Film

Foto: Pogledajte najljepše kino dvorane diljem svijeta

foto: www.facebook.com
Vrijeme čitanja: 4 minute
foto: http://www.facebook.com/futurecinema
foto: http://www.facebook.com/futurecinema

Brojni su elementi koji čine iskustvo gledanja filma jedinstvenim. Ako je film loš, u principu mu nema spasa. Ali ako je dobar, sitnice i okruženje u kojem ga gledamo može pomoći da bude odličan. Optimalno slane kokice, izostanak zvonjave mobitela i niža osoba koja sjedi ispred nas… Sve je bitno. Zamislite sad sve to u kino dvorani gdje vam se nudi pogled na okolicu Atene koja oduzima dah, gdje vam se cijeli jelovnici donose do sjedala, gdje nema iritantnih oglasa kad se ugase svjetla. I više od toga moguće je u nekim od najljepših kino dvorana na svijetu.

Alamo Drafthouse, Texas, SAD

foto: www.facebook.com
foto: www.facebook.com

Meka i Medina filmskih štrebera nalazi se u Austinu, u Texasu. Udobno zavaljene posjetioce u interijeru uređenom u SF stilu prije početka filma počasti se kratkim filmovima i komičnim isječcima poznatih filmaša. Naravno, ne bi Ameri bili Ameri da i u ovaj aspekt svog života ne unesu brzu hranu, pa tako u Drafthouseu imate privilegiju da vam se čitavi jelovnici dostave do sjedala, u kojima možete uživati za posebnim stolovima. Ova dvorana je i mjesto održavanja nekoliko filmskih festivala, poput ”South-By-Southwest”, ”Ain’t it Cool News Buttnumbathon”, ”Quentin Tarantino Festival” i ”FantasticFest”. Osim što nemaju oglase i imaju hranu, Drafthouse ima strogu politiku za posjetioce: nije dozvoljen ulaz djeci mlađoj od šest godina, a mobiteli su najstrože zabranjeni.

Cine Thisio, Atena, Grčka

foto: www.cnn.com
foto: www.cnn.com

Potpuno drugačije okruženje očekuje vas u Ateni. Otvoreno 1935., Cine Thisio je jedno od najstarijih kina u glavnom gradu Grčke. I najljepših. Umjesto hrane, Europljani nude čašicu domaćeg likera od trešnje, zelenilo i prekrasan pogled na Akropolu.

Raj Mandir Theatre, Jaipur, India

www. wikipedia.com
www. wikipedia.com

Ovdje svi fanovi Bollywooda dolaze na svoje. I to u puno jeftinijoj verziji nego u zapadnjačkim kino dvoranama. Za manje od dva američka dolara imate prilike uživati u dvorani koja je postala simbol Jaipura.

4DX, Seoul, South Korea

foto: www.forbes.com
foto: www.forbes.com

I dok njihovi sunarodnjaci na sjeveru mogu samo sanjati o prikazivanju ijednog filma koji ne propagira diktaturu velikog vođe, izgleda da u Koreji južnije ipak nije tužnije. Dok se u svijetu još uvijek razvija 3D tehnologija, kompanija CJ CGV uvodi gledatelje u četvrtu dimenziju. Sjedala vibriraju, u vrat i glavu ispuhuje se zrak i voda, a prostoriju povremeno ispune određeni mirisi kako bi se ostvario potpuni dojam. 3D ne volim, ali razumijem njegovu privlačnost u određenim filmovima. U 4D verziji, bojim se, više nismo u kinu nego zabavnom parku. Netko treći se upleće u stvaralaštvo filmske ekipe, a mi prestajemo biti gledatelji i postajemo likovi. Osobno bih se samo iznervirala da me netko štrca vodom i trese u mjestu dok gledam film. Ali tko voli, nek izvoli. Samo trebate stići do Južne Koreje.

Secret Cinema, nema lokaciju (cijeli svijet)

foto: www.facebook.com
foto: www.facebook.com

Ovo nije kino dvorana u konvencionalnom smislu, ali promovira slobodu filmske umjetnosti jednako, ako ne i bolje od ijedne zgrade. Skupina filmskih entuzijasta pokrenula je projekt vjerujući da je pravo vrijeme za novu perspektivu u gledanju filmova. Karte se moraju prethodno rezervirati, potom saznajete lokaciju na kojoj vas dočekuju glumci koji odglume neke od scena kako biste pokušali pogoditi koji ćete film gledati. Nastaje muk, i bilo da je u šumi , napuštenoj tvornici ili galeriji umjetnina, počinje projekcija. I vaš užitak. Više o ovom jedinstvenom iskustvu pročitajte ovdje.

I dok je svijet prepun kino dvoranama s raznim dodatnim sadržajem, u Hrvatskoj se one zatvaraju. Split je primjerice ostao bez kultnih kina ”Tesla’ i ”Marjan”. Umjesto simpatičnih kino dvorana s posebnim štihom u staroj jezgri grada, nova odrednica je Cinestar u centru Joker. Gradskom šerifu se pune džepovi i smije brk, a stara kina s dugogodišnjom tradicijom propadaju. Nadu daje kino ”Zlatna vrata” i ljetno kino ”Bačvice” gdje barem za ljetnih mjeseci ipak pobjeđuje ljubav prema filmu. Nešto bolja situacija je u glavnom gradu, gdje su uostalom i smješteni svi važniji festivali. Naivno je za očekivati da će velike kompanije uzimati u obzir išta osim zarade . Secret cinema je primjer kako se može ostvariti konkretan cilj mimo glavne struje filmske industrije i stvoriti prostor za još koje platno više.

 

 

Be social

Komentari