Glazba

Preporuka za slušanje: Glazbena podloga za drugačiji Božić

Foto: David Beale, Unsplash
Vrijeme čitanja: 4 minute

Božić nam donosi i klišej glazbu koja je kroz vrijeme postala simbol gotovo svakog komercijalnog okupljanja ili događaja – radio, advent u gradovima, reklame, glazba u dućanima i centrima. Ona je posvuda, a nemalen broj ljudi upravo zbog toga više ne veže ovaj blagdan s onim dječjim osjećajima Božića koji su ljubav, darivanje, toplina doma i slično, već s njihovim ‘odraslim’ pandanima – usiljeno smješkanje, troškovi i dileme oko poklona, spremanje hrane.

Dobra je stvar što je svijet poprilično veliko mjesto i na njemu ima mnogo umjetnika koji se kreću izvan glavnog toka komercijalnih medija. Upravo mnogi od tih umjetnika imaju i svoje božićne albume koji rijetko kad popunjavaju eter – a upravo su nam ti umjetnici ovih dana važni kako bismo mogli ponovno otkriti čari Božića na možda neki drugačiji način.

Vitamin String Quartet – „It Feels Like Christmas”

Drugačiji Božić započinjemo instrumentalnim izdanjem božićne glazbe. Moja prva pomisao je bila da će ovaj album biti jednoličan zbog ograničenog izvođačkog aparata – glazbu izvodi isključivo gudački kvartet. Međutim, nakon nekoliko pjesama nema ponavljanja. Svaka sljedeća pjesma novo je iskustvo. Aranžmani su bogati i zanimljivi te pružaju neočekivana glazbena rješenja.

Ono što mi se potencijalno ne sviđa je to što se radi o instrumentalnoj glazbi koja je napravljena od vokalno-instrumentalne glazbe. Dok riječi, izgovor i značenje čine melodiju zanimljivijom, ti se elementi gotovo u potpunosti gube kroz instrumente.

Slušati ovaj album bilo je osvježenje, no moj osobni ukus ipak će spriječiti odzvanjanje zvuka vitamina po kući.

Ella Fitzgerald – „Ella Wishes You a Swinging Christmas”

Ella Fitzgerald je krema jazza, vjerojatno ono najbolje što postoji, te se nerijetko spominje u miljeu najboljih pjevačica ikada. Glazba Elle općenito je posebna po tome što je njen izričaj na neki način gotovo dječji. Nerijetko izgovara riječi na sladak način, glazbi ne pristupa uštogljeno, već razigrano te se često igra riječima.

Božićni album „Ella Wishes You a Swinging Christmas” odličan je spoj dječjeg izričaja, božićnog duha te vrhunskog jazza. Poznate melodije ispjevane su na vrlo poznat način s Ellinim potpisom.

Dodatna zanimljivost kod ovog albuma je to što sadrži izrazito energičnu glazbu, ali i vrlo smirene optimistične komade. Tu glazbu izvode razni sastavi, od malog benda do orkestra i big banda. Album u sebi ima čitavu muzičku lepezu, a opet sve je zaokruženo božićnim duhom.

Diana Krall – „Christmas Jazz”

Ovaj popis nastavlja se u istom tonu. Album Diane Krall po mnogim elementima nalikuje na Ellin album, no donosi svježinu u te pjesme. Kod prvog slušanja jasno je da se radi o suvremenijem jazzu po aranžmanima i po izričaju, a čuje se i bolja produkcija zbog napretka tehnologije snimanja.

Glazba je vrlo zanimljiva, donosi bogate aranžmane, ali nerijetko se nađu i solo dionice, što nije slučaj u istom albumu Elle Fitzgerald. Da se izuzme božićna tematika, dobili bismo posve zanimljiv suvremeni jazz album.

S obzirom na to da jako volim Dianinu glazbu, ovaj mi se album nerijetko nađe u eteru doma, čak i neovisno o godišnjem dobu. Da, dakle i po ljeti.

