Film

Filmski nastavci bolji i od samih originala

Foto: Facebook.com
Vrijeme čitanja: 5 minute

Pokušavajući se sjetiti naslova nastavaka koji su nadmašili originale našli smo se u muci i potvrdili tezu da je gotovo nemoguće snimiti nastavak koji će biti bolji od originala. Generalno gledajući, nastavci se snimaju radi zarade i u vrlo rijetkim slučajevima mogu dostići kvalitetu prvog filma iz serijala. Nedostatak originalnosti, usredotočenost na profit, kompromisi koji se rade da bi se udovoljilo glavnim zvijezdama, ali i velika očekivanja od strane zahtjevne publike već u startu daju manje šanse za uspjeh. Na sreću filmoljubaca postoje i iznimke, kvalitetni nastavci koji su u potpunosti nadmašili originale.

The Dark Knight (2008.)

Saga o čovjeku-šišmišu počela je još davne 1966. godine u filmu Batman kojeg je tada utjelovio Adam West. Nakon poduže pauze, 1989. godine redateljsku palicu preuzeo je osebujni Tim Burton koji je Batmana smjestio u mračni Gotham i suprotstavio ga manijakalnom ubojici i sadistu Jokeru. Film o superjunaku kojeg djeca obožavaju, prestrašena djeca odjednom nisu smjela gledati, a kada napetoj radnji dodamo Burtonov smisao za mračnu i pomaknutu bajkovitost, film je bio osuđen na uspjeh. Nakon još jednog odličnog nastavka u režiji Tima Burtona slijedila su dva loša nastavka Joela Schumachera i činilo se da Batman nema blistavu budućnost sve dok redateljsku palicu nije preuzeo genijalni Christopher Nolan i započeo svoju trilogiju filmom Batman Begins 2005. godine.

Iako je Batman Begins odličan film, Nolan se najviše istaknuo nastavkom The Dark Knight (2008.) koji je u svim segmentima nadmašio prethodnika; kako u zaradi na kino blagajnama, tako i u ocjenama publike, ali i u ocjenama strogih kritičara. U glavnim ulogama briljirali su Christian Bale i Heath Ledger koji je za ulogu posthumno nagrađen Oscarom. Ova realistično prikazana priča počinje kada se Batman udružuje s policijskim narednikom Jamesom Gordonom (Gary Oldman) i odvjetnikom Harveyem Dentom (Aaron Eckhart) kako bi jednom zauvijek očistio ulice Gothama od nasilja i kriminala. Iako su na početku učinkoviti, uskoro se pojavljuje kriminalac poznat samo pod nazivom Joker (Heath Ledger). On gura Gotham u anarhiju i tjera Batmana da prijeđe tanku liniju između herojstva i odmetništva.

Foto: Facebook.com
Foto: Facebook.com

Terminator 2: Judgement Day (1991.)

Ova izuzetno uspješna znanstveno fantastična franšiza o robotima iz budućnosti oduševila je kako kritiku tako i gledatelje, te vinula Arnolda Schwarzeneggera među zvijezde. Niskobudžetni film Terminator Jamesa Camerona iz 1985. godine bio je revolucionaran za to doba, te je uveo neke nove standarde u filmsku industriju. Odlično razrađen i originalan scenarij, do tad nezamislivi specijalni efekti i do samog kraja napeta radnja pokazali su da je pred Jamesom Cameronom blistava redateljska karijera.

Nakon prvog nastavka, ekipa Cameron – Schwarzenegger još  je jednom nadmašila očekivanja i sa većim financijskim sredstvima napravila još bolji film. Nakon što je u prvom nastavku bio negativac, Arnie je u ovom nastavku poslan kako bi spasio Saru Connor od drugog kiborga poslanog iz budućnosti. Nastavak se svojom radnjom nadovezuje na svog prethodnika i nadopunjuje priču, te se danas opravdano svrstava među najbolje filmove svih vremena.

Foto: youtube screenshot
Foto: youtube screenshot

X-Men 2 (2000.)

Veliki broj ljubitelja ovog filmskog serijala u brojnim nastavcima vjerojatno će se složiti kako je dvojka bolja od jedinice. Film o ljudima sa genetskom mutacijom i neobičnim moćima za koje se brine Patrick Stewart u ulozi Dr. Charlesa Xaviera je remek djelo redatelja Briana Singera poznatog po filmu The Usual Suspects. Dok profesor Xavier teži nesmetanoj prilagodbi mutanata u ljudskom društvu, njegov protivnik Magneto ima drugačije namjere – želi mutirati cjelokupnu ljudsku rasu kako bi svi bili jednaki.

Nakon prvog nastavka u kojem smo upoznali mutante i sukob Magnetovog i Dr. Xavierovog poimanja odnosa koegzistencije između ljudi i mutanata, u drugom je taj sukob podignut na viši nivo, te su likovi i radnja dublje istraženi.

Foto: youtube screenshot
Foto: youtube screenshot

Spiderman 2 (2004.)

Američki glumac Tobey Maguire odigrao je odličnu ulogu u filmu Sama Raimija o nespretnom štreberu Peteru Parkeru koji iznenada dobiva supermoći i postaje borac za pravdu. Nakon što se u prvom nastavku suprostavio Green Goblinu (Willem Dafoe), Peter Parker u drugom ima puno zahtjevnijeg protivnika – Doc Ocka kojeg je utjelovio Alfred Molina. Zanimljivija priča, inteligentniji protivnik, uzbudljivije akcijske scene i dublja karekterizacija likova čine ovaj nastavak boljim od originala iz 2002. godine.

Foto: facebook.com
Foto: facebook.com

Skyfall (2012.)

Kada raspravljamo koji je film o tajnom agentu 007 najbolji, naići čemo na različite interpretacije. S obzirom na dugovječnost serijala, raznolikost scenarija, redatelje i glumce koji su utjelovili Jamesa Bonda kroz 23 filma teško ih je rangirati, ali se svakako može primjetiti da im kvaliteta ne pada nego upravo suprotno, često se događa da je noviji nastavak bolji od starog.

No, fokusirajmo se na jedan primjer – posljednji film u nizu, Skyfall iz 2012., definitivno je bolji od prethodnika Quantum of Solace (2008.). Jamesa Bonda je u oba utjelovio Daniel Craig i to vrlo uspješno, unatoč brojnim skepsama o prvom plavokosom Bondu. U akcijskom spektaklu Skyfall, Bond se nalazi u najtežoj situaciji do sada; ostario je i više ne uživa povjerenje M kao do tada. Usprkos nevoljama Bond pokazuje da je jači nego ikad i suprostavlja se manijakalnom Raoulu Silvi (Javier Bardem). Odlično odrađen posao redatelja Sama Mendesa, te se nadamo da će nadolazeći nastavak Spectre biti još bolji.

Foto: facebook.com
Foto: facebook.com

Mad Max 2: The Road Warrior (1979.)

U ovom kultnom znanstveno fantastičnom klasiku iz 1979. godine proslavio se do tada anonimni Mel Gibson. Radnja se odvija u bliskoj budućnosti i govori o kolapsu civiliziranog društvenog uređenja, početku kraja naftnog doba i osveti. Film je režirao George Miller koji ga je snimio za samo dvanaest tjedana. Nakon odličnog prvog filma koji se našao u Guinnessovoj knjizi rekorda zbog visoke isplativosti (koštao je 400  tisuća dolara, a zaradio 100 milijuna dolara) na red je došao drugi, još bolji nastavak 1981. godine.

U drugom nastavku zaista je vidljiv porast kvalitete u odnosu na prethodnika. Odlična gluma Mela Gibsona, vizualni efekti, kostimografija te brze i nasilne scene borbi i potjere učinile su ovaj film kultnim i vrlo uspješnim na kino blagajnama.

Foto: youtube screenshot
Foto: youtube screenshot

Godfather 2

Za kraj liste – najbolji filmski serijal svih vremena. Režija, gluma, scenarij, priča, kostimografija, glazba i impresivna postava ispred i iza kamera učinili su priču o obitelji Corleone najdražim filmom  većine stanovnika zemaljske kugle. Koliko su oba nastavka veličanstvena dokazuje to što je prvi (Godfather, 1972.) dobio tri Oscara, a drugi (Godfather 2, 1974.) šest, kao i to što na IMDB- ovoj listi najboljih filmova svih vremena zauzimaju drugo i treće mjesto. Godfather 2 smatra se najuspješnijim nastavkom u filmskoj povijesti, te je zasigurno i jedan od najnagrađivanijih. Radnja se sastoji od dvije paralelno prikazane priče. Jedna govori o Michaelu Corleoneu nakon događaja iz prvog filma, a druga o njegovom ocu, Don Vitu Corleoneu, od njegovog djetinjstva na Siciliji do uspona obitelji Corleone u New Yorku. Remek djelo Francisa Forda Coppole zauvijek će nam svima ostati ucrtano u sjećanju.

Foto: Facebook.com
Foto: Facebook.com
Be social

Komentari