Izvedbene umjetnosti

Gllugl teatar, Vrum i ZKM gostuju na ovogodišnjem festivalu MESS u Sarajevu

[Tiger Lilies] Foto: http://klikerfestival.com
Vrijeme čitanja: 2 minute

Od 29. rujna do 6. listopada u Sarajevu se odražava MESS, međunarodni kazališni festival koji djeluje od 1960. godine i jedan je od najstarijih europskih kazališnih festivala. U svojoj je povijesti MESS ugostio najslavnije i najhvaljenije europske redatelje poput Petera Brooka, Roberta Wilsona, Anne Teresu de Keersmaeker, Eimuntasa Nekrošiusa, Oscarasa Koršunovasa, Alvisa Hermanisa, Christopha Marthalera, Franka Castorfa, Michaela Thalheimera i Thomasa Ostermeiera.

Na ovogodišnjem 58. izdanju MESS-a sudjelovat će i tri hrvatske produkcije. Festival je u subotu, 29. rujna u sklopu programa “Mali MESS” otvorila umjetnička organizacija Gllugl iz Varaždina predstavom “Dindim, o nježnosti“. Priča je to o nenadanom i nesvakidašnjem prijateljstvu koje mijenja život, tjera na smijeh i topi srca. Lutkarska predstava “Dindim“ nastala je prema istinitom događaju u Riu de Janeiru gdje jedan starac postaje prijatelj jednom mageljanskom pingvinu, a ta je nevjerojatna priča prikazana kroz čaroliju lutkarskog kazališta. Predstavu je režirala Tamara Kučinović, a igraju Nikša Eldan, Sara Ipša i Goran Guksić. Predstava je ranije ove godine osvojila i nagradu za najbolju dječju predstavu festivala Mali Marulić.

U ponedjeljak, 1. listopada Zagrebačko kazalište mladih odigrat će predstavu “Ono što nedostaje“. Riječ je o praizvedbi drame Tomislava Zajeca, nagrađene prvom nagradom Marin Držić za dramsko djelo, u režiji Selme Spahić. Radnja prati živote dviju sestara koje je pred tridesetak godina ostavila majka Katja kako bi otišla na Mt. Everest. Dok s jedne strane gledamo nošenje mlađe sestre s majčinom smrti u bolnici, usporedno pratimo probleme s kojima se nosi rastrgana obitelj starije sestre. “Ono što nedostaje jedna je od rijetkih predstava koja je uspjela uprizoriti nešto svima poznato, opća i specifična mjesta problematike obiteljskih odnosa bez trunke patetike, tankoćutno rišući ono čega nema sa svime što ga okružuje”, riječi su Ziherove kritičarke Tene Novak.

-> Najbolje predstave u sezoni 2017./18.

[Ono što nedostaje] Foto: www.zekaem.hr

Zadnjeg dana festivala, 6. listopada, također u kategoriji “Mali MESS” bit će odigrana predstava “Tiger Lilies“, koprodukcija umjetničke organizacije VRUM i kazališta Dschungel iz Beča. Predstava prati šest žena. Najmlađoj je devet, najstarijoj 80 godina. Cijeli je jedan život između njih. Što su proživjele, a što je tek pred njima? Jesu li one obitelj? Jesu li one jedna te ista osoba? “Tiger Lilies” traže onu posebnu, bosonogu, nježnu, buntovnu, jaku, slabašnu, osjećajnu, moćnu, jednostavnu, duhovitu, ozbiljnu, intuitivnu, divlju djevojčicu koja se skriva u svim ženama. Autorica teksta i redateljica predstave je Sanja Frühwald.

Predstava će svoju hrvatsku premijeru doživjeti dva dana ranije, 4. listopada na Kliker festivalu u Varaždinu, a možete je pogledati i 9. listopada u HKD na Sušaku u Rijeci te 11. listopada na sceni F22 Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.

Be social

Komentari