Glazba

Izvještaj: Mastodon odradio Mastocert za fanove

Foto: Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute

Mastodon zaista nema potrebe predstavljati, a najmanje nakon koncerta koji su sinoć odradili. Moćna četvorka je po treći put došla u Zagreb, ali prvi put kao headlineri, odnosno kao jedini bend večeri u ovom slučaju. Od samog se početka moglo vidjeti da će ovo biti impresivan koncert jer je, uz poslovično dobro raspoložen Mastodon, dupkom puna Tvornica bila jednostavno ekstatična, a također se našlo i podosta susjeda iz regije koji su došli samo na ovaj koncert. Također ono što se moglo na prvu primijetiti jest da je u Tvornici bilo neobično tiho. Naime, iz nepoznatih razloga je ova metal fešta bila jako tiha, bubnjevi preglasni na momente, bas kao da nije ni postojao, a vokali su također bili kriminalno ispod razine na kojoj bi trebali biti. No usprkos svemu tome, a to sve bi uništilo koncert većine bendova, Mastodon su odradili koncert koji će svima dugo ostati urezan u pamćenje kao epsko iskustvo. Vruće, znojno i zajebano epsko iskustvo.

Koncert su, kao i svaki na ovoj turneji, otvorili pjesmama s novog albuma, Tread Lightly i Once More ‘Round The Sun, koje su ipak bile nešto malo lakšeg karaktera od onog što sam očekivao od Mastodona na samom početku, no za to su se brzo pobrinuli svirajući pjesme s genijalnog “Leviathana” i pokazali koliko teški mogu biti. Cijela fora tog benda jest da su, uz činjenicu da zvuče zanimljivo uz taj epski prizvuk, i instrumentalni genijalci, posebice bubnjar kojeg je zaista bio gušt slušati kako izvodi sve i svašta. Nažalost, Troya Sandersa se na basu nije moglo čuti ništa, no opraštam mu jer je smiješan lik. Uz sve instrumentalne delicije koje su izvođene bio je zaista užitak slušati sva četiri člana benda kako se izmijenjuju na vokalnim dionicama, iako se mora priznati da se ponekad činilo da se to može i malo bolje izvesti.

Foto: facebook.com/Mastodon
Foto: facebook.com/Mastodon

Osim stvari sa starog albuma, odsvirali su i nekoliko apsolutno genijalnih stvari koje uživo zvuče trilijun puta bolje. Najbolji primjer toga je Ol’e Nessie, stvar koja na studijskoj snimci zvuči umjereno zanimljivo, a uživo je bila jedno zvjersko iskustvo. Progresivni početak odsviran na samom rubu vrata gitara i onda tipično masto-razaranje. Savršeno. Veliko iznenađenje se dogodilo kada je koncert bio gotov. Inače na turneji sviraju prosječno 14 pjesama, a nekad 16 i postoji neka vrsta neslužbenog bisa (jer je isceniran), a nama su napravili drugi bis za koji su rekli da se nikad nije dogodio u povijesti i u tom trenutku je počela Blood and Thunder. Moram li uopće spominjati da je dvorana eksplodirala od sreće?

Možda se čini da doista previše opraštam ovom bendu, ali atmosfera je bila jednostavno zarazno dobra. Svirka je, usprkos manjkavostima, bila jednostavno odlična. Mogli ste gledati bilo kojeg člana u bilo kojem trenutku koncerta i sa zanimanjem promatrati što rade. To je jedna dosta bitna stvar kod Mastodona – njihova karizma – jednostavno su zajebanti koji uživaju u tome što rade i to je nešto što se na prvu vidi, nisu ničime opterećeni. Čak su im i pošalice između pjesama (rijetke doduše) bile smiješne, što je rijetko slučaj s bendovima jer se uglavnom sve svodi na “hwalah and good night”. Mastodon su se potrudili uz odlično odsvirani koncert reći publici koliko im je drago što ih se toliko cijeni. Vjerujem da će se svaki posjetitelj sinoćnjeg koncerta sjećati sljedećih riječi: “Thank you, we will remember this city.”

Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari