Glazba

Glazbeni vremeplov: Pet Beatlesa, jedno vjenčanje i par glazbenih tugovanja

Foto: facebook.com/thebeatles
Vrijeme čitanja: 2 minute

Ponedjeljkom se volimo žaliti i kad se nemamo što žaliti. To je dan koji voliš ili ne voliš. Nije to srijeda pa da si u sredini nečeg i možeš voditi polemiku oko toga. Ponedjeljak je sjetan dan u kojem voliš razmišljati o prošlosti ili barem o vikendu koji je iza tebe. O ta dva dana kad te glasni alarm nije probudio u sedam ujutro i natjerao te da se odeš srediti i uvesti reda u svoj život. Tako i ekipa Zihera starta ovaj tjedan s odlukom da neće zabušavati što se tiče osvrta u prošle glazbene dane. Nema ničeg lošeg vratit se u prošlost i iskopati onu uspomenu koja ti je navabila osmijeh na lice, osmijeh s kojim krećeš u novi tjedan. A ne onim Turgenjevim osmjehom koji je gori od suza.

Ovotjednim glazbenim vremeplovom zaustavljamo se na prvoj stanici lociranoj u davnoj 1964. godini. Na današnji dan prije pedeset i dvije godine  The Beatlesi –  najpoznatiji rock sastav iz Liverpoola – osvojili su gotovo sve vrhove glazbenih lista sa svojim singlovima. Zanimljivost leži u tome da ni jednom bendu nije uspjelo zasjesti na vrh top liste i to čak s pet pjesama koje su se naredale jedna za drugom. Na petom mjestu na ljestvici je bio njihov singl Please Please Me, na četvrtom I Want To Hold Your Hand, na trećem Roll Over Beethoven, a do samog vrha došli su njihovi bezvremenski hitovi Love Me Do i klasični Can’t Buy Me Love.

Vremenskom letjelicom putujemo i nakratko zastajemo u 1968. godini kada su se okupili Jimi Hendrix, B.B. King, Buddy Guy, Joni Mitchell, Al Kooper i Ted Nugent čuvši tužnu vijest o atentatu na Martina Luthera Kinga. Njemu u čast proveli su cijelu noć svirajući tužne note bluesa, folka i rocka. Nećemo se dugo zadržavati u  New Yorku, već odlazimo u Veliku Britaniju i to u 1987. godinu. Britansko-američka grupa Ferry Aid snimila je singl Let it be (izvorno napisanu od članova The Beatlesa), s postavom Paula McCartneya, Marka Knopfera, Nika Kershawa, Boy Georgea, Kim Wilde, Kate Bush i drugih. Pjesma je snimljena kao apel za pomoć stradalima u trajektnoj nesreći kod luke Zeebrugge 1987. godine, u kojoj je poginulo gotovo 200 ljudi.

Da 4. travanj ne bude zabilježen potištenim ozračjem, u 1999. godini slušao se irski pop rock bend The Corrs i to ponajviše njihov album „Talk On Corners“ s kojim su na današnji dan po deseti put dogurali do prvog mjesta na britanskoj ljestvici. Taj je album ujedno bio najprodavaniji album 1998. te deveti najprodavaniji album 1999. godine.

Živimo u vremenu u kojem je postalo popularno davati svojoj djeci imena omiljenih glumaca, pjevača, umjetnika. Tako je 2007. godine na današnji dan švedski par svom djetetu odlučio dati ime Metallica jer bizarnosti nikada dosta. Misleći kako nije niti malo čudno nadjenuti svojoj kćerki ime rock benda, odlučili su se na sljedeći korak -dijete su krstili pod istim imenom. Problemčić su im stvorili porezni službenici rekavši im da ime nije primjereno te ukoliko žele zadržati to ime, po švedskom zakonu moraju dobiti odobrenje okružnog suda ako žele slušati svoju Metallicu kako viče ‘Mama!’

Stigli smo na zadnju stanicu ovotjednog putovanja. Zastajemo i rastajemo se u 2008. godini. Da budemo na čisto, mi se rastajemo, ne Beyonce i Jay Z. Oni su se na današnji datum vjenčali. Čestitamo na osmoj godišnjici braka i  nadamo se da se bezobrazne glasine proširene prošlog mjeseca neće obistiniti.

Be social

Komentari