Vizart

"It's Not You": Kada se spoje breakup poruke i umjetnost

Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: Tumblr.com
Foto: Tumblr.com

Prekid ljubavne veze već je sam po sebi traumatično i bolno iskustvo,a prekid veze putem chata, SMS-a ili putem neke od brojnih aplikacija za razmjenu poruka je još mnogo, mnogo gori. Mislili ste da ćete nekako popraviti situaciju među vama i pomiriti se, ali sada – nakon što vas je nogirao/la glupom kratkom porukom, uffff… Ne samo da se više ne želite pomiriti, nego ga/ju ne želite nikad više ni vidjeti ni čuti niti ćete ikada više pomisliti na tu osobu iz čiste osvete i gnjeva.

Umjetnica Alison L. Wade istražila je ovu sveprisutnu praksu prekida ljubavnih veza putem interneta ili mobilnog telefona. Svojom britkošću prikazala je tu praksu bezličnom i bizarnom u seriji radova pod nazivom It’s Not You. Radovi prikazuju što se dogodi kada se beskonačan nevidljivi prostor koji se krije iza tehnologije susretne s intimnim oproštajnim porukama, bilo da su one klišejizirane, poetske, dramatične ili pomalo poremećene.

Foto: Tumblr.com
Foto: Tumblr.com

Wade je pronašla inspiraciju u porukama koje je primila u ugaslim vezama. Ima tu svega, od spremnih rečenica poput: „I knew you would do this to me“, do urnebesnih bisera poput: „WTF!!! YOU LEFT FOR IBIZA WITHOUT ME“. Ovi tekstovi uklopljeni su u mnoštvo različitih pozadina – jarke i svijetle boje, psihodelično isprane boje, obrazac za ispis i dr. Svaka od tih pozadina jedinstvena je kao i poruka koju prenosi. Ujedno prenosi hladnu i empirijsku prirodu tehnološki potpomognute i impersonalne komunikacije.

Cilj serije It’s Not You je da ljudi osjete mješavinu raznih osjećaja, a ponajprije ironiju te da kroz humor shvate i sami sebi priznaju apsurdnost obrane tehnologijom. Ovi radovi dočaravaju status romantike u digitalnom dobu. Iako su romantične veze zbog tehnologije lakše dostupne, nažalost su na neki način i nemoguće. Rijetki su danas dovoljno hrabri i sposobni raskinuti vezu gledajući vas u oči. Tehnologija sve čini jednostavnijim, umanjuje važnost osjećaja i fizičkog kontakta.

Foto: Pinterest.com
Foto: Pinterest.com

Za Alison Wade, It’s Not You je prva samostalna izložba koja je premijerno prikazana 2013. godine na sajmu suvremene umjetnosti Miami PULSE. Radovi su ubrzo postali iznimno popularni na Tumblru, Twitteru i Instagramu. Izložba će ponovno biti postavljena od 6. studenog do 10. siječnja 2015. u Rick Wester Fine Art galeriji u New Yorku.


Be social

Komentari