Izvedbene umjetnosti

Gran Bolero od ovoga vikenda i u Zagrebu!

Gran Bolero
Foto: Andrej Lamut, Izvor: Press
Vrijeme čitanja: 2 minute

Nagrađivana plesna predstava Gran Bolero, koja je inicijalno nastala za šestero madridskih i šestero barcelonskih plesača, dobiva svoju nadograđenu adaptaciju u izvedbi zagrebačkih i ljubljanskih umjetnika. Premijernu i repriznu izvedbu hrvatska će publika moći vidjeti u Zagrebačkome kazalištu mladih 7. i 8. travnja 2023.

Španjolski koreograf Jesús Rubio Gamo u suradnji sa Zagrebačkim plesnim ansamblom i slovenskom plesnom skupinom En-Knap na scenu postavlja najpoznatiju Ravelovu skladbu koja je sve samo ne klasična. Cijeli orkestar, svi instrumenti, protivno konvenciji, okupljeni, skupljeni u jedan krešendo u C-duru s nekim strateškim udvajanjima ili konceptualni skokovi & all that jazz, jedno ponavljanje ili eskalacija koja traje dobrih četvrt sata i temelji se na isključivo dvotaktnom ritmu sa 169 ponavljanja.

Boléro se oslanja na bolero, (španjolski) tradicionalni plesni i glazbeni format, žanr iz druge polovice 18. stoljeća, ali u svom orkestralnom, instrumentalnom rastu, sve je samo ne tradicionalan. Balet, kojemu je Boléro izvorno trebao poslužiti kao orkestralna, instrumentalna osnova, u prikazivanju je ciljao na španjolsku tradiciju.

Kako kaže sâm koreograf, ovim radom kombinira matematičke strukture s osjetilnim intenzitetom. Voli komponirati formalne arhitekture tijela koje dopuštaju emocijama da pršte, voli istraživati male varijacije i detalje unutar ponavljanja, gledati ritmičke mogućnosti jednostavnih radnji.

Predstavu je prepoznala i publika i kritika, a od nagrada se najviše ističe španjolska nacionalna nagrada za izvedbene umjetnosti MAX.

Novo ruho predstave uprizorit će plesači Zagrebačkoga plesnog ansambla (Luna Lilek, Nika Lilek, Silvija Musić, Endi Schrötter, Linda Tarnovski i Karlo Topolovec) i ljubljanskog En-Knapa (Nuria Capella Florensa, Mattia Cason, Tina Habun, Davide Lafabiana, Tamás Tuza i Carolina Alessandra Valentini).

Ulaznice

Detaljne informacije pronađite na službenoj web stranici ansambla dok ulaznice za predstavu 7. i 8. travnja možete kupiti online ili na blagajni ZKM-u za premijeru po cijeni 15,00 EUR (113,02 kn), a za repriznu izvedbu po cijeni 12,00 EUR (90,41 kn), dok za repriznu izvedbu umirovljenici, studenti i učenici mogu kupiti ulaznice po povlaštenoj cijeni 6,50 EUR (48,97 kn).

Be social

Komentari