Film

Future Cinema: Stiže li nam revolucija u filmskom svijetu?

Vrijeme čitanja: 3 minute
foto: http://www.facebook.com/futurecinema
foto: http://www.facebook.com/futurecinema

Najslađi zbir memorija mojeg relativno ranog djetinjstva su odlasci su u kino. U to vrijeme Zagreb je bio prepun kino dvorana. Kino Europa i Kino Zagreb donosili su najnovije hitove, podrum u Importane galeriji bio je rezerviran za Brodway kino, Tuškanac nije bio sinonim za garažu , a čak je i Kustošija imala svoj redovan program pornića. Ulaskom u novo tisućljeće ušli smo i u eru multiplexa, a niz kina sa isključivo jednom dvoranom su se zatvorila.

Posljednjih 5 do 10 godina, filmska industrija se susreće sa problemom torrenta kao ilegalne alternative. Ljeto 2012. godine obilježeno je kao najneposjećenije razdoblje u proteklih 25 godina, a statistike računaju pad posjetitelja od 40% u proteklom desetljeću. Iako se filmska industrija konstantno razvija i nudi nove 3D i IMAX doživljaje, za iste te doživljaje morate platiti puno više od cijene same ulaznice.

Što je zapravo Future Cinema?

U nedostatku inspiracije, 2005. osnovan je projekt pod imenom Future Cinema. Ovo „kino budućnosti“ organizira pravi filmski doživljaj, rekonstruirajući kultne filmove, a razina interakcije između likova i publike natjerat će vas ne samo da dođete pogledati film, već da ga i iskusite.

Future Cinema je osnovan u Londonu, gdje trenutačno možete pogledati ovakvu vrstu filma. Do sada su posjetitelji mogli pogledati mnoge rekonstrukcije, npr. dokumentarca Anvil: The Story of Anvil, kultnog Top Guna, mjuzikla Greasea i još mnogih drugih.

Trenutačno se priprema najzahtjevniji projekt – rekonstrukcija filma The Shawshank Redemption. Future Cinema zakupio je napuštenu osnovnu školu koja je pretvorena u zatvor, a koliko je detaljna i komplicirana produkcija ovakve predstave, možete vidjeti u traileru:

Ako se kojim slučajem namjeravate uputiti do Londona između veljače i travnja, nikako nemojte propustiti rekonstrukciju Casablance, po cijeni od 25 funti.

Razlika između rekonstrukcije filma i kazališne predstave

E sad, mnogi će reći kako rekonstrukcije filmova nisu ništa više nego dotjerane kazališne predstave, za koju se ne isplati izdvojiti toliku količinu novaca. Možda ste i u pravu, ali zamislite situaciju u kojoj bi većina produkcijskih kuća dogovorila ovakav prikaz kultnih filmova. Upravo ovaj pristup bi mogao značiti revoluciju u filmskoj industriji koji bi nudio potpuno drugačiji filmski doživljaj! Prošle je godine Future Cinema dogovorio tajnu rekonstrukciju filma Prometheus, a 20th Century Fox je dostavio originalne rekvizite iz filma u predstavu.

Zamislite doživljaj u kojem gledate predstavu Star Warsa, a Darth Vader je obučen u isto ono odijelo koje je sašiveno 1977. za Davida Prowsea, Ili recimo film The Shining, gdje glavni glumac natjerava svoju ženu po setu sa originalnom Kubrickovom sjekirom!

foto: http://www.facebook.com/futurecinema
foto: http://www.facebook.com/futurecinema

Future Cinema već sada planira svoj posao proširiti na New York, Paris i Berlin. Ovakvu suradnju ne treba ignorirati već poticati. Živimo u svijetu u kojem ljudi preferiraju svoj kauč i torrent od filmske dvorane i platna, a rijetki izlasci u kino podrazumijevaju petominutno provjeravanje mobitela i šaputanja za vrijeme projekcije. Nije ni čudo što kina zapošljavaju ninje koje ušutkavaju ljude.

 Ljubitelji filmova znaju prepoznati utjecaj izgovorene riječi i pokreta na platnu u njihovim životima. Projekcija filma može postati puno više od razbibrige te se usaditi duboko u našu psihu. Future Cinema razumije utjecaj filma na publiku te ciljano pokušava kultne momente učiniti opipljivima.stvarajući dublju povezanost sa filmom, onakvu kakvu nam ne može priuštiti ni najveće kino platno.

Ovo bi mogao biti još jedan prolazeći hir, no sudeći po rasprodanosti svih 19 predstava do sada, moglo bi predstavljati i revoluciju u svijetu filma.

Be social

Komentari