Film

Filmolista: Top 5 (ne)poznatih napetih filmova

napetih filmova
Foto: facebook.com/Filththefilm
Vrijeme čitanja: 2 minute

Ako vam nedostaje napetosti kakvu obično izazivaju psihološki trileri, a isti vam se trenutno ne gledaju, sada je vrijeme da obratite pažnju! Naime, kako mnogi vole filmove s radnjom koja istovremeno zbunjuje i intrigira psihu, autorica ovog teksta odlučila vas je podsjetiti na odlična filmska ostvarenja koja možda još uvijek niste pogledali. Listom dominiraju poznate ličnosti, a posebnu pažnju zaokupljaju raznolikost žanrova i neočekivane fabularne strukture. Uostalom – prosudite sami!

5. Predestination (2014)

Ovaj australski film o specijalnom zadatku agenta na putu kroz vrijeme počinje nešto sporijim ritmom, ali uz odličan performans Ethana Hawkea u glavnoj ulozi ipak razvija dramatičan zaplet, možda čak i atipičan za žanr znanstvene fantastike. Dijalozi su posebno zanimljivi jer produbljuju razvoj likova, a uzbudljivu atmosferu potpiruje vrhunska igra žarkih i zagasitih tonova.

4. Filth (2013)

Ulogu izuzetno nepredvidljivog korumpiranog policajca s poremećajem osobnosti i drugim problemima tumači fantastičan James McAvoy (The Last King Of Scotland, 2006). Okosnicu ove britanske kriminalističke drame možda čine scene nasilja, droge i seksa koje pokreću radnju, ali osobitu dozu napetosti ulijeva upravo protagonist, čije životne nedaće polako ali sigurno preuzimaju kontrolu nad njegovim duševnim zdravljem.

3. The Prestige (2006)

Iako svakako nije nepoznat, za slučaj da vam treba osvježiti pamćenje i za ljubitelje Nolanovih filmova, tu je američka drama The Prestige, adaptacija koja je svoju popularnost stekla prvenstveno zahvaljujući uigranim performansima Christiana Balea i Hugha Jackmana. Kao pojačanje glumačkoj postavi priključio se uvijek odličan Michael Caine, čija je uglađena gluma ovom filmu dala poseban štih. S druge strane, uloga Scarlett Johansson mogla bi razočarati njezine fanove jer ničime nije istaknula glumičine sposobnosti. Konačno, u ovoj priči o nadmetanju dvojice mađioničara, od kojih je jedan spretniji, a drugi zabavniji, glavna je tema implicirana u naslovu filma -u postizanju prestiža, do koje će (moralne) granice ići?

2. Wicker Park (2004)

Američka drama koja ima apsolutno apsurdni početak radnje, ipak je uspjela očarati. Flešbekovi joj uspostavljaju dobru naraciju, koja gledatelja većinu vremena navodi na pogađanje razvoja događaja. Kraj jest nepredvidljiv, ali ga se zbog određenih elemenata može doživjeti i kao potpuni klišej. Međutim, to ne umanjuje intrigantnost filma jer mu uzbudljivu radnju jamči zanimljiv glumački trio. Prvenstveno, tu je Josh Hartnett (Lucky Number Slevin, 2006) u ulozi opsesivnog mladog biznismena, zatim Diane Kruger u ulozi njegove iznenadno nestale djevojke Lise, a onda i Rose Byrne (Bridesmaids, 2011) kao najveće iznenađenje. Otkrijte zašto!

1. The Life Of David Gale (2003)

Mjesto najstarijeg filma ove liste zauzela je kriminalistička drama u kojoj također prevladavaju flešbekovi. Radnja prati život jednog sveučilišnog profesora, koji ne bi bio toliko zanimljiv da on nije i zagriženi protivnik zagovaratelja smrtne kazne. K tome, neočekivano ga se optuži za vrlo ozbiljne zločine, za koje se nekako mora i iskupiti… Tu ulogu uvjerljivo tumači Kevin Spacey, a moglo bi se reći da mu je ovo možda i najbolja uloga nakon one u famoznom filmu Se7en. U filmu glumi i Kate Winslet, ali ne toliko izuzetno kao Spacey.

Be social

Komentari