Vizart

Izložba Davida Byrnea iz Talking Headsa: Bez kvantitete i kvalitete

Foto: Ziher.hr/ Eleonora Glišić
Vrijeme čitanja: 3 minute

Lijepo smo bili upozoreni u Facebook opisu izložbe da će hrvatska publika po prvi puta imati priliku vidjeti mali, ali važan dio umjetnikovog širokog interesa. Taj sam dio najave trebala shvatiti doslovno jer je upravo tako i bilo. Kako? Malo i oskudno. I ne, ovo nije kritika kvadrature galerije Contra koja je približna najmanjoj studentskoj sobi na Savi, već njena odluka da 11 fotografija umjetnika Davida Byrnea, inače i frontmana grupe Talking Heads, učini dobrim izložbenim materijalom.

Foto: Ziher.hr/ Eleonora Glišić
Foto: Ziher.hr/ Eleonora Glišić

Ako vam uvod nije bio dovoljan dokaz da će ovo biti pristrana recenzija izložbe, onda ću vam reći da u daljnjem tekstu možete samo i isključivo to i očekivati. Stoga, ukoliko ne želite saznati moje mišljenje o izložbi koja je svoja vrata otvorila jučer, 11. ožujka, otprilike u 19 sati, onda je vrijeme da zastanete i zatvorite ovaj članak. Dajem vam upozorenje i priliku! Eh, da je barem mene netko jučer upozorio…

Pa, krenimo! Ovo je bio prvi put da sam uopće imala plan posjetiti galeriju Contra, što je možda sramotno, pa priznajem ukoliko je tako. No, bilo kako bilo, razlog prvog posjeta navedenoj galeriji je bila znatiželja da saznam kako izgledaju djela poprilično poznatog lika. Prije izložbe sam si čak i pustila nekoliko pjesama Talking Headsa kako bih se nekako mogla poistovjetiti s autorom fotografija te tako možda bolje shvatiti djela koja me očekuju u Frankopanskoj 22.

Možda nisam dovoljno upoznata s likovnom umjetnošću da bih shvatila što početna serija od šest fotografija, koje pojedinačno prikazuju knjigu na crnoj podlozi, znače. Te su fotografije potpuno besmisleno i beskorisno visile na zidu. Visile su kao da su tamo postavljene samo kako bi popunile ionako malen prostor, koji se itekako može dobro iskoristiti. Nisam shvatila što je pjesnik htio reći, a možda sam bila jedna od rijetkih razočaranih posjetitelja, što zaključujem jer su se mnogi baš ispred navedene serije fotografirali. Eh, ili su oni shvatili poantu ili su fotografije bile samo dobra pozadina. Nekako mi se čini da je ovo drugo bilo u pitanju.

Foto: Ziher.hr/ Eleonora Glišić
Foto: Ziher.hr/ Eleonora Glišić

Nedugo nakon izlaska iz galerije sjetila sam se Toše Dabca, čovjeka koji je u tridesetim godinama prošlog stoljeća stvarao neizrecivo bolje fotografije od jučer viđenih. To je samo jedan od dokaza da u posljednje vrijeme umjetnicima nazivamo previše osoba. Kad bi barem upola imalo iskonsku umjetničku crtu poput Dabca. Kad bi barem…

Dapčeve su fotografije bile crno-bijele što me upravo podsjetilo na to da nije korektno pridavati samo negativnu struju ovom članku. Uvijek je pohvalno što se ljudi trude prikazati obično na neobičan način ili pak suprotno. Pohvalno je i to što imamo mogućnost vidjeti djela raznih umjetnika, onih poznatih i onih manje poznatih. Ali čini mi se da će se ova izložba pamtiti jedino po njenom slavnom autoru, koji je doduše slavu stekao u glazbenoj umjetnosti. Zar je važno samo ime umjetnika izložbe? Nije li bitniji njen sadržaj i dojam koji će ona ostaviti na ljude?

Foto: Ziher.hr/ Eleonora Glišić
Foto: Ziher.hr/ Eleonora Glišić

Kao što sam već i u uvodu spomenula, u galeriji Contra predstavljeno je 11 fotografija. Prvih šest sam već prokomentirala pa bih zato trebala i ostatak. Ono što mogu reći jest da je ostatak bolji. I to bolji u smislu da fotografije imaju vrijednost, smisao i oku su ugodne. Privlače te i voliš stajati ispred njih i gledati ih. Posebice su mi se svidjele fotografije koje su priložene uz ovaj odlomak.

Foto: Ziher.hr/ Eleonora Glišić
Foto: Ziher.hr/ Eleonora Glišić

Vjerujem da Byrne u svom opusu skriva prava umjetnička djela, ali uzmemo li u obzir da se fotografijom počeo baviti 90-ih, a u Contri je izloženo samo 11 fotografija koje i nisu baš nešto posebno, onda posjet ovoj izložbi, nažalost, ne mogu preporučiti. Vjerujem da će Contra drugom prilikom uspjeti pronaći umjetnika čiji je opus siromašan količinski, ali bogat kvalitetom koja će uspješnije krasiti njezine zidove.

Be social
Što misliš o ovoj izložbi?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari