Glazba

Izvještaj – INmusic 2018. (1. dan): Veliko otvaranje uz Davida Byrnea i Queens of the Stone Age

David Byrne
Foto: Monika Bračević / Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 4 minute

Već prvi dan 13. INmusic festivala ponudio je velika imena i bogat program, a među najvećim imenima definitivno su bili vođa legendarnih Talking Headsa David Byrne te Queens of The Stone Age. Već je prvi dan obećavao puno i možemo s veseljem reći da nije podbacio i da se veselimo nastavku festivala.

The Kills (Piše: Antonia Šikljan)

Svi koji su prošlog ljeta propustili priliku poslušati rokersku poslasticu pod imenom The Kills, taj su propust mogli ispraviti prvog dana ovogodišnjeg INmusic festivala. Ovaj genijalni dvojac svakako je publici priuštio koncert za pamćenje. Samim stupanjem na pozornicu, Alison Mosshart i Jamie Hince od prve su sekunde započeli žestoko, energično i rokerski. Zavladali su pozornicom u svakom smislu – bilo onom vizualnom, bilo akustičnom, jer nije manjkalo njenog razbacivanja i headbanganja ni njegovog uživljenog rasturanja gitare. Nastup je prošao bez ikakvih oscilacija u kvaliteti i predanosti izvođača bez obzira na ispreplitanje bržih i laganijih stvari.

The Kills su se s punim pravom okrunili rokerskom krunom onih izvođača koji se ne štede na pozornici i koji publici osim glazbe i uživljene izvedbe daju i srdačne osmijehe kojima poručuju koliko uživaju ne samo u tome što rade i vole, već da uživaju i u bliskosti s publikom. Emocije su svakako bile obostrane, što se najbolje vidjelo u trenutku kada je James pitao veselimo li se nastupu QOTSA, a netko iz publike doviknuo nešto u smislu “vaša je glazba bolja!” Svakako se može zaključiti da publika od The Killsa očekuje mnogo, a dobije čak i više od očekivanog. Oni su rasplesani, puni života i glazbeno moćni, a ujedno nepretenciozni i rokerski simpatični. Možemo reći da su nas The Killsi jučer ubili u pojam svojim koncertom. I to u potpunosti pozitivno.

The Kills
Foto: Monika Bračević / Ziher.hr
David Byrne (Piše: Helena Kezerić)

Za razliku od QOTSA, Byrne je svoj nastup započeo po predviđenoj satnici. S modelom mozga u ruci u srebrnom odijelu među srebrnim zavjesama ukazao se na pozornici i izazvao oduševljenje okupljene publike – ipak u nedovoljnom broju s obzirom na to da je riječ o tako velikom imenu svjetske glazbene scene. Za nas okupljene je to zapravo bilo odlično jer nije bilo one nesnosne gužve u publici i moglo se nesmetano plesati. Onaj tko nije bio, može plakati za prolivenim mlijekom. Od svih nastupa koje sam pogledala za vrijeme prvog dana INmusic festivala, upravo je Byrneov taj koji ostaje u pamćenju i izaziva najveće oduševljenje za mene. David Byrne je osim koncerta pripremio i performans, osim auditivnog dijela bila je tu i vizualna priča. Light show i igre sjenama izvođenim su pjesmama davali dodatnu jačinu. Svi članovi benda bili su jednako odjeveni u srebrna odijela i za vrijeme svake pjesme mijenjali su formaciju pa se činilo u nekim trenucima da je riječ o svojevrsnom vrlo uigranom glazbeno plesnom orkestru.

Od vrlo dobro poznatih pjesama Talking Headsa čuli smo Once In a Lifetime i Burning Down the House koje su potakle najviše buke u publici uz Slippery People i This Must Be the Place. Izvedena je pjesma I Used to Watch TV, singl s albuma u suradnji sa St. Vincent, a s novog albuma čuli smo glavni singl I Dance Like This i Every Day Is a Miracle koji mnogo zanimljivije zvuče u live varijanti od one studijske. Od nastupa Davida Byrnea očekivalo se nešto drugačije, ali su sva očekivanja nadmašena i premašena. Zbog odlične live izvedbe, scenskih pokreta, predivnog light showa i Byrneove želje da se publici da nešto više od same glazbe, za mene je ovo definitivno bio najbolji koncert prvog dana INmusic festivala.

Opaska Tima Hrvaćanina: Bilo bi više publike na Byrneovom koncertu da doslovno cijeli koncert, od 20:45 do 22:15, nismo morali čekati u redu da uđemo na festival. Osobe koje su stigle kasnije čekale su navodno i dva sata. Hvala organizaciji što omogućava da čujemo sve koncerte za koje smo platili ulaznicu.

David Byrne
Foto: Monika Bračević / Ziher.hr
Queens of The Stone Age (Piše: Tin Đudajek)

Vrhunac prvog dana festivala očekivano su bili Queens of The Stone Age. Nastup koji je počeo oko pola sata do ponoći trajao je do dugo iza ponoći. U tih nešto više od sat i dvadeset minuta Queens of The Stone Age predvođeni karizmatičnim Joshom Hommeom odsvirali su, očekivano, najviše stvari s posljednjeg, odlično prihvaćenog albuma “Villlains”. Najveće oduševljenje dočekale su su pjesme The Way it Used to i My God is The Sun s albuma “Like Clockwork”, zajedno sa starim uspješnicama No One Knows i Little Sister. Pjesma Make it With Chu zauzela je središnje mjesto koncerta, a Homme je odsvirao solo već u uvodu pjesme, prije prve strofe. Na ovoj se pjesmi i publika u najvećoj mjeri uključila u koncert.

Queens of The Stone Age djelovali su sigurno i moćno na pozornici, a nevjerojatan light show pojačavao je cijeli doživljaj koncerta. Queens of The Stone Age pokazali su se kao pun pogodak trinaestog INmusic festivala, a ne bih se čudio da su ispred sebe okupili doslovno sve posjetitelje ovogodišnjeg festivala. Nova, osvježena setlista pomiješana sa starim hitovima pokazala se dobitnom kombinacijom za publiku sastavljena od dijela njihovih fanova i ostatka posjetitelja festivala. Queens of The Stone Age napravili su izrazito pametnu setlistu i u niti jednom trenutku nisu “upilili” s pjesmama koje čak i ova izmiješana publika nije mogla pregrmiti. Queens of The Stone Age znaju svirati za festivale, ali što je i važnije, znaju svirati i vlastite koncerte tako da je njihov posljednji posjet Zagrebu bio izrazito kvalitetan koncert iz svih razloga koje sam gore spomenuo. Doista velik bend koji se treba doživjeti i na vlastitom koncertu.


Be social
Što misliš o ovome festivalu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari