Knjige

Književni pregled tjedna: Novi nastavci, prijevodi, predstave i Seksotinovo

Foto: facebook.com/Harry Potter
Vrijeme čitanja: 2 minute

Tjedan iza nas obilovao je zanimljivim vijestima iz polja književnosti. Bilo je tu raznih predstavljanja knjiga, književnih večeri, ali i radosnih vijesti, pogotovo za fanove serijala o slavnom nam čarobnjaku – Harryju Potteru.

Naime, prošli tjedan obilježila je vijest o izlasku nove knjige o Harryju Potteru. Knjiga nosi naslov Harry Potter and the Cursed Child, a riječ je o scenariju za aktualnu predstavu istog imena prerađenom u literarni oblik. Osma knjiga izaći će 31. srpnja, dan nakon svjetske premijere predstave i Harryjeva rođendan, u tiskanom i online izdanju. “Čitatelji i gledatelji zadnji su puta vidjeli Harryja kako maše svojoj djeci na peronu 9 i ¾, 19 godina nakon bitke za Hogwarts, u epilogu ‘Harryja Pottera i darova smrti’” – podsjeća izdavač na stranici Pottermore.

Proteklog je tjedna u američke knjižare stigao engleski prijevod nagrađivanog romana Olje Savičević Ivančević Adios, Cowboy (hrv. izdanje Adio kauboju), koji je dosad objavljen ili je trenutno u pripremi u Njemačkoj, Španjolskoj, Srbiji, Bugarskoj, Velikoj Britaniji, Turskoj i Nizozemskoj. Autorica je za svoj roman dobila odlične pohvale, a engleski prijevod potpisuje prevoditeljica Celia Hawkesworth dok je nakladnik američkog izdanja izdavačka kuća McSweeney’s iz San Francisca koju su utemeljili pisci Dave Eggers, Heidi Julavits i Vendela Vida.

Razveselila nas je vijest i o prijevodu španjolskog književnika Mikela Santiaga na hrvatski. Naime, nakladnička kuća Znanje izdala je Santiagov naslov Posljednja noć u Tremore Beachu – psihološki triler vrhunske kvalitete koji je kritika proglasila malim remek-djelom žanra koji je ustanovio Stephen King, a u Španjolskoj se, nakon izdavanja, našao na među deset najčitanijih romana gdje je već doživio šest izdanja, a prodana su i prava na ekranizaciju.

Američki klasik – Ubiti pticu rugalicu – stiže na kazališne daske, i to na Broadway. Aaron Sorkin, Oscarom nagrađeni scenarist, adaptirat će roman poznate američke autorice Harper Lee u predstavu. Predstava bi trebala krenuti sljedeće sezone, ali još se ne zna koji bi bili glumci. Istoimena predstava igrala je već ranije u Americi 1991. godine, a nešto kasnije i u Londonu, a glavnu mušku ulogu tumačio je tad Robert Sean Leonard.

Prije dva dana, 12. veljače, u Booksi je predstavljena prva knjiga Une BauerPriđite bliže: o kazalištu i drugim radostima o kojoj su govorili Marcell Mars, Ksenija Stevanović i Antonija Letinić dok je razgovor moderirala Mima Simić. Knjiga je to o kazalištu, plesu i filmu, obilježena je vedrinom, radoznalošću i diskretnom ironijom.

Istoga je dana na zagrebačkom Festivalu kave i čokolade predstavljena knjiga Julijane MatanovićI na početku i na kraju bijaše kava. Književnica je, uz kavu, predstavila svoju knjigu koja sjedinjuje upravo kavu i priču, dvije sastavnice koje životu priskrbljuju ono nešto više.

Također, povodom obilježavanja Valentinova, organizirano je i Seksotinovo – prvi javni projekt koji organizira Seksoteka s ciljem detabuizacije i relativizacije seksualnosti. Seksoteka je projekt Marine Krleže, književnice i profesorice hrvatskog jezika, kojim želi detabuizirati seks u Hrvatskoj. Prva akcija upravo je Sekstinovo, čitanje erotske i pornografske poezije na Valentinovo.

Be social

Komentari