Glazba

Izvještaj – Vibrica i Brain Holidays: Zvukovi Afrike i Jamajke na otvaranju 4. MIMO

Foto : Mimo
Vrijeme čitanja: 2 minute

Prvi puta u životu prisustvovao sam koncertu preko Youtuba i kombinacije prvog programa Hrvatskog radija. Taj koncept mi je apstraktan, ali sam ga išao isprobati. Moja izlika je da se nisam dao van iz kuće jer me je ulovila prehlada pa da ne širim bacile okolo po svijetu. Zažalio sam na prve taktove svirke što nisam tamo i prokleo prehladu.

Vibrica – zavodljiva mantričnost ritma
Foto: Matej Čelar
Foto: Matej Čelar

Do sada nisam čuo za bend Vibrica, ali ovo što sam čuo je bilo nešto predivno. Sami za sebe kažu da nisu bend već pleme. Pleme od njih četrnaest (kažu od ukupno 27) u kojoj su većina bili na djembe udaraljkama te podebljani akustičnom gitarom i didgeridoo-om. Izvodili su dinamičan afrički udaraljkaški instrumental koji baca u trans. Bilo je zanimljivo slušati tu sinergiju i usklađenost – kako instrumentalno tako i vokalno kada su pjevali u manirama afričkih plemena. Nakon dva početna ritmična i uzbudljiva udaraljkaška instrumentala počele su letjeti notne frulaške, gitarske i ksilofonske vibracije. Izveli su mendiani prvi puta uživo za koji kažu da im nije do sada uspjelo. Za kraj seta na sceni im se pridružio Abdulai iz Senegala koji je dao dodatan štih svojim vokalom.

Brain Holidays – reggae eksplozija
Foto: Matej Čelar
Foto: Matej Čelar

Nakon kratke pauze Brain Holidays stupaju na scenu. Kao da mi je u sobi zasjalo sunce i zagrijalo ušne kanale. Osjetio sam miris mora, plaže i Jamajke. Njih deset počelo je odmah udarno i izravno širiti pozitivne reggae vibracije kroz prostor. Tekstovi tematski obojeni kao i svaki klasični dobar reggae. Malo na engleskom pa malo na hrvatskom poziva se na usmjeravanje pozornosti i početak budnosti. Nisam ih slušao od njihovog mega hita Crvena, Žuta i Zelena pa me upravo izvedba te stvari razveselila. Čak sam se sjetio cijelog teksta pa sam pjevušio. Kasnije im se pridružio Baby Dooks u pjesmi Pleme.

Ne znam koliko je bilo posjetitelja, ali po pljesku između pjesama mogu samo zaključiti da su se odlično zabavili. I ja bih se zabavio s njima da nisam slušao iz kreveta prehlađen. Ovogodišnji četvrti MIMO otvoren je sjajno, a reggae.hr portal je proslavio sedmu godinu uz glazbu koju obožava. Zanimljiv i hvale vrijedan koncept koji podržava glazbenike s manjom zastupljenosti u javnosti. Ovim putem pozivam čitatelje na dolazak idućeg susreta. Vidimo se tamo.


Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari