Film

Filmska revija “Kratki na brzinu” već četvrtu godinu zaredom okuplja filmofile i filmaše

Foto: Kratki na brzinu press
Vrijeme čitanja: 2 minute

Da se ne odvijaju sva važna kulturna događanja na obali ili u metropoli, dokazuje jedna mala, nepretenciozna, ali programski moćna filmska revija. Kratki na brzinu već četiri godine u gradić Sv. Ivan Zelina dovodi imena kojih se ne bi posramili ni mnogo bogatiji filmski festivali. Bili su tu i Rade Šerbedžija i Želimir Žilnik i gosti s čitave kugle zemaljske, a novo izdanje KNB-a, odnosno Revije hrvatskih kratkih filmova krije poprilično ugodna iznenađenja.

Kultni švedski redatelj Roy Andersson, učenik Ingmara Bergmana i jedan od najvažnijih europskih redatelja uopće, karijeru je započeo upravo kratkim filmovima. Nedavno digitalizirane, ove će filmove publika Kratkih na brzinu u Zelini pogledati među prvima u svijetu. Da bi se ovako nešto ostvarilo, ekipa koja stoji iza Revije hrvatskih kratkih filmova na čelu s umjetničkim direktorom Tomom Zidićem, uspostavila je suradnju s produkcijskom kućom Roya Anderssona i Švedskim filmskim institutom, a sve je podržalo i švedsko Veleposlanstvo.

– Sretni smo, kao istinski zaljubljenici u film, što na Reviji Kratki na brzinu možemo prikazati Anderssonove filmove iz studentskih dana jer je to program kakav bi i nas same razveselio na nekom drugom mjestu. Ipak, kad među prvima u svijetu to napravite u jednoj Zelini, neki vas gledaju kao da ste potpuno poludjeli, ali našoj publici to, vjerujemo, puno znači. A ove smo se godine posebno potrudili oko programa. – rekao nam je umjetnički direktor Revije Zidić.

I zaista, pogled na program to potvrđuje. Prestižni švicarski festival dokumentarnog filma Visions du Réel predstavit će se kratkim švicarskim dokumentarcima u Dokukinu KIC uvodnog dana Revije, 6. lipnja u Zagrebu. Dan kasnije Revija seli u Zelinu i tamo ostaje do kraja tjedna, odnosno do dodjele nagrada najboljim hrvatskim kratkim filmovima.

Foto: “Ježeva kuća” Eve Cvijanović otvara natjecateljski program Revije, Kratki na brzinu press

Neki od zanimljivih gostiju su i Hrvoje Hribar, bivši ravnatelj HAVC-a te Ognjen Sviličić, scenarist i redatelj, koji će svoja filmska i životna iskustva podijeliti u segmentu Late Night Film Talks. Eksperimentalnu predstavu u kojoj se glazba producira uživo, a animacija se radi putem grafoskopa, “Struktura zaborava”, izvest će grupa autora koja stoji iza umjetničkog festivala Sedam dana stvaranja. Rade Šerbedžija opet će biti prisutan, ovoga puta kao glas u filmu “Ježeva kuća” Eve Cvijanović , svima dragoj priči o Ježurki koja otvara natjecateljski dio programa u kojem su se ove godine našla 53 filma i 6 scenarija.

– Mi jesmo mali, ali smo dovoljno veliki da više ne budemo mali. Grad Sv. Ivan Zelina nas je primio pod ruku prije četiri godine kad smo bili tek neostvareni potencijal, a ovo je naš način da svima toplo zahvalimo. – zaključio je Zidić.

4.Revija Kratki na brzinu održava se od 6. do 11. lipnja u Zagrebu i Sv. Ivanu Zelini, a svojim gostima po prvi put nudi i smještaj u kampu. U zabavnom dijelu programa nastupit će između ostalih Sara Renar i glazbeni kolektiv Moskau, a detaljan program dostupan je na webu i Facebooku.

 

Be social

Komentari