Glazba

Izvještaj – Bajaga i Instruktori (Arena): Ljubav kojoj nema kraja

bajaga
Foto: Goran Berovic - G. photography /Facebook.com
Vrijeme čitanja: 3 minute

Subota je u Zagrebu bila bogata društvenim događanjima, a tko god je odabrao krenuti putem Arene nije požalio. Bajaga i Instruktori zabavljali su publiku više od dva sata, a prije njihovog nastupa imali smo prilike čuti grupu Buđenje.

Razmišljala sam o predgrupi koja u ovom slučaju čak nije bila ni potrebna, ali činilo mi se primjerenijim da je prije nastupa Bajage publiku zabavljalo neko novo ime kantautorske scene, ne nužno čak domaći izvođač. Tako bi publika čula nešto novo i svježe.

Bajaga je s Instruktorima održao najveći koncert u Zagrebu u sklopu promocije aktualnog albuma “U sali lom” i iako je bilo za očekivati da će odaziv biti velik, potpuno je druga stvar kad se zapravo nađete usred entuzijastične gomile u prepunoj Areni, ugođaj i atmosfera su neponovljivi. Tijekom zadnjih godina pohodila sam nešto Bajaginih koncerata, prošle godine sam njega i Instruktore slušala i na Exitu, a godinu prije na Ferragosto JAM festivalu. Nekako ispada da mi ne prođe godina bez Bajage. Možda nije za očekivati, ali Bajagi festivalska atmosfera jako dobro stoji. Iako u subotu nismo bili na festivalu, atmosfera je bila vrlo slična onoj jednog festivala.

Svi znamo što je bilo kada je Bajaga trebao nastupiti na Danima piva u Karlovcu, ali politike se u ovom izvještaju neću doticati zato što politika, neke prljave insinuacije, aludiranje na ratna vremena i zabrane ljudima koji su sinoć bili u Areni nisu bile prizma kroz koju gledaju na svijet. Jučer je važna bila jedino glazba.

bajaga
Foto: Filip Bušić / Sound Report / Facebook.com
Najljepši jugoslavenski hitovi

Bajagina set lista sastavljena od hitova svakom sljedećom izvođenom pjesmom u publici je izazivala novo oduševljenje. U preko dva sata odsviranih materijala imali smo prilike čuti pjesme poput Lepa Janja ribareva kći, 220 u voltima, Tišina, Verujem ne verujem, Godine prolaze, S druge strane jastuka, Život je nekad siv, nekad žut. Ipak dva trenutka posebno ću izdvojiti. Trenutak koji je za mene bio vrhunac večeri je izvođenje pjesme Kad hodaš uz koju sam jako vezana i za koju smatram da je jedna od najljepših ljubavnih pjesama bivše Juge. Pjesma koju je Bajaga napisao još dok je bio član Riblje čorbe redovan je dio njegovog repertoara, a ja se vrlo vjerojatno nikad neću prestati ježiti slušajući ju uživo.

Drugi trenutak koji će mnogima ostati dugo u pamćenju je zvjezdano nebo od bljeskalica s mobitela koje je publika stvorila za vrijeme pjesme Zažmuri na Bajaginu zamolbu. To je jedan od onih sladunjavih i predvidljivih trenutaka koncerta, ali sigurna sam kako je i onim njurgavcima u publici prizor bio lijep. Osim predivnog osvjetljenja pjesmu je dodatno začinio i Davor Rodik na pedal steelu.

bajaga
Foto: Filip Bušić / Sound Report / Facebook.com
Predana publika

Rasplesana i glasna publika pjevala je u glas iz pjesme u pjesmu, a Tišina je privela službeni dio repertoara kraju. Bajaga i članovi benda zagrljeni su se poklonili publici i povukli iza pozornice. Ono što je uslijedilo nisam baš očekivala. Svjetla su se ugasila, ali nitko iz publike se nije ni pomaknuo. Skandiranje i pljesak su se pojačali, publika je odlučno tražila još. Nakon nekoliko minuta Bajaga i klavijaturist Saša Lokner izlaze i izvode minimalističku, ali vrlo emocionalnu verziju pjesme Od kada tebe volim. Uslijedila je pjesma Ruski voz koja je zakotrljala i par suza, a da ne ostane sve u nesretnim ljubavima i tužnim pričama kraj večeri smo dočekali uz pjesmu Samo nam je ljubav potrebna.

Samo nam je ljubav potrebna

Šarolike generacije, bake i djedovi, majke i očevi, tinejdžeri i djeca – nema pravila kad je u pitanju Bajagina glazba. Već sam spomenula kako je Bajaga svojim pjesmama odgojio generacije i generacije. Naši roditelji odrasli su uz njegove pjesme, mi uz njega vežemo svoju mladost, a tek će mnoge generacije Bajagine pjesme odabrati za svoj životni soundtrack. Ništa drugo nije važno dokle god imamo pjesme koje nam život znače. Glazba je puno jača od loših namjera. Pokušaji da se između Bajage i zagrebačke odnosno Hrvatske publike stvori netrpeljivost zauvijek su propali jer smo jučerašnjim koncertom ponovno pokazali i potvrdili koliko je ljubav koju Bajaga i domaća publika dijele jaka.

Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari