Vizart

Javni toaleti kao najljepše dizajnersko rješenje diljem svijeta

javni toaleti
Foto: Pinterest.com
Vrijeme čitanja: 5 minute

Pomalo bizarna tema, ali zanimljiva i nesvakidašnja, do koje nas je dovela istraga obuhvaća nekolicinu najljepših javnih toaleta diljem svijeta. Oni dolaze s prekrasnim pogledom, zanimljivim interijerom, detaljima, te prije svega predstavljaju arhitekstonsko čudo. Javni toaleti koji privlače vizualnom estetikom mogu se pronaći svugdje, od ulica do pješačkih prijelaza i skrivenih kutaka gradskih parkova. Od Japana do Australije, SAD-a i Švicarske, svi oni imaju nevjerojatne pisoare, imitaciju čeličnih stupova, viktorijanskih pločica i lišćem ukrašenih zidova dužine do 500 metara.

Toaleti kao najmanje prostorije u stambenom objektu, zapravo su privatni prostori. To je možda jedina prostorija u kući u kojoj ćete zaista ikada biti sami i posjedovati privatnost. Vrijeme je pokazalo kako su današnji toaleti usko povezani s tehnološkom i ideološkom infrastrukturom. Groteskni prikazi javnih toaleta, u ovom kontekstu, prikazuju svijet beskonačnih cijevi, pumpi i predmeta za pričvršćivanje, dok zatvaranje wc poklopca simbolizira našu krajnju suzdržanost od uvida u ovu temu. Ironično, u današnje vrijeme, umjetnici kreću s modelom javnih toaleta kao umjetničkom apstrakcijom. Oni prikazuju vrijednosti kao što su čistoća, red i napredak. Dizajn danas preuzima oblike kupaonica kako bi imali pristojnu šansu za bijeg od sramote i ravnodušnosti od koje se često pati.

Mokrenje nasred ulice noću je društveno neprihvatljivo i stalni izvor prigovora stanovnika grada, a taj problem može riješiti nekolicina reprezentativnih umjetničkih dizajnerskih rješenja. Klasični javni toaleti postaju stvar prošlosti. U nastavku donosimo neke od najljepših primjeraka diljem svijeta.

Foto: Pinterest.com

The King’s Trail javni toalet u Švedskoj

Ovi javni toaleti sa slikovitim prikazom planina i jezerom u pozadini u Kungsledenu, izgrađeni su za planinare koji se uspinju ovim slikovitim stazama. Radi se o 440 kilometara dugoj stazi koja prolazi jednim od najvećih preostalih područja divljine u Europi.

Longwood Gardens, Pennsylvania

Ovi javni toaleti dizajnirani su među velikim blokovima zidova. Kasnije su prerasli u turističku atrakciju toliko veliku da se održavaju ture tijekom kojih se objašnjava kako je i na koji način izraslo gusto zeleno lišće koje danas prekriva zidove.

Foto: Pinterest.com

Kumutoto i Sea Monsters

Arhitekti sljedećeg projekta htjeli su stvoriti nešto iskonsko i svojim su pothvatom nadmašili sva očekivanja. Rezultat je opisan u morskim čudovištima i bezglavim dinosaurima koji se naziru iznad Wellingtona, na Novom Zelandu.

Foto: Pinterest.com

Trail Restroom, Texas

Trail Restroom označava stazu na obalama rijeke Colorado u Austinu. Zapravo je više riječ o skulpturi koja se odnosi na krajolik koji ga okružuje. Smještena u parku, sastoji se od 49 vertikalnih čeličnih ploča različitih visina koje omogućuju ulazak svježeg zraka, dok ujedno ograničavaju poglede znatiželjnika.

Foto: Pinterest.com

Javni Toaleti, Uster, Švicarska

Arhitekti Gramazio & Kohler stvorili su kabinu inspiriranu gmazovima koja prividno stvara prizmu poput efekta na 300 savijenih aluminijskih traka u varijacijama zelene boje. Također, zbog položaja sunca izgleda drugačije iz svakog kuta gledanja.

Foto: Pinterest.com

Public toilet for Gdansk, Poljska

Schleifer & Milczanowski, implementirali su prvi javni toalet u povijesnu jezgru. Radi lakšeg snalaženja i strukture, montažnu opciju s minimalnim zemljanih radovima dobili su miješanjem kaotične infrastrukture i ravnoteže. Vanjski cilindrični oblik vrlo je estetičan, a ističe vertikalna čelična rebra u koja su integrirani stalci za bicikle. Prirodno svjetlo ulazi u unutrašnjost, te tijekom dana eliminira potrebu za umjetnim osvjetljenjem. Noću pak fasadi daje pozadinsko osvjetljenje.

Foto: Pinterest.com

East Village javni toaleti u Calgaryju, Kanada

Riječ je o hi-tech sanitariji koja se grije, održava samostalno i pritom pušta soundtrack Star Wars filmova kada se vrata zatvaraju i zaključavaju. Automatizirani snimljeni glas upozorava goste da je maksimalna duljina boravka 10 minuta. Vanjski izgled toaleta umjetničko je djelo – slika žene u vodi i plutajućeg muškarca na vanjskoj strani WC-a.

Foto: Pinterest.com

Hundertwasser toaleti u Kawakawi, Novi Zeland
Slavni austrijski umjetnik Friedensreich Hundertwasser dizajnirao je pomalo bizaran javni toalet. Ukrasni sanitarni čvor postao je mnogo više od turističke atrakcije. Poznat po svojim nepravilnim keramičkih pločicama, staklima u boji i živim stablima ugrađenima u arhitekturi, čine ga jednim od najljepših na svijetu.

Foto: pinterest.com

Lahz Nimmo arhitekti i javni toaleti u Centennial Parku u Sydneyju, Australia

Primarna ideja arhitekata bila je minimalna intekacija u prirodi. Ženski i muški toaleti podijeljeni su u dva paviljona, povezani kontinuiranim krovom. Prostor stvoren između paviljona djeluje kao središnja ulazna točka do sadržaja. Umivaonici od poliranog betona nalaze se u središnjem prostoru koji pruža jedinstven doživljaj korisniku koji se osjeća sigurno i zaklonjeno za vrijeme kiše.

Foto: Pinterest.com

Shell Gas Station toaleti u Filipinima

Shell Gas Station djeluje kao običan javni WC benzinske postaje koji se nalazi u Tagbilaran Cityju, Boholu. Međutim, pričekajte dok ne uđete u njega.

Foto: Pinterest.com

Javni toaleti Fitton Center za kreativne umjetnike, USA

Poznat kao meka za umjetnost, nudi aktivnosti i nezaboravan ambijent ljubiteljima umjetnosti svih uzrasta. Fotografija govori više od 1000 riječi.

Foto: Pinterest.com

Hiroshima Park Restrooms u Hiroshimi, Japan

Foto: Pinterest.com

JinHua Architecture Park javni toaleti u Zhejiang Provinceu, Kina

Foto: Pinterest.com
Be social

Komentari