Panzerballett – „X-Mas Death Jazz”

Ovo je žestoko. Radi se o jazz fusion metal bendu koji je napravio božićni album u tom stilu. Unatoč tome što se na prvu čini nespojivo, album uspješno dokazuje suprotno. Ovaj album ne donosi nimalo cici-mici, nimalo nježnosti, nimalo kompromisa na stranu ‘easy-listening’.

Panzerballett živi u svim buzz-wordovima suvremene glazbe, kao što su poliritmija, polimetrija, nefunkcionalna harmonija, disonanca i slični, te ih beskrupulozno koriste čak i u božićnom albumu.

Slušatelj često uživa u Panzerballettovoj glazbi jer sadrži mnogo iznenađenja, muzičke ironije i zanimljivih izvedbenih rješenja. Unatoč tome što opis ove glazbe može insinuirati da se radi o potpuno dekadentnoj glazbi, ona je zapravo poprilično slušljiva i logična ako je mozak naučen na izričaj jazz fusiona i metala.

Apsolutna preporuka, ali na slušalice ako su susjedi osjetljivije naravi jer ova glazba ima glasne tendencije.

Sia – „Everyday is Christmas”

Totalno kontrastno Panzerballettu, Sia donosi vrlo staložen i nježan album u popularnijem izdanju. Siu se skoro može nazvati mainstream izvođačem jer je izbacila niz vrlo poznatih pjesama, ali i surađivala s drugim glazbenicima na brojnim hitovima, no i dalje ne podilazi onim standardima koje svakodnevno postavljaju radio hitovi.

Ovaj album dodatno širi već širok spektar emocija i to od vrlo radosnih i energičnih pjesama pa sve do onih koje ganu dušu. Nije riječ o glazbi koja će rasplesati na tulumu, ali je sigurno ona koja može opisati Božić i svako njegovo lice – od radosnih trenutaka provedenih u ljubavi i veselju do dugih i hladnih noći koje se prožimaju kroz zimu.

Sufjan Stevens – „Songs for Christmas”

Od svih albuma koji će biti ovdje prikazani, ovaj u sebi nosi najviše tradicije. Bogatstvo aranžmana i instrumentala ovdje je u drugom planu. Naglasak je na značenju Božića i na tradiciji koju Božić donosi. Ovaj album ujedno je i najduži od ovdje opisanih – sadrži čak 42 pjesme i traje dva sata. Zanimljivo je što se u tom nemalom opusu nije našla pjesma Let it Snow, koja je gotovo klasik popularne božićne glazbe, a mnogo pjesama spada u tradicionalne božićne pjesme.

To nam govori ponešto o sadržaju albuma. Ova muzika nije ona koja će se slušati u šoping centrima, u autu i na poslu, nego ona koja će slušatelje podsjetiti na značenje Božića i na vrijednosti koje slavljenjem tog blagdana njegujemo.

Što se tiče glazbe, Sufjan Stevens stvara prekrasnu glazbu i za svaku je preporuku. Nažalost potpisniku ovih redova nije posve po ukusu pa je i ne sluša mnogo, ali daleko od toga da njegova glazba nije vrijedna preporuke, a osobito ako se kroz glazbu žele njegovati tradicionalne vrijednosti i običaji.

James Brown – „James Brown’s Funky Christmas”

I zadnji na popisu ovih albuma je James Brown sa svojim izdanjem božićne glazbe. Ovo je s jedne strane iznenađujući album jer pokazuje posve nježnu stranu Jamesa Browna, ali s druge strane sadrži i mnogo onoga na što smo navikli od Jamesa Browna, a to je čisti funk.

Jamesom Brownom se ova preporuka završava. Ponekad mi je istinski žao što se djela velikih umjetnika kao što je George Michael na tako jeftin način pojavljuju diljem svijeta i neumjerenim zasipanjem kroz razne medije stvara averzija prema djelima koja to zapravo nisu zaslužila, a vežu se za ono što Božić u suštini nije trebao biti, dakle komercijalizirana globalna pojava. Ova lista ima cilj probuditi ljubav prema božićnoj glazbi jer blagdan koji se slavi diljem svijeta u potpunosti zaslužuje glazbu koja će ga dostojanstveno simbolizirati.

Be social

Komentari