Vizart

Nekonvencionalne i začudne crkve diljem svijeta

crkve
Foto: Pinterest.com
Vrijeme čitanja: 4 minute

Crkvama smo se oduvijek divili kao najvećim remek-djelima umjetnika, bez obzira na to vjerovali ili ne u samu instituciju Crkve. Upravo ti veliki pothvati umjetnika i arhitekata omogućili su nam lutanja kroz prostrane katedrale i razgledavanja njihove raskošne unutrašnjosti u potrazi za nečim nadnaravnim. Uvijek nas iznova oduševe činjenice o silnim podvizima izgradnje tih velebnih građevina.

Umjetnici stvaraju i oblikuju svijet oko sebe postavljajući najveće vrijednosti, izražavajući fundamentalne istine života, vršeći kritiku društva, iznoseći najdublje tajne vjere. U izgradnji crkava i katedrala subjektivna umjetnost ne predstavlja vjeru zajednice niti vjeru tradicije, nego artikulira subjektivan pogled umjetnika.

Iako su crkve poput Notre Dame de Paris ili Bazilike sv. Petra u Vatikanu grandiozne i vrijedne divljenja, ovog puta donosimo listu onih crkvi koje su na glasu kao neobične i začudne.

Thorncrown Chapel, Eureka Springs, SAD

Foto: Pinterest.com

Thorncrown kapela, sagrađena usred šume, jedna je od najizuzetnijih građevina moderne arhitekture. Izgradio ju je Euine Fay Jones, arhitekt i dizajner, koji je primio za nju međunarodno priznanje, sada već kultni dizajn. Zbog nužde za korištenjem materijala iz neposredne blizine i zbog posebno naglašenog senzibiliteta prema gustoj šumi ovo remek djelo izgrađeno je u potpunosti od organskih materijala.

Santuario Madonna della Lacrime, Sicilija, Italija

Foto: Pinterest.com

Zdanje ove crkve dominira svojom visinom (preko devedeset metara) i modernim stilom, a vidi se i s mora i s kopna. Betonske linije iz vrlo široke baze završavaju u vrhu tvoreći izduženi i izvijeni stožac, a na samom vrhu, u dodiru s nebom, u zlatnom okviru stoji kip Madonne. Pomalo neobično, ovo moderno svetište izgledom podsjeća na ogroman šator, komad složene tkanine. Kroz rupice na vrhu tornja ulazi svjetlo u unutrašnjost, a time dolazi do igre svjetlosti i sjene i velikih kontrasta.

Chapel in the Rock, Arizona, SAD

Foto: Pinterest.com

Dizajn ove katoličke crkve koja nalikuje na neboder ideja je kiparice Marguerite Brunswig Staude. Crkva je sagrađena 1956. godine uz pomoć arhitektonske tvrtke Anshen & Allen iz San Francisca i obilježava ju veliki križ koji se uzdiže iz crvenih stijena Sedone i definira siluetu cijele strukture.

Church of St. George, Lalibela, Etiopija

Foto: Pinterest.com

Riječ je o monolitnoj crkvi u regiji Amhara u Etiopiji. Ona je najpoznatija i najkasnije sagrađena (rano 13. stoljeće) od jedanaest crkava, te se često navodi kao osmo svjetsko čudo. Dimenzije crkve su 25 x 25 x 30 metara, a uz nju postoji mala krstionica. Ima oblik grčkog križa i stoji po strani na jugozapadu kompleksa.

Kiži Pogost, otok Kiži, Rusija

Foto: Pinterest.com

Otok Kiži na jezeru Onega u Rusiji prostire se na samo pet četvornih kilometara, a na njemu se nalazi crkveni kompleks pod zaštitom UNESCO-a koji se sastoji od dvije crkve i crkvenog tornja. Jedna potječe iz 17. stoljeća, a druga iz 18. stoljeća, te se koriste naizmjence u zimskim, odnosno ljetnim mjesecima. Dijelovi kompleksa u potpunosti su sagrađeni od drva, a obje crkve natkrovljene su brojnim kupolama.

Notre-Dame du Haut, Ronchamp, Francuska

Foto: Pinterest.com

Jedno od izvrsnijih djela arhitekta Le Corbusiera, Notre-Dame du Haut, nastala je nadahnuta prirodnim oblicima i lokacijom na vrhu brda. Katolička crkva sagrađena je 1954. godine i predstavlja veliki odmak od prethodnih djela Le Corbusiera. Nazivaju je još špiljom bez brijega. Vanjski oblik podsjeća na modernu plastiku, i bez obzira na to, ona je u prvom redu crkva kao funkcionalna građevina koja pokušava svoje zadatke ispuniti na najbolji mogući način.

Jubilee sinagoga, Prag, Češka

Foto: Pinterest.com

Jubilee sinagoga, poznata i kao sinagoga Jeruzalem nalazi se u ulici Jeruzalemska u Pragu, a sagrađena je 1906. godine u čast 50. obljetnice dolaska cara Franje Josipa I. Njezin izgled djelo je bečkog arhitekta Wilhelma Stiassnyja, a poznata je po predivnoj unutrašnjosti i živopisnoj vanjštini.

Pilgrimage Church, Neviges, Njemačka

Foto: Pinterest.com

Crkva koju je dizajnirao Gottfried Bohm u razdoblju od 1963. i 1972. godine poznata je po svojim jesenjim bojama koje joj omogućuju da se, usprkos veličini, stopi s okolinom. Ono što se prvo zamijeti je njezin neobičan geometrijski oblik eksterijera koji posuđuje od geoloških formacija. Betonske površine slične su drvetu kako bi podsjećale na rustikalnu teksturu. Popločeni unutarnji zidovi i ulične svjetiljke unutrašnjosti daju dojam javnog trga.

Borgund Stave Church, Borgund, Norveška

Foto: Pinterest.com

Ovo norveško zdanje sagrađeno je oko 1180. godine i jedno je od najbolje očuvanih tradicionalnih drvenih crkava u Norveškoj. Kameni temelji dodani su u gradnji kako bi se izbjeglo truljenje drvenog materijala koje je uništilo prethodno izgrađenu crkvu. Na vratima i dijelovima krova izrezbareni su likovi zmajeva kako bi otjerali zle duhove.

Svetište Las Lajas, Ipiales, Kolumbija

Foto: Pinterest.com

Svetište Las Lajass smješteno je u kanjonu u planinama južne Kolumbije i dovršeno je 1949. godine na mjestu gdje se vjernicima ukazala Djevica Marija. Jedan dio strukture smješten je na samoj planini, dok se drugi dio proteže na most koji povezuje dvije strane kanjona. Arhitekti koji potpisuju ovo djelo su Lucindo Espinosa i J. Gualberto Perez koji su nadahnuće pronašli u gotičkoj arhitekturi.

Be social

Komentari