Film

Indie umjesto blockbustera: Umjesto klišeja kvalitetni filmovi idealni za fjaku

Foto: www.facebook.com/pingpongsummer
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: www.facebook.com/pingpongsummer
Foto: www.facebook.com/pingpongsummer

Srpanj i kolovoz dolaze ruku pod ruku s nabujalom osekom visokobudžetnih filmova iz velikih produkcijskih kuća i studija. Jumbo plakati vas zapljuskuju u lice s preplaćenim poznatnim hollywoodskim facama koje neodređeno zure u daljinu dok je iza njih minimalno jedna eksplozija. Kao alternativu ovom klišeju, donosimo vam pregled nekih manje poznatih, ali iznimno vrijednih i kvalitetnih filmova nezavisne produkcije. Uključite klimu ili barem ventilator i opustite se. Ljeto znači fjaku.

Begin Again

Neka vas ne odbije činjenica da u filmu glumi neslužbeni najveći kreten glazbene industrije (i najseksi muškarac na svijetu po izboru People magazina), pjevač grupe Maroon 5, Adam Levine, jer naglasak ionako nije na njemu. Levine praktički ne glumi već utjelovljuje samog sebe s drugim imenom budući da su mu dali ulogu pompoznog pjevača koji ostavi svoju dugogodišnju djevojku čim doživi svoj veliki uspjeh i probije se na scenu. Keira Knightley utjelovljuje tu njegovu (bivšu) djevojku, a osim što će se još jednom dokazati glumom, kritičare je ostavila bez daha i svojim pjevanjem. Mark Ruffalo utjelovljuje lik Dana Mulligana koji je osramoćeni vlasnik jedne diskografske kuće i nenadano susreće Gretu (Keira Knightley) čime počinje priča o stvaranju najboljeg soundtracka koje jedno ljeto na užarenom asfaltu New Yorka može imati.

Happy Christmas

Priznajte: ljeti dok vam se mozak pretvara u kašu od vrućine, ginete za hladnim prosinačkim večerima, a tamo pred Božić dok vam zubi cvokću od hladnoće, grijete se mišlju o dugom toplom ljetu. Valjda je zato Joe Swanberg, redatelj ovog filma, odlučio počastiti gledatelje Božićom usred srpnja. Glavnu ulogu ima Anna Kendrick, koja se unazad nekoliko godina iskazala svojim komičarskim talentom koji proizlazi iz nje posve prirodno. Film prati dvadeset-i-nešto-sitno-godišnjakinju Jenny koja se teško snalazi u džungli odgovornosti koja dolazi u životu nakon završetka fakulteta. Kao i većina milenijalaca, Jenny ima problema s pronalaskom posla, vlastitog stana i prihvaćanjem da sad ovisi sama o sebi, a povrh svega, ostavi je dugogodišnji dečko, pa se, u naletu loših ideja, Jenny useli k bratu u Chicago koji tek započinje svoj bračni život sa ženom Kelly i dvogodišnjim sinom. Osim Kendrick, u filmu glumi i Lena Dunham, najpoznatija po ulozi u HBO-ovgoj seriji Girls.

Life After Beth

Nakon što je Twilight posve uništio vampire, filmaši su se morali okrenuti drugoj vrsti seksi mrtvaca. Tako su valjda i pronašli spas u zom-com filmovima. Zom-com je ustvari moderan i originalan pristup klasičnim romantičnim komedijama, s jednom iznimkom – zombiji. Prošlogodišnji Warm Bodies je odlično prošao kod publike, a nakon premijere na ovogodišnjem Sundance flmskom festivalu, Life After Beth proširit će se poput epidemije kinodvoranama ovog ljeta kada kreće u osvajanje publike. Fenomenalna Aubrey Plaza, koja prima same pohvale za svoju ulogu u seriji Parks & Recreation, osvojit će vas na prvu glavnom ulogom djevojke koja se vraća iz mrtvih kao zombie i želi nastaviti svoj život i vezu s apsolutno isprepadanim dečkom kojeg glumi Dane DeHaan (ako ste pogledali The Amazing Spider-Man 2, onda ga se sjećate kao Harryja Osborna).

They Came Together

Aubrey Plaza nije jedina glumica iz Parks & Recration koja će ovo ljeto svojim humorom očaravati gledatelje. Leslie Knope glavom i bradom, pardon Amy Poehler, glumi Molly, vlasnicu slatke male lokalne trgovine slatkišima čiji posao dođe u opasnost zbog velike tvornice Corporate Candy Company u kojoj je zaposlen Joel (Paul Rudd). Drugim riječima, Molly i Joel se zamrze na prvi pogled. Pa se zaljube. Pa prekinu. Pa shvate da ne mogu jedno bez drugog. Sve kao i kod svake druge romantične komedije, samo što nije. Redatelj David Wein i producent Michael Showalter, koji su ujedno i scenaristi, poznati su po svojim parodijama i satirama te apsurdnim pristupom radnji zbog čega ni ovaj film nije iznimka budući da kroz romantičnu komediju Wein i Showalter ustvari izruguju sve druge romantične komedije.

Ping Pong Summer

Naši starci su imali Karate Kid filmove. Kad je izašao onaj prvi, to je bila revolucija i zavladala je opća pomama. E sad, zamislite ovo: film napravljen za našu generaciju, a snimljen s radnjom koja spada u vrijeme mladosti naših roditelja. Dakle, ljeto je 1985. i Rad (Marcello Conte) mora provesti ljetne praznike u Ocean Cityju s obitelji. I kao i većini tinejdžera, dogodit će mu se to jedno čarobno ljeto, najbolje u dosadašnjem životu koje će mu donijeti milijun novih iskustva te mu otkriti novu strast za koju nije ni znao da gaji – ping pong. Osim što film vrvi svim nostalgičnim elementima osamdesetih, od divovskih kazetofona iz kojih izbijaju hitovi tog desetljeća do natapiranih frizura i šarene odjeće, glumačka postava je također ispunjena kultnim ikonama: Lea Thompson (koja je u ljeto 1985. ustvari slamala srca ulogom u prvom filmu Back To The Future trilogije) i Susan Sarandon (koja ne treba neki poseban opis budući da je u pitanju Susan Sarandon).

Nemojte se žaliti da nema ničeg u kinu. Vidite da ima.

Be social

Komentari