Glazba

Izvještaj – Portman/Plastic Knives/Rens Argoa: Instrumentalna večer u Tvornici Kulture

Foto: Press
Vrijeme čitanja: 2 minute

Tradicionalan početak koncerata dolaskom ispred mjesta održavanja sat (ili više) vremena prije kako bi se popilo koje pivo, zamijenilo je obitavanje unutar samog kluba zahvaljujući niskim temperaturama. Već pri samom ulasku u Mali pogon nazirala su se poznata lica članova lokalnih bendova poput House of Pabla i Hesperian Death Horsea što je bio jedan od više razloga ugodne popunjenosti kluba. Prvi bend na repertoaru bio je Plastic Knives, zakazan u 21 i 45, no uz omanje kašnjenje započeli su sa setom.

Situiravši se do šanka u cilju ispunjavanja prilagođene spomenute “tradicije” imao sam dobar pregled zbivanja na pozornici, publike ali i prvog dostupnog cjenovnika. Instrumentalni electro-rock dvojac Plastic Knives stvorili su opći dojam kako će izgledati dobar dio večeri. Bez ikakve uvertire i rijetkih stanki koncert je odrađen u najmanju ruku profesionalno. Produkcijski kvalitetni i raznovrsni sampleovi basa, subova, synthova i razno raznih efekata vrvjeli su iz razglasa upotpunjujući lead gitaru (Damjan Vujaklija), no mjestimice su je potpuno zaglušili stvarajući nedefinirane frekvencije što je bubnjarski dio benda (Nikola Babić) tjeralo na površinu. Iako je usvirani i tehnički potkovani duo dao sve od sebe, nedostajalo je svojevrsne neverbalne komunikacije koja bi publici omogućila bolji uvid u high pointove pjesama, budući da je set koncipiran kao cjelina, bez pauza između svake pjesme. Već pred kraj me više interesirao sljedeći bend nego ono što bi naredne dvije pjesme mogle donijeti.

Nakon Plastic Knivesa na red je došao Rens Argoa, psihodelični math/rock trio koji su s nastupom započeli 15 do 20 minuta nakon prvog benda zbog promjene opreme na pozornici. Kao i svim bendovima večeri, vizualni dio koncerta ukrašavala je projekcija na zidu pozornice s logoima, ali i pokojim animacijama koje su obogaćivale cjelokupnu atmosferu. Rens Argoa ima solidne gitarske lead (Miran Katar) i bas dionice (Dejan Halusek), ali i jednog od najčvršćih bubnjara (Marko Kuhar) kojeg sam imao priliku čuti uživo. Svaka pjesma priča drugačiju priču, od samog ugođaja i atmosfere do dinamičkih uzleta i spustova čineći set doista intrigantnim, no problem nastaje spoznajom da uživo ne odišu onom “punoćom” kakvu sam osjetio prilikom preslušavanja albuma. Ruku na srce, na albumu se pojavljuju i instrumenti poput saksofona, didgeridooa i klavira, no unatoč nedostatku navedenih instrumenata vjerno su dočarali srž same glazbe.

Zadnji na repertoaru nastupio je eksperimentalni rock bend Portman. Prvim trzajima delayem okićene gitare (Davor Kavicki) odlijepili su me od šankovskog utočišta, premjestivši me u sredinu kluba, bliže pozornici kao i ostatak nazočnih. Osim zavidnog baratanja efektima, zvučnoj kulisi se pridodala i rezonirajuća bas sila koja je odjekivala zidovima Malog pogona. Rezak ali frekvencijski ugodan zvuk basa (Slaven Jedvaj) u potpunosti je uobličila ritam sekcija bubnjara (Ivan Kukuljević) te je show započeo. Tri interesantne figure koje su vladale pozornicom sljedećih 50 minuta publiku su natjerale na headbanganje, ples ali i sveopće kimanje glavama kao ultimativni znak potvrde. Jedan od trenutaka obilježilo je i penjanje na pozornicu jednog od članova publike koji je, došavši do bubnjara, poklonio istom šal Medveščaka čime se bubnjar nakon pjesme i omotao. Iako nisu rekli ni jednu riječ za trajanja koncerta, ostavili su mnoštvo riječi hvale koje se mogu reći za njih.

 

Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari