Glazba

Festivali iz regije u pohodu na europska odličja

Foto: facebook.com/festivalawardsltd
Vrijeme čitanja: 4 minute
Foto: facebook.com/festivalawardsltd
Foto: facebook.com/festivalawardsltd

Kao i svakog ljeta, festivali su zatresli regiju. Ove godine nekoliko se regionalnih festivala natječe za nagradu najboljeg festivala Europe. Pomoći im možete glasanjem na ovom linku. Tko je ušao u elitni krug festivala?

Foto: facebook.com/exit.festival
Foto: facebook.com/exit.festival

Ove godine, kao i posljednjih 14 godina, u Novom Sadu se održao Exit Festival i ponudio pregršt imena sa svjetske i regionalne scene, a neka od njih su: Gloria Gaynor, Damon Albarn, Skrillex, Pet Shop Boys, Afrojack, Carl Cox, Andy C, Asian Dub Foundation, Rudimental, Dub FX, Disclosure, Queens Of The Stone Age, Pretty Lights, Ben Klock, 2Cellos, Gorgon City i mnogi drugi. Festival je posjetilo 185 000 ljudi koji su unutar poznate novosadske petrovaradinske tvrđe boravili 4 dana, koliko festival traje. Sve to zasluženo je dodjelilo Exitu europsku nagradu za najbolji veliki festival 2013. godine, a ove godine su opet nominirani u istoj kategoriji. Kako su se Ziherovci proveli na ovogodišnjem Exitu, pročitajte  ovdje. 

Foto: facebook.com/SeaDanceFestival
Foto: facebook.com/SeaDanceFestival

Mlađi brat Exit Festivala – Sea Dance Festival, nominiran je u kategoriji najboljeg novog festivala. Nominaciju je zaslužio inpresivnim line upom: Jamiroquai, Underworld, Example (live), Bad Copy, Kiril Djaikovski ft. TK Wonder, Juan Atkins i mnogi drugi. Svojim opuštenijim pristupom i manjim kapacitetom od Exita nimalo ne zaostaje za “starijim bratom”, a i to što se održava doslovno na plaži definitivno je privuklo brojne ljude. Privukla ih je i odlična akcija koju su Exit i Sea Dance izveli – akcijski paket ulaznica za oba festivala i prijevoz s jednog na drugi.

Foto: facebook.com/INmusic.festival
Foto: facebook.com/INmusic.festival

INmusic je ove godine definitivno oborio sve rekorde, a zamislite samo što nam organizatori pripremaju za iduću godinu, kada INmusic slavi svoju 10. godišnjicu na jarunskim otocima. Line up  je bio više nego impresivan: The Black Keys, Pixies, MGMT, Wolfmother, Flogging Molly, Bombay Bicycle Club, Digitalism, Crystal Fighters, Jagwar Ma, Partibrejkers, Rambo Amadeus, Kandžija i Gole Žene i mnogi drugi. INmusic se natječe u kategoriji festivala srednje veličine i bilo bi divno da to osvoji taman prije 10. obljetnice. Ovako je ziherovcima bilo  prvi ,  drugi  i  treći dan festivala.

Foto: The Garden Festival
Foto: The Garden Festival

The Garden Festival, britanski festival na našoj obali, točnije na Murteru u Tisnom, najdugovječniji je britanski festival u Hrvatskoj. Gardenovci su prvi došli i opstali u masi festivala koji su se od njihovog dolaska počeli održavati. The Garden Festival je malo nakon završetka ovogodišnjeg festivala objavio da je iduća godina, već 10. po redu, posljednja, ali bez brige festivalovci, lokacija The Garden Tisno će i dalje održavati sve ostale festivale na toj lokaciji. Ove godine uveselili su nas i rasplesali: Crazy P, Genius Of Time, KiNK, Seven Davis Jr, Theo Parrish, Axel Boman, Ben UFO, Bicep, Catz ‘N Dogs, Craig Richards, Darshan Jesrani, Detroit Swindle, Eats Everything, Eddy Ramich, Jan Kinčl Zero, Justin Martin, Orkun Bozdemir, Pytzek, Soul Clap, Subb-an, Tim Sweeney, Wolf+Lamb i mnogi drugi. Rani datum, ljeto, predivno more, predivno okruženje i nadasve vrhunski line up ono je što privlači Britance u Tisno. Ove godine The Garden Festival natječe se u kategoriji malog festivala.

Foto: facebook.com/DimensionFestival
Foto: facebook.com/DimensionFestival

Dimensions Festival ove godine je zamijenio mjesta sa svojim starijim bratom, Outlook Festivalom, te je održan prije Outlooka. Dimensions je nominiran u kategoriji najboljeg europskog malog festivala i u kategoriji najboljeg britanskog festivala izvan velike britanije. Koncert u Areni nije mogao razočarati nikoga svojim line upom: Caribou (live), Darkside (live), Nils Frahm i Kwabs. Ovaj mali festival s dušom oduševio je i line upom u Štinjanu: Roy Ayers, Moodymann, Kaytranada, Theo Parrish, Juan Atkins & Moritz Von Oswald, Nina Kraviz, Floating Points, Omar, Mala, Kode 9, Tikiman & Scion, Anthony Shakir, Goldie, Ben UFO, DBridge, Ben Klock, Marcel Dettmann, Jackmaster & Oneman, Petar Dundov, Kutmah, Eddy Ramich, Miss Sunshine i mnogi drugi. Ziherovci su tulumarili i na  koncertu otvorenja i na samom  festivalu.

.

Foto: facebook.com/outlookfestival
Foto: facebook.com/outlookfestival

Outlook Festival svake godine oduševljava svijet, to nije izostalo ni  ove godine. Zato su i zasluženo nominirani u kategoriji najboljeg europskog festivala srednje veličine i na razini Velike Britanije su nominirani u kategoriji za najbolji festival izvan Velike Britanije. S vrhunskim line upom za koncert otvorenja, u predivnoj Areni, koji su činili Submotion Orchestra, Fatima & Eglo Band, Andrew Ashong i Lauryn Hill. Vrhunska zabava nastavila se i idućih dana u Štinjanu uz Boddiku, Bondax, Dub FX, Gramatika, Newham Generalse, Roy Davis Juniora, Rosku, Barrington Levya, DJ Premiera, Buraku Som Sistemu, Moodymanna, MJ Colea, Floating Points, Pincha, DBridgea, Andresa, Kaytranadu, Dub Phizixa i Strategya, Eliphinoa, Stwoa, Hannah Wants, Kutmah i mnoge mnoge druge. Ziherovci su posjetili i ovaj festival, a ovakvi su  naši dojmovi. 

Svi se primimo glasanja i podržimo festivalski turizam u regiji, a možemo se i nadati da će iduće godine još veći broj hrvatskih festivala zaslužiti ovu prestižnu nominaciju.

Be social

Komentari