teatralan popratni nastup glazbenika u bijelom. Melem za oči i uši u svakom smislu.

Dino Merlin predstavljao je zemlju čak dva puta – 1999. godine osvojivši sedmo mjesto i 2011. godine osvojivši šesto mjesto. Grupa Regina je pjesmom Bistra voda i danas u sjećanju, a osvojili su deveto mjesto 2009. godine.

Kroz natjecanje su prošli i Deen 2004. pjesmom In The Disco za koju je tekst i glazbu napisala Vesna Pisarović, Feminem pjesmom Call Me 2005. koja je bila svojevrsna rođendanska čestitka za pedeseti rođendan Eurosonga (nije se baš nešto dobro plasirala iako je pjesma catchy), a šećer ostavljam za kraj. Zahvaljujući Bosansko-hercegovačkoj pjesmi predstavnici iz 2008. godine Pokušaj saznali smo za Laku i zavoljeli ga do dana današnjeg. Uživajte u playlisti i današnjem danu do sljedećeg druženja.


Sve dosadašnje pobjednike Eurosonga pogledajte ovdje.

Playlistu s pjesmama koje su se natjecale na Eurosongu prije devedesetih pronađite ovdje.

Trenutke Eurosonga koje vrijedi ponovno ili po prvi puta otkriti pronađite ovdje.

Za najbolju pjesmu koju je Hrvatska poslala na Eurosong glasajte ovdje.


Mjesec Bosne i Hercegovine:

After Affair

Helem nejse

Sevdah

Be social

Komentari