4. prosinca 2023.

Vrijeme čitanja: 5 minute Ove godine Advent na Ziheru donosi nagrade, ali i zanimljive priče i preporuke.

novo u kinu
3. prosinca 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Svjedočite povratku u renesansu s Beyoncé, zaplivajte s Aquamanom, doživite horor Crnog petka kakav ni zaposlenici u trgovinama nisu mogli zamisliti, poslušajte tišinu Tihe noći u izvedbi Johna Wooa, zasladite se čokoladnim majstorijama Willyja Wonke i, ukratko, proslavite blagdane uz filmove u prosincu.

Glazba

Pet glazbenih povratnika kojima se veselimo

Vrijeme čitanja: 3 minute

Sunovratili se na nas biblijski potopi i najezde kojekakvih gmazova (ili možda svjetske epidemije), no unatoč tome čini mi se da glazbenici ne mogu odustati od stvaranja. Dapače, u ovakvom scenariju morali su se okrenuti sami sebi i poslušati taj unutarnji glas. Glas je sigurno postajao i jači što im je teže bilo nositi se sa samoćom, a svjetska previranja kao da su pod nos gurala teme, suprotstavljajući ih (a i sve nas) s esencijalnim pitanjima života.

Kako onda spustiti loptu i dodati prvom do sebe, kad tako lijepom putanjom ide na luđački volej kojim bi izbacili svu nakupljenu negativu, bez obzira na to hoće li lopta pogoditi okvir vrata ili ne.

Zbog svega navedenog, u nastavku teksta donosimo pet povratnika na glazbenu scenu. Neki se nisu ni mislili vraćati, neki su samo pauzirali s radom, a neki jednostavno ne žure s projektima pa im se posao razvuče i na 4–5 godina. Bilo kako bilo, dobro nam došli natrag!


Jack White


Nakon skoro četiri godine Jack White vraća se sa svojim solo projektom i pjesmom Taking me back koja ujedno najavljuje novi album „Fear Of The Dawn” čiji se izlazak očekuje 8. travnja 2022. godine. Dobitnik 12 Grammyja sam je odsvirao sve instrumente, a ni produkciju nije prepustio nikom drugom.

Pjesma je izašla u dvije verzije pa je tako možemo poslušati s opakim gitarističkim riffovima ili u gentle izdanju. Također je možemo poslušati u traileru  za novi Call of Duty: Vanguard”, gdje je popraćena lyric videom i snimkama iz igre. White je poznat po svojoj unikatnosti i inovativnosti, a njih ni u ovoj pjesmi ne fali.


Porcupine Tree


Sjećam se zaljubljivanja u Porcupine Tree dok sam na DVD-u gledao njihov live iz Tilburga. Ne sjećam se kakav sam izraz lica tada imao, ali mogu pretpostaviti. Sjedio sam s otvorenim ustima u kompletnom čuđenju, a sa svakim prijelazom u pjesmi Anesthetize jedna po jedna suza radosnica curila mi je niz lice. „Kako može sve biti ovako savršeno?” pomislio sam i poslije toga proveo trinaestosatni povratak iz Pule hvatajući internet na svim autobusnim kolodvorima na koje smo stali kako bih skinuo pjesme. Da, davno je to bilo.

Nakon dugih 12 godina bend izbacuje pjesmu Harridan i najavljuje novi album „Closure/Continuation” za 22. lipnja 2022. – nitko sretniji od mene! Kažu da je nekoliko pjesama s novog albuma nastalo ubrzo nakon albuma The Incident” iz 2009. i od tada se vuku po hard diskovima. Na kraju su shvatili da je zvuk tih pjesama očigledno zvuk koji je karakterističan za Porcupine Tree i da jedino tako one mogu ugledati svjetlo dana. Također je zakazana turneja koncerata koja kreće od 21. listopada 2022. godine u Berlinu.


Paraf


Nakon povratničke pjesme Bez lica koja je izašla prije dvije godine, prvi punk bend u Hrvatskoj Paraf objavljuje singl Novi Berlin. Za one koji ne znaju, Paraf je u svojim početcima utirao put punku u Hrvatskoj u skoro isto vrijeme kada i Sex Pistolsi u Engleskoj.

Grafit „Paraf punk” grad Rijeka odlučila je zaštiti kao kulturno dobro. Nakon prvog albuma na mjesto frontmena dolazi Pavica Mijatović alias Vim Cola, a bend se okreće prema zvuku post punka. Tekstovi Parafa uvijek su bili oštri i društveno angažirani. Kritika društva koja se iščitavala iz njihovih tekstova nažalost se vrlo lako može primijeniti i danas. Stagniramo li mi kao društvo ili su oni bili toliko ispred svog vremena, ostaje za razmisliti.


Billy Idol


Nakon sedam godina vraća nam se i vojnik stare garde Billy Idol s pjesmom Bitter Taste. U jednom intervjuu kaže da je pjesma nastala pod pritiskom epidemije, kada se nije mogao oduprijeti prisjećanju nesreće na motociklu koju je doživio 1990. godine. Zbog nesreće mu je skoro bila amputirana noga, a nije mogao hodati godinu dana.

Nadodaje kako nije svako zlo za zlo pa je u toj nesreći ostao dio “mladog i ludog” Billyja Idola, a probudio se Billy koji glazbi pristupa s više emocija. Stara je priča o njegovim početcima. Naime, nakon koncerta Sex Pistolsa odustao je od fakulteta i počeo se baviti glazbom. Da je tada čuo naš Paraf vjerujem da bi mu odluka bila još lakša. 🙂 A možda i jest. Tko će ga znati.


Dave Gahan, Soulsavers


Suradnja Davea Gahana, pjevača Depeche Modea, i benda Soulsavers zadnji je put iznjedrila album 2015. godine, a prije mjesec dana počeli su objavljivati pjesme s novog albuma The Imposters”.

Za razliku od prijašnjih suradnji, sada su se odlučili obraditi 12 pjesama drugih izvođača. Ovdje se nikako ne radi o obradama koje su napravljene jer bend nije imao inspiracije za autorski rad, nego su pjesme pametno i temeljito obrađene kako bi se mogle vidjeti i iz druge perspektive.

Riječima Gahana, ploča se sastoji od priča koje su pričali drugi ljudi, a utjecale su na njegov život, da bi ih sada Gahan interpretirao na svoj način. Kaže da je dao cijelog sebe u ovaj album i da pjesme trenutno predstavljaju cijeli svijet koji se događa u njemu i oko njega u ova nesigurna vremena.

Be social

Komentari