Glazba

Il Giardino Armonico: Vrt pun emocionalne i osjetilne privlačnosti

IL GIARDINO ARMONICO
Foto: Lukasz_Rajchert, Izvor: Harrisonparrott.com
Vrijeme čitanja: 2 minute

Radoznali istraživači i virtuozi razigranog baroka našli su se u prekrasnom Vrtu harmonije. Još kad im se pridružio mandolinist onda se koncert Il Giardino Armonico na čelu s Giovannijem Antoninijem i mandolinistom Avijom Avitalom u dvorani Vatroslav Lisinski 16. prosinca iščekuje s nesvakidašnjim uzbuđenjem. Naročito ako ga stavimo u kontekst prosinačkih, adventskih zbivanja koncert je iznimka bez ali.

Il Giardino Armonico talijanski je barokni ansambl kojeg je osnovao 1985. Giovanni Antonini. Istraživač naročito barokne glazbene baštine, muzikolog i izvrsni dirigent. Mnogi se slažu da Il Giardino Armonico ‘dižu prašinu’ ne samo virtuoznošću, furioznim interpretacijama nego i otkrićima zaboravljene barokne glazbe u arhivima Italije i svijeta, ali i briljantnim novim vizijama. Sve je to vidljivo i kroz intenzivnu suradnju s velikanima poput Cecelije Bertoli na primjer. Ne čude onda nagrade Echo Klassik ili Diapason d’ Or ili Choc de L’amme.

Zagrebački nastup Il Giardino Armonico obogaćuju pozivom u svoj Vrt harmonije Avija Avatala, svjetski slavnog mandolinistu koji je poput Antoninija i njegovog orkestra strašno radoznao, sklon čak avanturi pa onda nije ni čudo što je pozvan o ovaj čarobni Vrt. Klasični mandolinist čija se virtuoznost uspoređuje od New York Timesa na primjer s virtuoznošću Andrea Segovie.

Osim klasične literature pisane za mandolinu Avatal je sklon transkriptima djela pisanih za druge instrumente ili glazbena tijela i na kraju zainteresirao se za mandolinu u narodnoj glazbi na primjer iz Walesa ili Bugarske. Nije čudo onda što ima ugovor s Deutchegramophone kao jedini mandolinist, što je nastupio i u Carnegie Hallu i Lincoln centru i što je jednom bio no miniran za Grammy nagradu (najbolji instrumentalni solist s ansamblom). Jednako će dočarati ugođaj Mediterana, Lagune Venecije i vedrinu sunčanoga Napulja. Naročito u Vrtu sklada. U ovom Vrtu vlada emocionalna i osjetilna privlačnost.

Evo i programa koncerta u Lisinskom:
Il Giardino Armonico
Giovanni Antonini, umjetnički ravnatelj
Avi Aavatal, Mandolina
Georg Friedrich Handel: Concerto Grosso u G-duru, op6 br.1 HWV 319
Emanuele Barbarella: Koncert za mandolinu, dvije violiner i basso Continuo u D-duru
Francesco Durante: Drugi koncert u G-molu za gudače i basso continuo
Johann Sebastian Bach: Koncert za dva čembala i gudače u D-molu,BWV 1060 (transkripcija za blok flautu, mandolinu, gudače i basso continuo)

Antonio Vivaldi: Sonata Al Santo Sepolcro u H-molu, RV 169
Antonio Vivaldi: Cum Detent, 4.stavak iz Moteta „Nisi Dominus” za glas, gudače i basso continuo, RV 608 (transkripcija za blok flautu i gudače)
C arl Philipp Emanuel Bach: Simfonija za gudače i basso continuo u G-duru, Wq182:1/H 657
Giovanni Solima: Koncert za mandolinu

P.S. Tu i tamo dolazi do neke vrsti usporedbe baroka s rockom pa nastaje barok a pojavila se misao da je glazba Antonia Vivaldija toliko svestrana da ju se može povezati i s onom starijom, ali i novijom glazbom.

Velika poklonica i istražiteljica lika i djela Antonija Vivaldija, Micky Whyte, pri tom spominje Taylor Swift na primjer. Ali ide i dalje – duhovnost, imate Jimija Hendrixa, spojite duhovnost i Jimija Hendrixa i imate Antonija Vivaldija. Ako čovjek ima vremena možda nije zgorega o svemu ovome razmisliti iako je razlika nekoliko stoljeća.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social

Komentari