22. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 14 minute Stiže nam Dora, a naši Eva Juraški, Helena Kezerić i Patrik Horvat raspisali su dojmove oko natjecateljskih pjesama uoči prvog polufinala.

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Glazba

Izvještaj – Irena Žilić: Krcati Mali pogon u transu

Foto: ziher.hr/Jan Vukasović
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: ziher.hr/Jan Vukasović
Foto: ziher.hr/Jan Vukasović

Sjećam se prvog puta kada sam vidio Irenu Žilić uživo, bilo je to na Gričevanju ove godine, nastupala je prije Lovely Quinces i imala je zaista veliku tremu (doduše treba uzeti u obzir i veliko mnoštvo koje se skupilo te večeri), nekako je bila dosta nesigurna i činilo mi se da joj nešto fali, a to nešto bio je puni bend.

Čim je došla na stage sinoć i pripremila si gitare, bila je nasmijana i pozitivna i činila se potpuno bez treme, bez obzira na to što je Mali pogon Tvornice bio potpuno rasprodan. Publika je očito bilo drugačije raspoložena nego na koncertu kolegice Sare Renar budući da se tijekom koncerta zaista nije mogao čuti onaj iritantni žamor ljudi koji su se došli petkom navečer malo pokazati, a ne uživati u koncertu. Mali problemi nastajali bi između pjesama budući da se Irena morala gotovo između svake preštimavati pa je to razbilo atmosferu koja bi nastala kada krcati Mali pogon pozorno sluša što se događa na bini.

Foto: ziher.hr/Jan Vukasović
Foto: ziher.hr/Jan Vukasović

Bend s kojim je Irena svirala snalazio se dobro i mogu reći da zaista ima veliku ulogu u njenom zvuku na bini, makar se to u nekim pjesmama svodilo na nekoliko udaraca o bubanj. Trenuci u kojima cijeli bend sudjeluje su po meni zaista najbolji trenuci cijelog koncerta jer onog trenutka kada bi se neka malo veselija pjesma, primjerice odlično primljena Whatever Feels Right, malo „rasplamsala“ i bend se uključio te tako podebljao neki up-tempo dio pjesme. Gotovo na svakoj pjesmi u pratnji je bila violina koja svojim jednostavnim, ali vrlo efektnim linijama odlično prati Ireninu akustičnu pa tako na nekim stvarima nije bilo potrebe uključivati ostatak benda. Treba svakako spomenuti da je je uz bend na binu stala i Luce koju smo mogli gledati prije koncerta Sare Renar, no ovoga puta Ireni je pomagala svojim back vokalima.

Upravo već spomenuta stvar, Whatever Feels Right, bila je prijelomna točka koncerta (taman prije nje Irena je rekla da će nas sljedeća malo razbuditi) i od te nadalje već se moglo vidjeti podosta djevojaka kako plešu u prednjim redovima (i poneki bradati momak) pa se tako i publika uključila. Bez obzira što se nije puno pričalo, komunikacija između izvođača i publike bila je na razini i svi su bili dobro raspoloženi što je sigurno doprinijelo dobrom dojmu.

Foto: ziher.hr/Jan Vukasović
Foto: ziher.hr/Jan Vukasović

Publika je uglavnom dobro reagirala na sve što je Irena kao izvođač imala za ponuditi, no, kako to inače biva, najbolje prihvaćene stvari bile su i one najpoznatije, dinamična Whatever Feels Right i novi hit Scars koji je ostavljen za kraj na što su počeli uzvici oduševljenja iz publike. Zaista vrijedi spomenuti činjenicu da je predzadnja stvar na koncertu, Eve, jedina od ovih „nepoznatijih“ popraćena  glasnim ovacijama i zvižducima. Po meni daleko najbolja stvar na albumu uživo je pretočena fantastično, vrlo jednostavno ali i nevjerojatno efektno budući da je većina pjesme odrađena samo uz malo trzanja električne gitare i pjevanjem da bi se u jednom trenutku cijeli bend uključio i stvorio nevjerojatno atmosferu te ostavio publiku bez daha na toj ponešto produženoj izvedbi pjesme.  Za bis je ostavljena By My Side s prvog EP-ja koja je također popraćena čak i ponekim pjevanjem iz publike.

Sve u svemu, Irena Žilić opravdala je svoj album odličnom live svirkom i ostavila većinu, ako ne i sve u Malom pogonu, jako zadovoljnima sudeći barem po broju nasmiješenih lica tijekom i nakon koncerta.

 

Be social

Komentari