nemanja
17. rujna 2023.

Vrijeme čitanja: 11 minute nemanja je alter-ego Puležanina koji je albumom “Voodoo Beat” zatvorio svoju psihodeličnu disko trilogiju.

4. rujna 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Rujan je mjesec u kojem nas čekaju mnogi povratci – od drugog dijela „Časne“ do petog dijela serijala „Poslije svega“ pa sve do nevjerojatnog desetog dijela „Slagalice strave“ uz tek pokoji originalni film.

Knjige

Zagrijavanje za Interliber: Fraktura donosi čak 18 novih naslova

Fotomontaža: ziher.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute

Na 39. sajmu knjiga i multimedije, Interliber, i ove će godine nakladnička kuća Fraktura predstaviti brojna nova publicistička i beletristička izdanja domaćih i stranih autora.

1. Mileva Einstein, teorija tuge

Novi roman Slavenke Drakulić je nakon romana o Fridi Kahlo i Dori Maar, treći dio serije o snažnim i kreativnim ženama koje su bile zasjenjene od strane svog životnog partnera. Autorica u novo autobiografskom romanu oživljava genij Alberta Einsteina i njegovu obitelj.

2. Wilimowski

U novom romanu jednog od najpoznatijih književnika na ovom području, Miljenka Jergovića, riječ je o umirovljenom profesoru iz Krakowa koji sa svojim bolesnim sinom u zaleđu Crikvenice traži zaklon od nadolazećeg Drugog svjetskog rata.

3. Stanzia Grande

U svom drugom romanu, brišući granice vremena i prostora Damir Zlatar Frey pripovijeda o životu na istarskom imanju i njegovim žiteljima. Roman je posveta njegovoj ljubavi prema Istri.

4. Bezdan

Kroz priče i iz perspektiva različitih likova Josip Mlakić u novom romanu otvara pitanje starosti i umiranja. Pričanjem o smrti, Mlakić zapravo priča o ljubavi i zpravo zbog toga je ovaj roman njegovo najnježnije djelo do sada.

5. Tunel na kraju svjetla

Odličan triler Franje Janeša, mladog autora koji, uz to što čitatelja ostavlja u vrtlogu sumnje, potrage i opasnosti, na vrlo osvježavajuć način progovara o svakodnevici današnjih tinejđera.

6. Jutarnji mrak

Zbirka izabranih pjesama Enesa Kiševića koja obuhvaća i njegove nove, ali i već objavljene radove, sadrži pjesme kaakterizirane njegovim jednostavnim izrazom kojim pjesnim prodire duboko u čitateljevu svijest.

7. Ljudi ne znaju šutjeti

Dugo očekivana zbirka Ivane Šojat progovara o istinskom životnom iskustvu i tragičnosti svega ljudskoga.

8. Juda

Jedan od najboljih pripovjedača današnjice Izraela, Amos Oz, u svom novom romanu povezuje međunarodnu politiku i religijsku povijest te ih spaja sa sudbinom Europe.

9. Mjesto za zvijezdu

Mjesto za zvijezdu prvi je roman nobelovca Patricka Modiana koji prati život Židova Rafaela Šlemiloviča, ujedno mučenika, izdajicu, bogataša i siromaha. Kroz roman se isprepliću teme odnosa prema ocu, Holokausta, suradnje Francuza s nacistima, pokreta otpora, razne izgubljene i pronađene sudbine.

Foto: facebook.com/fraktura.hr
Foto: facebook.com/fraktura.hr
10. Vinograd života

Hit roman španjolske književne zvijezde koja se proslavila romanom Vrijeme između krojenja, Maríje Dueñas, puna neočekivanih obrata i osjećaja, koja dovodi čitatelja na užurbane ulice Havane i u idilične španjolske vinograde dok sa strepnjom prati nove avanture njezina šarmantnoga glavnog junaka.

11. Leonora

Elena Poniatowska, legendarna meksička književnica ovog puta pripovijeda o uzbudljivom životnom putu nadrealističke slikarice Leonore Carrington. Leonora je knjiga o ženi nevjerojatne energije i ekscentričnoga karaktera kroz čiji su život prošli svi važni nadrealisti 20. stoljeća.

12. Karneval

Roman Karneval prikazuje život i ritam urbanog središta perspektive nekoga tko ga najbolje poznaje, a tko je uvijek nijemi promatrač sa strane. Briljantan i oštrouman autor Rawi Hage napisao je roman prepun humora i tuge, životnosti i seksualnosti u kojem je iscrtana paleta ljudskih emocija.

13. Ispovijedam

Posljednji roman katalonskog autora Jaumea Cabréa preveden je na dvadesetak jezika te je dobio više uglednih katalonskih i međunarodnih nagrada. Brojne isprepletene priče s nesuđenim svećenikom Fèlixom Ardèvolom kao protagonistom tvore velik i zapanjujuć roman.

14. Sjena svijeta

Vodeći izraelski autor mlađe generacije, Nir Baram, čije je ovo prvo djelo prevedeno na hrvatski napisao je politički i ideološki triler koji čitatelja potiče na propitkivanje svega što zna. Uzbudljiv i napet triler ispunjem ironijom priskrbljuje Baramu laskavu titulu književnog nasljednika Amosa Oza.

15. Fakiri

Kriminalistički roman Fakiri Antonina Varennea, kojeg je francuski “Le Point” nazvao “novim mesijom kriminalističkog romana”, dinamičan je i intrigantan roman u kojem je ljudska psiha ispisana jezikom kojim je malo tko može kolorizirati.

16. Moj život

Autobiografski zapisi diplomata i političara Vladmira Velebita uređeni od strane Tvrtka Jakovine zasigurno će probuditi zanimanje javnosti jer su prepuni pojedinosti i slikovitih opisa iz života jedne od najzanimljivijih ličnosti 20. stoljeća.

17. Radikalnost ljubavi

Za sve ljubitelje publicistike Fraktura izdaje knjigu Srećka Horvata Radikalnost ljubavi koja je na izvornom engleskom jeziku već zadobila snažnu pažnju publike. Autor u njoj donosi svoje refleksije o reakcionarnoj i revolucionarnoj politici ljubavi.

18. Put sreće

Nakon što smo se odvažili na Put samoovisnosti, pošli Putem susreta i za sobom ostavili Put suza, pred nama je posljednja staza: Put sreće – knjiga kojom Jorge Bucay završava svoj niz Planovi puta.

Nikako ne treba zaboraviti susrete s Frakturinim autorima koji će u 18 sati na Frakturinu štandu potpisivati primjerke svojih knjiga i razgovarati s čitateljima: Miljenko Jergović u srijedu 9. 11., Enes Kišević u četvrtak 10. 11., Franjo Janeš u petak 11. 11., a Slavenka Drakulić u subotu 12. 11.

Be social

Komentari