Intervju

Oridano Gypsy Jazz Band: “Jazz je odavno izašao iz mainstreama, ali hrvatska publika jako dobro reagira”

oridano
Foto: Press
Vrijeme čitanja: 3 minute

Nasljeđe Djanga Reinhardta na našim prostorima čuva se pod imenom Oridano Gypsy Jazz Banda. U sastavu se nalaze osebujni i talentirani Orjen Riđanović (gitara), Aldo Foško (klarinet i klavir), Milivoj Majdak (ritam gitara), Tomi Novak (akustična gitara, kontrabas), Marko First (violina) i Gustav Barisin (kontrabas). Nedugo nakon što su se okupili, osvojili su prvu nagradu na Međunarodnom natjecanju jazz bendova u sklopu Liburnia Jazz Festivala u Opatiji, snimali glazbu za Festival nijemoga filma, bili gosti brojnih emisija, koncertnih dvorana i festivala.

Snimili su i dva albuma pod okriljem norveške kuće Hot Club Records – “Oridano” (2013) i “Swing” (2014), dok je treći album “Hot Club of Croatia” (2016) izdan pod vlastitom kućom Hitchtone Music & Promotion, a dostupan je u digitalnom izdanju na online servisima (iTunes, Spotify, Klicktrack) i YouTube kanalu. Na posljednjem albumu, imenom prizivajući Reinhardtov “Hot Club de France”, objedinili su kanonski repertoar ovoga žanra, skladbe koje su najizvođenije i najprepoznatljivije. Čini se da je dečkima prognoziran samo uspjeh pa smo tom prilikom i zavirili u njihov mali glazbeni kozmos.

oridano
Foto: Press
Zašto baš ime „Oridano“?

Oridano: Sastavi u jazz glazbi nerijetko nose imena leadera sastava, ili kombinacije njihovih imena/prezimena. Upravo je to i naš slučaj iz razloga što je naš leader, gitarist Orjen Riđanović – pa je, posljedično, i naziv Oridano jedna takva zgodna kombinacija njegovog imena i prezimena.

Koja je razlika između mainstream i gypsy jazza?

Oridano: Gypsy Jazz u potpunosti temelji svoj izričaj na simbiozi distinktivne ritam gitare i kontrabasa, koji čine osovinu ovakvih sastava kao što to u mainstream jazzu radi perkusija. Također, harmonijska i ritamska dimenzija gypsy jazza, temeljena na Reinhardtovim autentičnim akordskim hvatovima, u potpunosti prilagođenim njegovom defektu, utoliko se razlikuje od američke varijante koja se kroz svoj razvoj kretala takoreći prirodnim putem. Ako ćemo pokušati navesti najznačajniju razliku, reći ćemo da je gypsy jazz od Djangova doba većinski ostao konzervativan, dok je mainstream jazz razvijao svoj izričaj nesputano.

Kako izgleda vaš proces stvaranja glazbe? Ima li svatko svoju ulogu ili zajednički dolazite do ideja?

Oridano: Do ideja u većini slučajeva dolazimo zajednički, te naše skladbe temeljimo na jednostavnosti koja je tako šarmantna u Reinhardtovom opusu. Upravo je ta jednostavnost razlog zaraznosti i, ako to možemo reći, slušljivosti naše glazbe. Također, trudimo se svim našim skladbama dati personalni štih, koji će ih možebitno izdvajati od ostalih izvođača ovog žanra. Nadamo se da smo u tome uspjeli.

Mislite li da je hrvatska scena plodno tlo za ovakav glazbeni izričaj?

Oridano: Jazz je odavno izašao iz mainstreama, te se tako jazz izdanja značajno slabije prodaju nego prije pedesetak godina. S druge strane, brojna mjesta koja cijene ovakvu glazbu te javni događaji koji su njoj posvećeni uvijek će organizirati raznorazne manifestacije koje će jazz glazbenicima kao što smo mi dati posla. Iz našeg iskustva, hrvatska scena pokazala se itekako receptivna za ovaj izričaj u preko sedam godina našeg djelovanja – sve rjeđe se nađemo u situaciji da netko nije nikad čuo za ovaj glazbeni izričaj, a nerijetko na koncertima primijetimo da nas sluša publika koja je dobro upoznata s gypsy jazzom.

Nastupate li često i izvan Hrvatske?

Oridano: Naravno! Više puta godišnje imamo čast nastupati u Sloveniji, čini nam se da i oni gaje neku ljubav prema našem (Oridano) gypsy jazzu, a ostvarili smo i drage nam nastupe u Italiji, Austriji i Francuskoj.

Što smatrate najvećim uspjehom dosad?

Oridano: Teško je izdvojiti! Kao i što to biva kod gotovo svakog izvođača, ponosimo se našim trima albumima i jednim singlom. S druge strane, tu su i nastupi na gotovo svakom važnijem jazz događaju u zemlji, kao i na nekim inozemnim festivalima. Također, drago nam je da nas je struka prepoznala u vidu nagrada koje smo dobili za naše djelovanje. Da bolje razmislimo, vjerojatno bi se našlo još nešto, ali mislimo da su ovo svakako “highlights”!

Albumom “Hot Club of Croatia” donijeli ste svoje viđenje kompozicija Djanga Reinhardta. Jeste li zadovoljni recepcijom?

Oridano: Mi smo svakako zadovoljni albumom kao takvim, sve što smo si zacrtali to smo i ostvarili – čak bi se usudili reći da smatramo da je to naš najbolji album dosad. Što se tiče recepcije, svakako smo zadovoljni odjekom i izvrsnim utiscima publike te recenzija kritičara koji je album dobio, ali možda je i rano još reći – prošlo je tek pola godine od izdavanja.

Jesu li improvizacije sastavni dio vaših nastupa?

Oridano: Apsolutno! Kao i u svakoj jazz glazbi, tako i u Gypsy Jazz glazbi, improvizacija je sastavni dio svake kompozicije, a tako i posljedično, svih naših nastupa.

Kako će vam izgledati nova radna godina?

Oridano: Svaka nova radna godina kreće s brojnim planovima, počevši od organiziranja lokalnih i međunarodnih nastupa, priprema za ljetne festivale i koncerte, pa sve do dogovora oko potencijalnih novih diskografskih izdanja! Mislim da će taj odgovor dati gotovo svaki sastav!

Svatko od vas ima mogućnost samo jednom riječju opisati posebnost koju ova glazba izaziva u vama. Koja bi to riječ bila?

Orjen: Hot

Aldo: Club

Milivoj: of

Gustav: Croatia

Be social

Komentari