Film

EL CAMINO: ‘Breaking Bad’ u autentičnom filmskom svijetu

Foto: lmxmhr.tumblr.com
Vrijeme čitanja: 3 minute

Prije nešto više od šest godina na televiziji je premijerno prikazana Felina, posljednja epizoda serije Breaking Bad, a ove je godine njezina priča nastavljena u kriminalističkoj drami El Camino. Film je uspješno održavan u tajnosti te je, budući da ga je potpisao Vince Gilligan, prethodno stekao povjerenje publike i filmske kritike.

Jesse Pinkman (Aaron Paul) je u Chevroletu El Camino, ispunjenom njegovim bolnim i euforičnim krikovima, razbio željezne granice vlastitog ropstva neposredno nakon čega se kao protagonist vratio na Netflix. Vince Gilligan je već nepune dvije godine nakon završetka Breaking Bad nastavio s razvojem najvećeg projekta svoje karijere. Prequel serija Better Call Saul se svojim vizualnim jezikom i narativnim ritmom razlikuje od svog izvornika, a El Camino funkcionira kao njihov spoj, prepoznatljiv jednako koliko i autentičan.

Foto: lmxmhr.tumblr.com

Jedinstven i autentičan filmski nastavak

Premda se direktno nadovezuje na Breaking Bad, El Camino stvara vlastiti svijet. Naime, Felina je neosporivo definirala završetak serije i ostavila uzak prostor interpretacijama, a našla se na popisima najboljih televizijskih ostvarenja svih vremena. Njezin epski završetak je nadmašio sva očekivanja publike, stoga je postojala opasnost od potencijalnog narušavanja takve reputacije. Ipak, Gilligan se do sada pokazao kao izvanredan redatelj i scenarist, a ovaj je filmski nastavak to iznova potvrdio.

El Camino je produkt sentimentalnosti i sam po sebi nije bio potreban, a upravo je u tome njegova vrijednost. Vince Gilligan je u razvoju scenarija imao slobodu usmjerenu isključivo nostalgičnom željom publike da se na malim ekranima ponovno pojave Walter White (Bryan Cranston) i Jesse Pinkman te njihov maleni pokretni laboratorij na čijim su vratima tragovi metaka prekriveni ljepljivom trakom.

Film započinje povratkom u vrijeme koje će u svoja dva sata suptilno ispreplitati sa sadašnjošću neposredno nadovezanom na Breaking Bad. Vince Gilligan se u protekle četiri sezone serije Better Call Saul na jednak način poigrava različitim vremenskim perspektivama čime uspijeva znatno proširiti priču i zadovoljiti sentimentalne želje svoje publike.

Foto: lmxmhr.tumblr.com

Filmski svijet detalja

Za razliku od svog televizijskog prethodnika El Camino se ne ustručava usporiti narativni ritam, a spojimo li to s njegovim specifičnim vizualnim identitetom približavamo se aktualnom projektu Vincea Gilligana Better Call Saul čija je peta sezona najavljena za sljedeću godinu. El Camino nije Breaking Bad upravo zato što nije potrebno da to bude.

Lice Jesseja Pinkmana nalazi se na svim tjeralicama u Albuquerqueju, a jedina mu je preostala opcija da pronađe priliku za novi početak. Scenarij se proteže na dva sata događaja koji su mogli ostati neispričani, ali činjenica da jesu, direktno se oslanja na Gilliganovu posvećenost detaljima što se očituje i u autentičnim flashbackovima, scenografiji i fragmentima koji se bave traumatičnim posljedicama Jessejevog ropstva.

El Camino ima specifičnu estetiku koju, osim prepoznatljivom ambijentu pastelnog i prašnjavog Albuequerqueja, duguje impresivnim vizualnim i kolorističkim rješenjima. Inovativne kompozicije i naglašena simetrija oslanjaju se na vizualni svijet koji podsjeća na onaj u Better Call Saul, a metafilmski se jezik u svojim detaljima referira na Breaking Bad.

Vince Gilligan se istovremeno poigrava s nekoliko narativnih linija što, osim što predstavlja glumački izazov, iznova potvrđuje tranziciju koju su prošli njegovi likovi. El Camino ne probija okvire svog televizijskog prethodnika što nije bilo ni potrebno. Prvi dugometražni film Vincea Gilligana je homage vlastitom televizijskom uspjehu i priči koja je postala jedan od simbola popularne televizijske kulture.

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari