Knjige

Hrvatske boje na Sajmu knjiga u Leipzigu

Foto: facebook.com/leipzigerbuchmesse
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: facebook.com/leipzigerbuchmesse
Foto: facebook.com/leipzigerbuchmesse

Hrvatska armada koja broji osam članova će se od 12. do 15. ovog mjeseca nalaziti u Leipzigu povodom Sajma knjiga. Alida Bremer kreirala je program Žene i povijest kojim će naše boje predstaviti Daša Drndić, Ivana Šojat-Kuči, Ivana Simić Bodrožić, Milana Vuković Runjić, Branko Čegec, Marko Pogačar, Daniel Rafaelić i Patricija Vodopija.

Najviše očekivanja svi imaju od razgovora između Mathiasa Énarda i Ivane Šojat-Kuči. Énardov roman Zona mnogi smatraju potvrdom napetog francuskog špijunskog romana, a nama je posebno zanimljiv jer je glavni junak Hrvat koji pokušava zaključiti svoju špijunsku karijeru. Naš prijevod tog romana potpisuje upravo Ivana Šojat-Kuči.

Foto: facebook.com
Foto: facebook.com

Ivana Šojat-Kuči, Ivana Simić Bodrožić i Daša Drndić reći će poneku i o vezi između povijesnih događanja i književnosti što ne sumnjamo da neće biti nabijeno emocijama budući da je posljednji rat uvelike utjecao na sve tri. Program će se nastaviti i izvan prostora samog Sajma gdje će se dvjema imenjakinjama pridružiti Marko Pogačar u razgovoru o temama rata, izbjeglištva, društvene transformacije, urbanog života, kao i o pisanju u teškim vremenima.

Svojih pet minuta dobit će i književni časopis Quorum, točnije smjena generacija njegovih članova. O tome, ali i o poeziji, govorit će Marko Pogačar i Branko Čegec.

Nije za zanemariti ime Daniela Rafaelića, povjesničara i ljubitelja filma, osobe koja je filmove o Hrvatskoj nakon 60 godina iz filmskih arhiva u Berlinu i Beču vratila domovini. To mu je ujedno i jedinstvena prilika za promociju knjige Kinematografija u NDH iz 2013. godine.

Novost na Sajmu jest događaj koji će se odvijati svakog dana sajma u isto vrijeme, a nosi naziv Poklanjamo dječju priču. Zadatak glumca ili glumice kazališta Theaterturbine Leipzig je pročitati hrvatsku dječju priču ili bajku, a vjerni slušatelji nakon čitanja imaju priliku osvojiti simboličnu nagradu.

Foto: facebook.com/leipzigerbuchmesse
Foto: facebook.com/leipzigerbuchmesse

Naši će predstavnici biti u društvu književnika i glazbenika iz cijeloga svijeta, a Sajam nudi pregršt predavanja o čemu god možete zamisliti: od biologije i znanosti do ‘turbobalkanstva’ u glazbi, a uključuje i Manga sajam. Za svakoga ponešto, tko se nađe u Leipzigu.

Be social

Komentari