Intervju

Kebra (Obojeni program): “Dosta novog ima kod nas, nadam se da ćemo to najbolje prezentovati u Močvari”

Foto: facebook.com/ Obojeni Program
Vrijeme čitanja: 4 minute

Nakon čekanja od zadnjeg nastupa na INMusicu 2007., fanovi kultnog benda napokon će doći na svoje! Obojeni program 2. listopada nastupa u zagrebačkoj Močvari zajedno s zagrebačkom post-punk četvorkom Šlagvort na kraju. Novosadski Bend iz više razloga zaslužuje i opravdava status kultnosti. Osnovani još početkom osamdesetih zajedno s bendovima Boye, La Strada i Luna, smatraju se prvacima nezavisne scene Novog Sada i drugačijeg zvuka u tadašnjoj Jugoslaviji. Prepoznatljivost su uspjeli zadržati prvenstveno zahvaljujući pjevaču Branislavu Babiću- Kebri, jedinom originalnom članu bendu. S Kebrom smo u intervjuu popričali o budućim planovima Obojenog programa, očekivanjima sutrašnjeg koncerta i o generacijama fanova koji se izmjenjuju, vjerno prateći djelo ovog legendarnog benda.

Nakon dugo godina, ponovno ste u Zagrebu. Radujete li se zagrebačkoj publici i što očekujete od nadolazećeg koncerta? Što novo Obojeni program nudi Zagrebu s kojim druguje već više od 30 godina?

Kebra: Živimo u nekom vremenu gde se stvari menjanju na dnevnom nivou, i tako gledajući desetak godina je večnost. Naravno da se radujemo, Zagreb je grad koji je bitan za našu karijeru, diskografski smo iz njega krenuli i uvek ćemo se njemu vraćati s tom posebnom emocijom. A samim tim što dugo nismo bili ovdje, u bendu se uobičajno dosta toga promenilo, od same postave  do našeg poslednjeg albuma kojeg koncertno nismo predstavili u Zagrebu. U svakom slučaju, dosta toga novog ima kod nas i nadam se da ćemo to na najbolji mogući način prezentovati u petak u Močvari.

Od objavljivanja posljednjeg albuma “Kako to misliš: Mi?” prošlo je tri godine. Na čemu radite u zadnje vrijeme i planirate li možda objavljivanje novog albuma. Koliko je razvoj diskografije ostavio utjecaj na Vaš rad i da li je Obojenom programu format dugosvirajućeg albuma i dalje zanimljiv?

Kebra: Počeli smo da radimo nove pesme, dve-tri. Nazire se u kom smeru će to ići i za sada je ok. E sada, kako će to do kraja ići, to još ne znamo. Dugosvirajući album, haha, zanimljivo zvuči. Videćemo…

Foto: facebook.com/ Obojeni program
Foto: facebook.com/ Obojeni program

Posljednje ste albume ustupili na besplatan download. Smatrate li da je za glazbu dobro da je dostupna svima besplatno? U kakvom je to odnosu sa autorima koji “proizvodnju” te glazbe ipak na neki način trebaju platiti?

Kebra: Mislim da diskografske kuće gube bitku s razvojem tehnologije. To su prosto globalni procesi, to je vreme u kome živimo. Sve oko nas se menja, pa tako i način prezentacije muzike. Ja lično nemam ništa protiv da ko želi ponudi publici svoju muziku besplatno, a ko ne zeli da za to traži pare. To je izbor samih izvođača.

S velikim pravom vas krasi status kultnog benda kroz koji je prošlo mnogo kvalitetnih i različitih glazbenika ali ste uvijek uspjeli zadržati vaš prepoznatljivi zvuk. Kako vi gledate na to kao jedini koji ste ostali kroz sve ove godine uporište u obliku prepoznatljivog frontmena i vokala? Niste odustali niti nakon 35 godina 🙂

Kebra: Mi smo sve vreme samo radili ono što volimo i uživali u tome, nismo razmišljali u šta se to može pretvoriti ili koliko će trajati, po tom pitanju i dan danas to doživljavamo tako.

Još 2005. ste albumom “Da li je to čovek ili je mašina” zatvorili akronim Novog Sada. Ima li simbolike u tome za bend obzirom da ste nakon tog albuma počeli raditi u novoj postavi sa dva basa, a bez gitare? Otvarate neki novi akronim?

Kebra: Ta priča je zavrsena, krenuli smo dalje što uopšte ne znači da se time gubi prostor za nove priče.

Nekoć ste nastupali okrenuti leđima publici ili pak u bijelom čime ste očito slali poruke publici, iako vaši izravni životni tekstovi šalju mnogo poruka sami po sebi. Kako mislite da danas najbolje dopirete do publike i kako danas gledate na scenske nastupe?

Kebra: Nisam preterani ljubitelj pretencioznosti bendova u odnosu na publiku, kako muzičke, tako tekstualne pa i scenske. Ako bend poseduje dobru energiju, publika to prosto oseti. To je neki vid stvaralaštva pa je i nekada ta pretencioznost konstruktivna, ali ipak mislim da je sam bend  ta energija i da je to suštinska stvar kod publike.

Obojeni program postoji već 35 godina. Što je ono što Vas i dalje drži svježim i zbog čega i dalje gurate naprijed. Interesantno je da u publici imate i stare fanove još iz osamdesetih ali i mlade koji im mogu biti djeca. Što mlade naraštaje privlači Obojenom programu?

Kebra: Ovo je dosta teško pitanje… Odgovoriću na ono što možda znam. Guramo napred jer prosto volimo to što radimo, a zašto mlađe naraštaje privlači bend, to je pitanje za njih. Možda opet ta energija. Pojma nemam.

U Močvari svirate zajedno s relativno novim zagrebačkim post-punk bendom Šlagvort na kraju. Pratite li recentnu glazbenu scenu i da li bi ste možda nekoga izdvojili?

Kebra: Pratim koliko mogu, sigurno ne dovoljno da bih sada nekog izdvojio. Uvek me je vise zanimala ta alternativnija scena i neafirmisani bendovi od tih nazovi afirmisanih.

Foto: facebook.com/ Obojeni program
Foto: facebook.com/ Obojeni program

Mudrost za kraj. Ostavite poruku našim čitateljima i mlađim naraštajima koji uživaju u vašoj glazbi!

Kebra: Poruka njima, da budu dobro, veseli i nasmejani  i ako imaju vremena i dobre volje neka u petak dođu u Močvaru.

 

Be social

Komentari