Glazba

Izvještaj – Otrovna Kristina: Kvalitetan hard rock s nešto praznog hoda

Foto: Press
Vrijeme čitanja: 2 minute

Mali pogon Tvornice kulture ovog je petka, 16. veljače ispunila publika željna čuti dugoiščekivani koncert zagrebačke Otrovne Kristine koji su najavljivali upečatljivi plakati s djevojkom kojoj se ne vidi lice obučenom u crnu kožnu jaknu te elokventan i iscrpno informativan opis eventa na Facebooku sažet u jednostavno – “Rock”. Netko tko nije upoznat s time da ovaj rock bend čine trojica glazbenika (gitarist Niko Potočnjak, basist i vokal Gordan Tomić te bubnjar i vokal Jeremy White), pomislio bi da je hrvatska hard rock scena napokon dočekala svoju žensku protagonisticu. Ipak, to ćemo tek morati dočekati (ako se ikada dogodi).

Prvi album pod nazivom “Otrovna Kristina” bend je objavio 2015. godine, a upravo ovim koncertom dobili smo uvid u to što donosi drugi album naziva “Otrovna Kristina II” koji bi uskoro trebao ugledati svjetlo dana. Publika je s oduševljenjem dočekala neke od pjesama s prvog albuma, naročito Poljubi me u treće oko, Vrata moći i Zmija, no posebnu je atmosferu stvorio prvi singl drugog albuma – Suša.

I novi će album, bez sumnje, biti ispunjen energijom koja je prisutna na prvome albumu te sigurno neće manjkati odličnih riffova i dvoglasnog pjevanja. Tematika pjesama također ostaje na sličnome tragu kao ona prethodnog albuma, barem sudeći prema nekima od novih pjesama koje su bile izvedene. Koncert je završio pjesmom Ja biram pakao za koju je Niko Potočnjak rekao da je to “najbolja stvar koju ćete čuti u sljedećih 1500 godina” te retoričkim pitanjem “jel’ ovo bilo jebeno?” u svom zafrkantskom stilu odao kakav je njegov dojam koncerta.

Kako Otrovna Kristina ne niže nastupe, već ih pametno raspoređuje pa ih publici servira na kapaljku, ne čudi što su fanovi poprilično nestrpljivo iščekivali svirku te počeli izvikivati svoje želje i prije no što su se s pozornice začuli zvukovi instrumenata. Ipak, ono što se nije moglo previdjeti je to da se publika tijekom koncerta postupno osipala pa je broj preostalih do kraja koncerta bio znatno manji od broja prisutnih na početku koncerta.

Koncert je, ipak, ostavio dojam neke zaokružene cjeline. Doduše, cjeline koja je tekla u jednome smjeru, bez neke posebne kulminacije koja bi natjerala sve prisutne da polude i da osjete taj rock u svojim žilama. Tome je najvjerojatnije pridonijela i činjenica da je postojao određeni prazni hod između pjesama, ali i očit manjak ikakve komunikacije s publikom tijekom svirke. Dio publike je usprkos tome uživljeno pratio svirku pa su neki čak i headbangali jer je u svakom slučaju teško ostati ravnodušan na rock za kakav bi se očekivalo ili da je izumro ili da ga je nemoguće koncipirati u modernijem smislu i odsvirati s takvim guštom.

Svakako treba uzeti u obzir da je Otrovna Kristina poprilično osvježenje naše uspavane hard rock scene, ne samo zato što radi i svira rock glazbu, već i zato što se vješto oslanja na nekadašnje hard rock velikane koji su pisali glazbenu povijest toga žanra. Stoga treba pozdraviti svaki napor i želju za činjenjem razlike, posebice kada se ta razlika čini, ako ne toliko ultrainovativno, ali barem kvalitetno i s očitom uživancijom. U tom slučaju nimalo ne čudi da hrvatska scena toliko žeđa za otrovom koji Kristina nudi.

Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari