Film

GUILLERMO DEL TORO: Ekscentrični zaljubljenik u čudnovato

guillermo del toro
Foto: facebook.com/theshapeofwater
Vrijeme čitanja: 3 minute

Guillermo del Toro, Meksikanac vesele naravi, tople ćudi, a ujedno i nevjerojatne sklonosti prema hororima te autor raznolikih likova koji nam se lagano urežu u pamćenje, redatelj je za kojeg svakako možemo reći da ostavlja znamenit potpis na svakom filmu koji režira.

Jeste li ikada imali priliku vidjeti koji film spomenutog autora? Ako jeste, zasigurno pamtite film koji je režirao po neobičnim likovima jedinstvenog dizajna, priče koje miješaju realnost s fantazijom ili jednostavno neke od najsurovijih negativaca u povijesti kinematografije. Guillermo del Toro definitivno je čovjek čiji opus filmova treba temeljno pregledati jer je iznimno bogat i šarolik, a likovi i scenografija su vrijedni pitanja kako mu to uspijeva.

Skromni počeci i neostvareni projekti

Guillermo je rođen u Meksiku 9. listopada 1964. u gradu zvanom Guadalajara. Još od malih nogu režira svoje prve kratkometražne amaterske filmske projekte za vlastitu razonodu te upisuje akademiju u istome gradu imena Centro de Investigación y Estudios Cinematográficos, točnije specijalne efekte. Već 1997., nakon 10 godina studiranja, u dobi od 33 godine dobiva od Miramaxa budžet od 30 milijuna dolara za film Mimic, no Guillermo navodi kako mu se nije svidio način na koji su ga tretirali u toj kompaniji te navodi film kao jedan od najgorih filmova koje je imao priliku režirati. Tu pridonosi i činjenica da je film financijski i kritički potpuno pao.

Foto: facebook.com/theshapeofwater

U travnju 2008. Guillermo dobiva ponudu da režira trilogiju prequela Gospodara Prstenova, filmove nastale po knjizi poznatog J. R. R. Tolkiena Hobit, no odustaje od pozicije redatelja iako je svejedno naveden kao ko-scenarist u završnim špicama filmova. Dugo se također šuškalo po internetu da će režirati svoju vlastitu verziju Pinokija koja bi bila puno mračnija i ekstravagantna, a da bi glavne uloge utemeljili Robert Downey Jr. te Daniel Radcliffe kao Pinokio, no, glasine su ubrzo potvrđene kao netočne. Dosta dugo se spominjalo i Guillermovo ime oko zadnjeg nastavka Harryja Pottera, gdje je meksički redatelj iznio zainteresiranost oko režiranja epske završnice i velike bitke u drugom dijelu Darova smrti, no na kraju iz nepoznatih razloga je ipak redateljski tron prepustio Davidu Yatesu.

Ljubav prema čudovištima i nominacije za Oscara

Svjetsku slavu stiče režijom dvama nastavcima filma o veoma poznatom i neobičnom junaku Hellboyu, za koji dobiva odlične recenzije, a čiju glavnu ulogu tumači Ron Perlman, s kojim Guillermo nastavlja suradnju i na ostalim svojim projektima. Dobiva posao i redatelja na radu filma o poznatom Marvelovom liku poznatijem kao ubojica vampira Blade 2.

Dva filma po kojima je Guillermo svakako daleko najviše znamenit su Panov labirint te Oblik vode, od kojih su oba  nominirana za više Oscara, a Oblik vode uzima Oscara za najbolji film te najbolju režiju. Zanimljivo, oba filma imaju sličnosti, kao što su miješanje realnosti sa fantazijom te ženskog protagonista kao glavnog lika za koje se pitamo zamišljaju li samo da se nadnaravne stvari događaju u njihovim glavama ili se doista događaju. Također, oba filma imaju muške alfa mužjake postavljene kao glavne negativce koji su potpuno surovi i spremni učiniti sve što je u njihovoj moći da uspiju u onome što su naumili. Moglo bi se reći da su čak i psihotični.

halloween
Foto: facebook.com/PansLabyrinthMovie

Treba spomenuti i da se u oba filma pojavljuje glumac Doug Jones, poznat po tome što uvijek igra raznolika stvorenja i bića u svakome filmu u kojemu se pojavi te da je uvijek neprepoznatljiv, pa tako i ovdje glumi glavno čudovište u Obliku vode te fauna u Panovom labirintu, a pojavljuje se i ostalim Guillermovim filmovima, jednako tako neprepoznatljiv ispod silne količine prostetike i šminke.

Život u muzeju horora

Također, del Toro 2013. dobiva nimalo lagan zadatak režirati uvodnu špicu epizode Simpsona koja se emitirala na Noć vještica, gdje je Guillermo spretno stvorio uvodnu špicu u tom tonalitetu i uspio ubaciti veliki broj referenci na horor filmove, dovoljno da se i nakon više ponovljenih gledanja zamijete određeni detalji te likovi iz kultne horor kinematografije.

Zanimljivo je kako sa sobom uvijek nosi svoju malu bilježnicu u kojoj crta i osmišljava likove iz svojih filmova te u kojoj uvijek zapisuje svoje ideje. Guillermo trenutno radi na više projekata, uglavnom režira epizode animiranih serija pomalo otkačene i fantastične tematike i živi svoj dječji san odsjedajući u kući koju je ukrasio po vlastitome ukusu, ispunjenu raznolikim voštanim figurama kultnih likova iz horor filmova, figuricama, predmetima te ostalim čudnovatim stvarima zbog kojih njegova kuća djeluje kao jedan veliki strašni muzej. Ne zvuči baš kao kuća u kojoj bi bilo ugodno prenoćiti, zar ne?!

Be social

Komentari