Glazba

Ziher playlista: Hip hop i rap scena Bosne i Hercegovine

Izvor: Unsplash
Vrijeme čitanja: 2 minute
Povijest hip hop i rap scene Bosne i Hercegovine

Kada netko spomene hip hop ili rap na području BiH pretpostavljam da većina nas prvo pomisli na jednog jedinog Edu Maajku. No, uz ovog svestranog tekstopisca, glazbenog producenta i izvođača ne smijemo zanemariti još neka talentirana imena poput: Frenkija, Hamze, prof. SterMe, Kontre te Helem Nejse. Pionirima ovog glazbenog žanra smatraju se, naravno, Frenkie i Edo Maajka.

Iako većini prvo padne na pamet Edo, manje je poznato da su ovi glazbenici svoju karijeru započeli skupno u hip hop skupini Disciplinska komisija. Uz navedeni dvojac, ovu skupinu osnovanu u Tuzli, 2000. godine činili su i King Mire, Koma, Dj Emir te Erol.

Godinu dana poslije Edo Maajka započinje svoju karijeru singlovima Minimalni rizik te Mahir i Alma koji postaju instant hitovi na području cijele bivše Jugoslavije. Postepeno kreće na svoje prve turneje na kojima mu se pridružuje Frenkie kao čest gost, već tada oduševivši mnoge svojim energičnim nastupima.

Komplimenti, što od strane glazbene kritike, a što od strane publike potaknuli su Frenkija na samostalno stvaranje. Četiri godine kasnije, odnosno 2005. izdaje svoj prvi studijski album – “Odličan CD” koji je mnoge uzdrmao svojim tekstovima. Nalik anarho punku vrve kritikama upućenim mnogima od strane države vlasti i sve općenito društva potiču na promišljanja o dubokim svakodnevnim problematika.

U slično vrijeme javlja se i Kontra, još jedan pripadnik stare škole. Član Dlanbeatza i Fm Jam kolektiva izdavao je mnoge mixtapeove u suradnji sa Shtukom, a svoj prvi solo album od ukupno tri, izdaje 2012. nazvavši ga “Pogled u prazno”.

Stasanje novih imena na krilima starih pionira

Mlađom školom smatraju se noviji glazbenici prof. SterMa i Helem Nejse. Prof. SterMA započinje svoju glazbenu karijeru 2010. Svojim zvukom uvelike nalikuje old school rapu, a najpoznatiji je po svojim pjesmama koje se tiču emigracije i migracije. Što se tiče Helem Nejse, oni predstavljaju jedno od novih imena glazbene scene BiH. Ovaj sarajevski kolektiv hvaljen od vrlo cijenjenih imena poput Eda Maajke, Frenkija i Dubioze Kolektiv, uvelike obećava svojim vještim spajanjem klasičnog hip hop zvuka s novijim, modernijim elementima poput trapa.

Čak i nakon skoro 20 godina od početka stvaranja nove glazbene scene vidljivo je da se njezini žar i strast još nisu ugasili. Još uvijek je prisutan onaj dobar stari provokativan zvuk kojim se zadire u kritiziranje socijalne nepravde, mržnje, problematike nacionalizma, migracije te državnih vlasti. Iako neke stare legende koje su progovarale o ovim temama više nisu toliko aktivne, svojim povlačenjem u sjenke otvorile su mjesta za još mnoga nadolazeća imena.

S riječi na djela

Kako to sve točno zvuči poslušajte u našoj playlisti kojom vam donosimo sjećanje na neke starije hitčine te dah svježine novih imena bosanskohercegovačkog repa.

Be social

Komentari