Knjige

Ivica Prtenjača dobitnik književne nagrade V.B.Z.-a i Tisak Medije za najbolji neobjavljeni roman

Foto: facebook.com/VBZ.bookshop
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: facebook.com/VBZ.bookshop
Foto: facebook.com/VBZ.bookshop

Ivica Prtenjača ovogodišnji je pobjednik jedanaestog V.B.Z.-ova natječaja za najbolji neobjavljeni roman i dobitnik 100 tisuća kuna. Na natječaj se prijavilo rekordnih 137 rukopisa, a pobjedu je odnio Prtenjačin roman Brdo koji će ovom prilikom biti objavljen u izdanju V.B.Z.-a. Nakon dvogodišnje stanke, ove je godine V.B.Z. ponovno pokrenuo nagradu, a glavni pokrovitelji su Tisak Media i Jana.

Pobjednik je proglašen sinoć u Laubi, a roman Brdo danas će biti predstavljen na Interliberu u 18 sati (paviljon 6) za vrijeme kojeg će biti u ekskluzivnoj prodaji na štandovima V.B.Z.-a te na svim kioscima Tiska i u knjižarama V.B.Z.-a.

Književnik Ivica Prtenjača rođen je 1969. godine u Rijeci gdje je na Pedagoškom fakultetu studirao hrvatski jezik i književnost. Sudjelovao je više europskih poetskih festivala i susreta te je predsjednik odbora Goranova proljeća. Piše poeziju, prozu, dramske tekstove, novinske kolumne, a uvršten je u nekoliko antologija izbora, pregleda i povijesti hrvatske književnosti.

Dobitnik je dvaju Kiklopa za pjesničku zbirku godine. Prvi je dobio 2006. godine za zbirku pjesama Uzimaj sve što te smiruje, a drugi 2010. za zbirku poezije Okrutnost. Objavio je također zbirku poezije Pisanje oslobađa, zbirku priča Kod Yvesa u kojoj kombinira pripovijetke s kulinarskim receptima, a koja je inspirirana njegovom zbirkom poezije Yves, zatim roman Dobro je, lijepo je te dramu Nedjeljni ručak koja je praizvedena u HNK-u Ivana pl. Zajca u režiji Tomislava Pavkovića. Trenutno živi i radi u Zagrebu.

Neke od Prtenjačinih pjesama možete pročitati ovdje

Nakladnička kuća V.B.Z. nagradu za najbolji neobjavljeni roman godine dodjeljuje od 2002. kada je pobijedio roman Živi i mrtvi Josipa Mlakića. Nagradu su dobili još i Marinko Koščec za roman Wonderland, Jelena Marković za roman Escajg za teletinu, Davor Špišić za Koljivo, Nura Bazdulj-Hubijar za Kad je bio juli, Hrvoje Šalković za Pravi se da ovo nisi vidio, Svjetlana Gjoni za Nula Nemo, Predrag Crnković za Beograd za pokojnike, Dragan Pavelić za Proljeće u Karolinentalu, Aleksandar Novaković za roman Vođa te Ankica Tomić za Naročito ljeti.

Be social

Komentari