Glazba

Izvještaj – AntiValentinovo 2: Pravi mali festival slobodne ljubavi

Foto: Monika Bračević/Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute

Za održavanje i pohađanje dobrih koncerata povoda nikad nije nedostajalo. Jučer nam je povod bio kontrirati svim onim komercijalnim i sladunjavim koncertima ususret Valentinova. AntiValentinovo u maloj dvorani Doma sportova održava se već drugu godinu za redom, a kako se čini, moglo bi postati tradicionalna manifestacija. Mi se sigurno nećemo buniti. Ove je godine lineup podebljan s čak četiri izvođača. Let3 kao glavnim pokretačima parirali su Psihomodo Pop, Stampedo i S3ngsi.

S3ngs, koncertna nada s prošlogodišnjeg Karlovačkog RockOffa, hrabro su stupili na pozornicu pred nažalost očekivano malobrojnom publikom.  Međutim, nisu se dali smesti te su u pola sata predstavili britak brit pop i indie rock zvuk potrudivši se zaokupiti pozornost i udaljenim promatračima s tribine. Otvorili su energičnom Disciplina s albuma prvijenca “Moderno trijezan” i nastavili u pozitivnom tonu s ljetnom Na more.  Na repertoaru su se našli i singlovi s tek nadolazećeg albuma “Lesi se vraća krući”, od kojih naviše potencijala ima Lekcija br. 1.

Foto: Monika Bračević/Ziher.hr
Čista srida

Kada je Stampedo stupio na scenu oko 20 sati, parter se već poprilično napunio na iznenađenje pjevačice Ivanke Mazurkijević koja je napomenula kako se nisu pripremili za toliko ljudi, već su više računali da će ovo biti neka vrsta probe. Proba ili ne, svoj dio posla odradili su vrhunski. Mješavinom cabareta, swinga i pop rocka poprilično su rasplesali ekipu. Njihove uspješnice Jadranska sol, Stampedo i Fatamorgana najbolje su zaprimljene. Nisu izostale ni Dolje je bolje te Maslina Mile i Putnika koja je nagnala na zborno pjevanje. Za kraj su ostavili Ti odlaziš u Kinu koja je ovom prilikom duhovito preimenovana u Ti odlaziš u Irsku. Stampedo i mazni vokal Mazurkijević bili su čista srida za plesno zagrijavanje publike te zasigurno nitko nije požalio na ranom dolasku.

Foto: Monika Bračević/Ziher.hr
Bože, čuvaj Psihomodo

Psihići i neprikosnoveni car Davor Gobac odmah su digli cijele tribine na noge. Svaki njihov nastup odiše energijom i autentičnošću pa tako ni sada nije bilo iznimke. Hrvatski Ramonesi servirali su nam sirovi punk rock iz ranijih dana, s albuma “Godina zmaja” i “Sexy magazin”, kao i laganije stvari sa zadnjeg albuma “Ćiribu Ćiriba” poput Bejbi i Donna. Opći raspašoj nastao je na Ja volim samo sebe kada se iz petnih žila vrištalo i prigodno promoviralo sebeljublje. Osim uobičajenih dobro prijemčljivih hitova kao što su Kad sam imao 16, Frida, Pinokio, Ramona, Osjećam se haj, odsvirane su i dvije stvari koje nisu dugo bile na repertoaru. Radi se o Polako, polako te Sve je propalo koju je Gobac najavio izjavom: “Svi smo u kurcu, sretno vam AntiValentinovo!”  Ma nije još sve propalo, sve dok ima dobre muzike i koncerata, zato  – Bože, čuvaj Psihomodo Pop!

Foto: Monika Bračević/Ziher.hr
Glavni akteri?

Osebujni glavni akteri Let3 ukazali su se na bini oko 23 sata, ovoga puta bez pozlaćenog kipa Angele Merkel, ali zato ništa manje provokativni. Prišivene barbike za odjeću, kaput s napuhanim kondomima, plamenici… Svega je tu bilo. Ipak, za potpuni doživljaj tog glazbeno-scenskog spektakla manjkao je jasan zvuk koji se nažalo gubio na bočnim stranama dvorane. Pripisat ćemo to nezgodnoj polukružnoj konstrukciji same dvorane. Srećom, publika pred pozornicom spasila je cijelu stvar. Čak i premijerno izvedena Karmen bila je entuzijastično popraćena. Osim spomenute Karmen i rijetko izvođene Artemide, setlista se nije previše razlikovala od one prošlogodišnje. Provjereni hitovi Profesor Jakov, Ero s onoga svijeta, Tazi tazi, Drama, Riječke pičke uz obavezno skandiranje te Dijete u vremenu  izazvale su sveopći delirij. Koncert je zatvoren s Naftom i sjajnom Sam u vodi na kojoj si redovito daju oduška i ekstatično unedogled rastegnu solaže.

Foto: Monika Bračević/Ziher.hr

Sve u svemu solidan nastup, iako nešto slabiji nego prošle godine. Možda je vrijeme za nove aktere na slijedećem AntiValentinovu u čije održavanje uopće ne sumnjam. Ipak je to pravi mali festival koji slavi slobodnu ljubav i kvalitetnu muziku. A i jednog i drugog nikada dosta.

Foto: Monika Bračević/Ziher.hr
Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari