Glazba

Izvještaj – Obojeni Program: Kad se publika nečem dobrom nada

Foto: Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute

Jesen je otvorila svoja vrata novoj uspješnoj koncertnoj sezoni pred nama, a koncert Obojenog programa dio je tog iščekivanog repertoara. Bilo je izrazito ugodno doći u prepunu Močvaru, probijati se kroz ljude okupljene oko dobre glazbe, s daškom sjete na licu kojim se možda (jer je pretežno prevladavala starija publika) prisjećaju starijih koncertnih izdanja ovog kultnog benda. Za početak da se odmah zna. Ispratila se i predgrupa Šlagvort na Kraju koju čini mladi četveročlani post-punk/ noise bend iz Zagreba. Do sada ih nisam slušala uživo, a sada sam im pristupila s izrazitim zanimanjem. Ipak su dospjeli do ovako velikog koncerta, svirajući kao predgrupa bendu koji im je naveden u popisu utjecaja. Žara i energije nije nedostajalo, na trenutke progresivno (Jarbolasto) i pomalo eksperimentalno, ipak nije uspjelo sakriti njihovu očiglednu koncertnu nesigurnost. Međutim, kako to obično biva dok su se ispred Močvare gužvali u dimu, Šlagvort je slušala šačica radoznalih, prijatelji i možda poneki pripadnik nekog demo benda koji razumije situaciju. Nažalost već tad sam primijetila da se jako slabo razaznaje vokal zbog nešto lošijeg zvuka nego što je uobičajeno za Močvaru. Da bih na kraj svojih misli stavila Šlagvort, mislim da ću ih morati ponovno poslušati.

Foto: Ziher.hr
Foto: Ziher.hr

U mjernoj jedinici par cigareta i kratkih susreta s dobrim prijateljima, dočekalo se i glavne protagoniste, novosadske pionire alternativne scene – Obojeni program. Probijanje do pozicija u prvim redovima i priprema za kaos koji je već lagano uzimao maha u prvim redovima. Već tada sam shvatila da nitko u Močvari nije tu došao slučajno te da se radi o vjernim fanovima koji su spremno došli ugostiti Obojeni program nakon deset godina negostovanja u Zagrebu. Vokal se i dalje nažalost slabo čuo, tekst je bio jedva prepoznatljiv što nije smetalo publici koja je vjerno ispratila sve stihove naizust. Najbolji iskaz oduševljenja bio je uzvik iz prvih redova: “Najljepši bend na svijetu!”

Izvrsna energija nošena poletnim bas linijama i oštrim gitarskim rifovima, vođena Kebrinim prepoznatljivim vokalom, ubrzo je prevladala. Kroz miris parfema i zbir nasmiješenih, zadovoljnih starijih fanova iz pozadine probila se rasplesana i izvrsno raspoložena mlađa publika koja je povela koncert svojom pozitivom. Gradacija koncerta osjetno je vođena dobrim rasporedom setliste, približavanje žarištu otvoreno je izvrsnom Da li smo naučili živjeti u kapsuli. Ipak, vrhunac koncerta po meni je bio izvrsno izveden spoj dva velika hita ABCD avioni i Kad se neko nečem dobrom nada. Unatoč dobroj atmosferi imam osjećaj da je ista više vođena energijom publike, nego samog benda. Pohvale izvrsnim bubnjevima i dobro raspoloženom basistu, ali samozatajni frontmen Kebra djelovao je malo više zatvoren prema publici; fokusiran na knjižicu stihova (valjda?) i čašu žestice poetski položenoj na stolić sa lampom u središtu pozornice. Kebrini zatvoreni pokreti po pozornici i poneka gubljenja u njenom dnu, sklupčan u svoj svijet, pretakajući stihove u mikrofon, možda su značila više nego što sam mogla iščitati. Publika, odlučna u želji za bisom nakon koncerta koji je poprilično brzo proletio, izmamila je naizgled nevoljki povratak benda na pozornicu. Ipak, čim je krenula glazba vratila se i energija koja je ponovno povela prisutne. Bilo je lijepo osjetiti snagu generacija okupljenih na jednom mjestu oko ovog benda, bolje rečeno institucije. Iiako su možda velika očekivanja pokvarila koncertni doživljaj, sreća same prisutnosti na koncertu Obojenog programa čini se kao povijesna stvar.

Foto: Ziher.hr
Foto: Ziher.hr
Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari