Glazba

Veja i Čipkice na etno izdanju Začarane Močvare

Foto: www.mochvara.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

Začarana Močvara u utorak, 9. veljače, dovodi etno skupine Veja i Čipkice. Grupa Veja dolazi iz Pazina i na moderan način istražuje i izvodi tradicijsku glazbu istarskog poluotoka. Od samoga početka svog djelovanja skupina je uzimala motive iz tradicijske glazbe istarskog poluotoka kako bi u vlastitim modernijim aranžmanima takvu glazbu predstavila publici. Inspiraciju i motivaciju crpe iz glazbe koja je ispunjavala živote njihovih predaka dajući joj novu energiju. Sama riječ “veja” znači “obred bdijenja”, a to je i staro ime za grad Krk.

Ideju o osnivanu benda pokrenuo je Goran Farkaš još 2007. godine, kada je započeo s istraživanjem istarske tradicijske glazbe. Inače, Farkaš je muzikolog i etno istraživač te je 2009. godine pokrenuo sada već dobro poznati TradInEtno Festival. Od instrumenata koriste mih, gajde, kaval, violinu, harmoniku, gitaru, bas gitaru, harmoniku i cajon, u raznim kombinacijama. Njihovi su koncerti jednako dobro prihvaćeni među domaćom, kao i među stranom publikom, što su više puta dokazali na raznim događanjima. Od koncerata izdvajaju nastupe na festivalima TradInEtno (Pazin, Hrvatska), Ethnoambient (Solin, Hrvatska), Arheo.S (Grčka, Italija i Albanija), Viljandi Folk Festival (Viljandi, Estonija), Les Traversees Tatihou (Normandija, Francuska), te nastup u klubu “New morning” (Pariz, Francuska), jednom od najpoznatijih jazz klubova u Francuskoj.

Veja je sudjelovala i u raznim projektima i glazbenim suradnjama od kojih su među značajnijima izvedba Vejine pjesme Anka zajedno sa Surkom (beatbox), pjevačicom Elis Lovrić i plesnim studijom AB original na otvorenju Pulskog filmskog festivala 2012. godine, suradnja s etno zborom Čipkice te sudjelovanje na radionici za djecu “Glazbeni poučak”. Veja je snimila studijski album “Dolina mlinova” kojeg je izdala u 2014. godini. Album sadržava 10 pjesama, od kojih su dvije autorske, a preostalih osam tradicijske koje su članovi benda aranžirali i odsvirali na sebi svojstven način. Od jeseni 2015. godine, “Dolina mlinova” dostupna je na većini digitalnih servisa za distribuciju glazbe uključujući iTunes, Spotify i Google Play Music.

Čipkice su etno ansambl sačinjen od desetak svestranih djevojka koje vole svoje i poštuju tuđe te poštuju svoje i vole tuđe. Čipkice su svoje putovanje započele 2008. godine na radionici sevdaha nakon koje se izrodila ideja o osnivanju vokalnog ansambla koji bi izvodio tradicijsku glazbu iz cijelog svijeta. Pod vodstvom maestre Lidije Dokuzović, renomirane etno glazbenice i vokalistice Afiona, Čipkice su svoj repertoar učile na raznim radionicama tradicijske glazbe te jedne od drugih. Od 2013. umjetnički voditelj Čipkica je etnolog Krunoslav Šokac, solist Ansambla narodnih pjesama i plesova Hrvatske LADO.

Čipkice svoj repertoar izvode a cappella i/ili uz glazbenu pratnju, a rado su viđene gošće raznih festivala, kulturnih i humanitarnih priredbi i prigoda u kojima s Čipkicama svijet možete obići, ne u 80 dana, već u svega nekoliko pjesama. Čipkice često i rado surađuju sa srodnim bendovima (Afion, Veja, Le Zbor, Kenkedenke, Naš mali Afro bend, Vuge) i glazbenicima kao što Allan Skrobe (gitara), Nenad Kovačić (udaraljke), Tea Selaković (didgeridoo), Ivan Raić (udaraljke). Glazbeni nastupi Čipkica podrazumijevaju suradnju sa svim umjetničkim institucijama kao i sudjelovanje na otvorenjima događaja poput izložbi, promocija knjiga ili drugih kulturnih i humanitarnih zbivanja. Dosad broje 100-tinjak nastupa.

Nakon koncerta uživajte u world music plesaoni kojom će dirigirati DJ Emir. Sve ono što možete slušati u njegovoj radijskoj emisiji Izvorišta (Radio Student/potlista.com), moći ćete čuti i u Močvari – od Balkana i klezmera preko tarante, cumbie, afrobeata, gnawe, throat singinga, rumbe, neotanga i tko zna čega sve ne. Tradicijska glazbe iz cijelog svijeta, ali s naglaskom na muzici za ples.

Začarana Močvara je projekt koji nastavlja tradiciju organiziranja koncerata intimnijeg ugođaja, pod umjetničkim vodstvom Nine Romić. Program je realiziran uz potporu HDS ZAMP-a. Ulaznice se prodaju za svega 30 kuna, a koncerti počinju u 22 sata.

Be social

Komentari