Glazba

Izvještaj: Bajaga i Instruktori sa Silenteom i Quasarrom pripremili pravi Tulum u Rijeci

[Tulum, Dom sportova] Foto: Valentina Cetin
Vrijeme čitanja: 4 minute

Mamurno buđenje, kapci na pola, prodorna popodnevna svijetlost, teška mučnina, rasijana nezainteresiranost za početak novog dana, rupe u sjećanju, jesu li to samo nuspojave sinoćnjeg Tuluma? Prisjetimo se. Nakon zagrebačke premijere i splitskog nastavka, serijal koncertnog spektakla pod ovim imenom konačno je stigao i do Rijeke. Startali smo jučer u osam sati, sasvim solidno za ljude koji se povode krilaticom “Work hard, play harder”. Sve vam je objasnila Gretchen Wilson. Ako ne znate o čemu pričam bacite uho na njezinu istoimenu numeru. I neka vam to bude moto.

[Tulum, Rijeka] Foto: Ziher.hr
[Tulum, Rijeka] Foto: Ziher.hr

Quassar je uspio prikupiti,tj. privući podosta ljudi ako pri tome gledamo na proporcije Dvorane Mladosti. Velik je to prostor. Odličan prostor za Tulum. Dok stojite u grupici filtriranoj obožavateljima Quassara iliti ljudima koji se također vode za ranije spomenutom krilaticom, razmišljate o relevantnim stvarima potrebnim za dobar tulum. Ljudi? Gdje ste bili jučer u osam sati dok je Quassar pjevao Prije tebe, Ti, Ono što te čini drugčijom? Da vam ne namećem izlizanu klišej rečenicu “tko rano rani dvije sreće grabi”, no imajte na umu da na početku svakog tuluma ranoranioc dobiva najbolji komad kolača, najveću čašu i najbolju zabavu. Osim ako mu ne zakažu jetreni enzimi nakon dvije pive.

Njihov moderan svjetski zvuk popraćen orkestracijom i elektronikom nije bio dovoljno dobar na razglasu, ali kao što rekoh, velik je to prostor. Prostor za Tulum. U polusatnoj svirci njihovim fanovima to nije davalo nikakvo nelikovanje pošto su znali sve riječi pjesama, no dok ostali su morali malo napregnuti uši kako bi razumjeli  koju pjesmu pjevaju i o čemu pjevaju. Naime, ako ste samo promatrali dance pokrete Borisa Štoka, mislim da bi vam to bilo sasvim solidno da vas ponese da se malo i vi poljuljate i zagrijete na nadolazeće zvijezde tuluma. Silente! U desetominutnoj pauzi mogli ste skoknuti po novu turu cuge ili po kokice ili gumene bombone. Bilo je svega. Ili na brzinu kupiti majicu sa printom benda i brzo ugurati se u prve redove.

Foto: Ziher.hr
[Tulum, Rijeka] Foto: Ziher.hr

Kako li je samo Doris Kosović divno otvorila svoj koncertni dio sa pjesmom Neobranjivo. Iz te žene pršti neopisivo puno energije, senzualnosti te bi se čak usudila reći da je njoj pozornica ekvivalentna spavaćoj sobi. Ili ti ga da citiram Audrey Hepburn: “Ne trebam spavaću sobu da bih pokazala svoju ženstvenost. Mogu proizvesti isto toliko seksipila i berući jabuke sa stabla ili stojeći na kiši”. Baš takva je bila Doris Kosović! Nimalo manje vrijedna spomena Lorena Milina svojom je elegancijom pokazala da spretno barata s violinom. Ne želim pretjerati kad vam kažem sam bila uvjerena i mislila da je Tibor Karamehmedović duša tog benda, no uistinu sam se prevarila. Djevojke su tu prave zvijezde.

[Tulum, Dom sportova] Foto: Valentina Cetin
[Tulum, Dom sportova] Foto: Valentina Cetin

Razglas na polovici tuluma nije se popravio, čak sam sigurna da je bio lošiji nego na početku koncertnog seta. I one svima poznate pjesme tijekom izvedbe nije bilo sa lakoćom identificirati. No toliko mladeži je znalo gotovo sve riječi pjesama tako da je razglas bio zanemariv. Živahni dubrovački bend nas je počastio sa svojim najvećim hitovima kao što su Neobranjivo, Još jednom te trijumfalnom Terca na tišinu. Silente je ovaj tulum napravim nadasve bučnim, zanimljivim te nikako ‘tihim’ i nezanimljivim. Silente kao zlatna sredina ovog Tuluma, prije dolaska glavnih zvijezda na pozornicu, samo je zahuktala sinoćnju atmosferu i podigla na noge i okorjele starosjedioce s vrha tribine.

Tehnička podrška, nadzor i realizacija Tuluma znatno se poboljšala tijekom dolaska Momčila Bajagića – Bajage u pratnji Instruktora. Ovi dečki znaju šta rade, bez imalo sumnje.  Malo je tuluma koji prođu bez Plavog safira, jer ako ga i nema, pojavi senakon treće pive. Zatim Mojih drugova, beskrupulozne pjesme, čija refleksija se očita tek sutradan kad provirimo u novčanik te Godine prolaze kojoj možemo također pripisati potonju situaciju.  Elongacija izvedbe Bajage i Instruktora na kraju se razvukla na dobru dvosatnu uživanciju, koliko u tonu  vesele melodije toliko u tonu laganijih pjesama. Međutim, nismo se samo mi dobro provodili tijekom Tuluma, već i dečki svojim internim osmjehivanjima, međusobnim okupljanjem oko gitariste praveći se kao da samo sebi sviraju i pri tome se odlično zabavljaju. Najslađi od svih je bio Miroslav Cvetković koji je u par navrata izvadio svoj mobitel te snimao uzavrelu atmosferu u Dvorani Mladosti te svoje kolege koje tijekom svoje izvedbe uživaju dok to rade.

[Dom Sportova, Tulum] Foto: Valentina Cetin
[Tulum, Dom Sportova] Foto: Valentina Cetin

Savršeno raspoložena publika uživala je četverosatnoj zabavi koja nije htjela ni u jednom trenu da ovaj Tulum završi, čak unatoč sutrašnjim posljedicama i mamurluku.

Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari