novo u kinu
1. veljače 2023.

Vrijeme čitanja: 4 minute Kako bismo vam olakšali izbor, pripremili smo kratki pregled što je novih naslova u kinu u friško načetom mjesecu.

nova glazba
28. siječnja 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

Intervju

Cayke.is.art: Projekt kao pobuna protiv nametnutih društvenih normi i diskriminacije

Foto:facebook.com/cayke.is.art
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto:facebook.com/cayke.is.art
Foto:facebook.com/cayke.is.art

Slušate cajke? It’s ok. Retoričko je pitanje. Kako je ironično stihove cajki i slikarstvo Jakša spojio u projekt ‘Cayke.is.art‘ mnogi već znaju. I sam Edward Hooper bi se iznenadio kad bi na svojem djelu Noćne ptice ugledao stihove Ace Lukasa, Ni kelneri ni devojke ne vole takve momke. Noćna straža Rembrandta ukrašena je stihovima Bobana Rajovića, Treba mi da se napijem Sa mahom nekad razbijem. Kreativnost i neobičan pristup temi učinile su ovaj projekt  veoma popularnim. Kako je Jakša došao do ideje, kakve veze ima sa sličnom stranicom Keeping up With the Karavaggios i gdje možete nabaviti majce s otisnutim cayke.is.art motivima pročitajte u nastavku.

Što su zapravo ‘cayke.is.art’?

Cayke.is.art je projekt koji je startao u rujnu 2013. na tumblru, a šira je popularnost došla s Facebookom…

Odakle ideja?

Ideja je proizašla uslijed trenda riječi preko slika, piksela, to je omiljeni hipsterski kreativni outlet jednako kao i vizualni identitet gotovo svakog memea. Većinu sliku provlačim kroz ‘mekše’ filtre, a Courier kao font sam izabrao jer je estetski bolje upotpunjavao figurativnu umjetnost nego recimo, Helvetica. Ovaj projekt je moja mala pobuna protiv nametnutih društvenih normi i diskriminacije unutar buržujskih krugova koji posjeduju određeni kulturni kapital. Zgražanja nad masom napaljenih klinaca koji uglas pjevaju Moje leto. Mislim da konzumiranje ‘niskih’ oblika umjetnosti, cajki, realityja može biti dobro za razvoj nečijeg estetskog senzibiliteta, osobito kad se događa istovremeno sa radom na vlastitom kulturnom kapitalu, jer nas uči cijeniti jednog Caravaggia, i tolerirati jednu Kim Kardashian.

Foto: facebook.com/cayke.is.art
Foto: facebook.com/cayke.is.art

Osim zabavnog sadržaja koji proizlazi iz remek djela slikarstva uz stihove narodnjaka koji je cilj platforme i kakve su reakcije ‘followera’ i publike?

 Cilj Cayki je ironizirati highbrow točku gledišta kada su takvi vidovi zabave u pitanju i približiti umjetnost mladima, zbog čega uvijek navodim autora i ime djela koje koristim kao osnovu za vizual. Reakcije su fantastične i iskreno, mnogo brojnije nego što sam očekivao kada sam postavio taj ironični, konceptualni tumblr sa početnih desetak radova i prvi put ga podijelio na Facebooku. Broj followera je rastao, pa sam na nagovor društva postavio i Facebook stranicu koja je već dugo mnogo aktivnija od samog tumblr bloga mojeg projekta.

Portali iz regije također su pisali o umjetnosti i cajkama upravo jer je turbo folk popularna glazba, osobito među mladima. Ima li nekih anegdota po tom pitanju? 🙂

Iskreno, najzabavnije mi je kad mi starci šalju linkove na portale koji su prenijeli cayke prije nego što ih sam vidim. Što se tiče moje komunikacije s medijima, i nema toliko anegdota.

 Pokrenuo si i projekt ‘Keeping up With the Karavaggios’. Po čemu se razlikuje od ‘Cayke.is.art’?

KUWTK mi se dugo motao po glavi. Htio sam “prevesti” cijeli projekt na engleski, a pošto su cajke kao glazbeni žanr i određena kultura izlazaka specifične za naše prostore, reality, odnosno Kardashians mi se praktički nametnuo kao nešto najšire što vani postoji, a da je jako nizak i bastardiziran oblik umjetnosti, ako koristimo analogiju cajke-glazba i reality-režija/serije.

Foto: facebook.com/cayke.is.art
Foto: facebook.com/cayke.is.art

Svoje projekte predstavljaš preko društvenih mreža. Koliko su društvene mreže danas bitne za reklamu vlastitih uradaka i mogu li te iste mreže biti kvalitetan medij za komunikaciju s publikom?

Mišljenja sam da su nužne. Društvene mreže su medij bez kojega bi bilo teško predstaviti ovakav projekt, prije svega zbog zabavnog karaktera većine tumblr dashboarda mojih vršnjaka. Facebook s druge strane, primjećujem, jako opterećuje mlade, postoji taj vječni virtualan i nestvaran pritisak da se život na toj društvenoj mreži prezentira kao ispunjen… Ljudima treba malo smijeha kad otvore news feed.

Počeo si ideje iz cayke.is.art tiskati i na majice. Gdje se mogu nabaviti?

Majice se mogu nabaviti narudžbom u inbox Facebook pagea.

 

(Visited 317 times, 1 visits today)
Be social

Komentari