Intervju

Ziherov glazbeni lonac – Oridano Gypsy Jazz Band: Jazz kao izvozni proizvod

Vrijeme čitanja: 4 minute
Foto: OGJB
Foto: OGJB

Sudbonosan je bio susret na radionici jazza u Grožnjanu. Rodni je to grad Oridano Gypsy Jazz Banda, naše mlade jazz uzdanice. U sastavu koji čine Orjen Riđanović (gitara), Aldo Foško (klarinet/klavir), Tomi Novak (akustični bas, akustična gitara), Marko First (violina), Milivoj Majdak (ritam gitara), Gustav Barisin (double bass), Juraj Birin (ritam gitara) u kratko vrijeme postali su prepoznati kao domaće jazz nade. Ubrzo nakon osnutka, bend osvaja prvu nagradu na Međunarodnom natjecanju jazz bendova u sklopu Liburnia Jazz Festivala u Opatiji. Snimaju prvi album, a potom i drugi pod krovom norveškog Hot Club Recordsa. Počeli su se redati nastupi, a snimali su glazbu i za Festival nijemog filma. Zašto su baš nas zaintrigirali, pročitajte u novom Ziherovom glazbenom loncu. Tom prilikom razgovarali smo s osnivačem benda Orjenom Riđanovićem. Pripremite se za odličnu glazbu.

Otkuda ljubav prema jazzu?

Ljubav prema jazzu nastala je iz ljubavi prema glazbi općenito. Grupa je nastala nakon što smo se upoznali na jazz radionici u Grožnjanu 2010. Grožnjanska Ljetna jazz škola koju je utemeljio pokojni bard domaćeg jazza Boško Petrović, često je mjesto “rođenja” brojnih sastava i ulaznica u svijet jazza mnogim glazbenicima. Fascinacija opusom legendarnog Djanga Reinhardta kao i ljubav prema gypsy jazzu potaknula nas je za formiranje sastava – Oridano Gypsy Jazz Band.

Možete li malo publici približiti – što je to gypsy jazz?

Gypsy jazz je smjer u jazzu, koji se razvio početkom 30-tih godina u Europi u sastavima belgijskih i francuskih Roma, koji su najčešće svirali violinu, gitaru ili kontrabas. Uz soliste, koje najčešće čine gitara, violina ili klarinet, ove sastave odlikuje posebna ritam sekcija gitara i kontrabasa koja, zbog svoje specifičnosti u izvedbi ritamskih obrazaca ne zahtijeva primjenu perkusije, za razliku od američkog mainstream jazza. Najpoznatiji takav sastav, Quintette du Hot Club de France, osnovao je Django Reinhardt, zbog čega se i smatra ocem ove glazbe.

Kakvo je stanje na domaćoj jazz sceni?

Hrvatska, za zemlju koja je mala – površinom i po broju stanovnika, svakako nudi šaroliku i raznovrsnu paletu jazza, te po tome ide ukorak s mnogo većim europskim zemljama.

Kakav vam je profil publike i kakve su povratne informacije?

Naša je publika šarolika, od adolescenata, koji gaje simpatije prema jazzu, pa sve do starijih, iskusnih poznavatelja, koji znaju što slušaju. Prihvaćenost ove glazbe među publikom gotovo je univerzalna, neovisno o dobnim skupinama, što se može pripisati „pitkosti“ i lakoći slušanja ovog žanra.

Što kaže struka?

Struci se također sviđa. Vrlo smo ponosni što se naša izdanja nalaze u istom katalogu kao i izdanja naših idola kao što su Angelo Debarre, Jimmy Rosenberg, Stochelo Rosenberg Trio.. Također, vrlo smo ponosni, počašćeni i polaskani brojim epitetima i korisnim savjetima od strane našeg izdavača, Jona Larsena iz Hot Club Recordsa, koji nam je ponudio ovu suradnju i koja se, evo, pokazuje vrlo plodonosnom za Oridano Gypsy Jazz Band.

Foto: OGJB
Foto: OGJB

Kako to da ste potpisali ugovor s norveškom izdavačkom kućom?

Nakon snimanja našeg prvog nosača zvuka, shvatili smo da ovako specifičnu glazbu vrlo teško možemo plasirati na hrvatsko tržište. Prestižna izdavačka kuća Hot Club Records iz Osla prošle je godine objavila natječaj za mlade talente, na koji smo se prijavili, te je Jon Larsen (njen osnivač i vrlo cijenjeni gitarist na europskoj jazz sceni), čuvši naš nosač zvuka, odlučio izdati ga. Hot Club Records je ove godine izdao i naš drugi CD, koji se također može nabaviti na njihovima stranicama i u raznim web trgovinama.

Što mislite, radi li se dovoljno na promociji jazza u Hrvatskoj, pogotovo među mlađom publikom?

Definitivno, ali uvijek može i više

Ima li razlike u gažama u Hrvatskoj i izvan nje?

To uvijek ovisi o prigodi. Ako se radi o nastupu povodom neke velike manifestacije, organizacija je gotovo uvijek besprijekorna, što čini pola dobrog nastupa, neovisno radi li se o nastupu u Hrvatskoj ili u inozemstvu. Za manje nastupe u inozemstvu postoji razmjerno veći interes publike, zbog čega su ti nastupi dobri, jer ih publika lijepo prihvaća.

Foto: OGJB
Foto: OGJB

Kakvi su vam daljnji planovi?

Aktivno radimo na autorskim kompozicijama, koje će se naći na našem sljedećem albumu, koji bi ponovno trebao biti sastavljen od isključivo autorskih kompozicija i čije se izdavanje očekuje u prvoj polovici 2015.

Gdje vas se sljedeće može čuti?

Na sam Božić smo na Zrinjevcu, u sklopu Adventa u Zagrebu, a svake subote ujutro sviramo u „Pod zidom, coffee, food & wine bar“-u. Dođite, svakako!

Albume Oridano Gypsy Jazz Banda možete poslušati i kupiti na iTunesu (Oridano, Swing ’14) i Deezeru (Oridano, Swing ’14)

Be social

Komentari