Glazba

Izvještaj – SOHN: Audiovizualno koncertno savršenstvo

SOHN
Foto: Tin Đudajek
Vrijeme čitanja: 3 minute

Koncert sjajnog britanskog glazbenika SOHN-a, prvotno planiran za 10. listopada prošle godine, održan je jučer, 5. svibnja u pregrađenom velikom pogonu Tvornice kulture. Pravim imenom Christopher Taylor, SOHN je premijerno nastupio u Zagrebu i u Hrvatskoj, kako bi promovirao svoj novi album “Rennen“. Svojim prvim albumom “Tremors” iz 2014. i elektro-soul-pop glazbom skupio je fanove koji su se brzo zaljubili ne samo u njegov prekrasan vokal, već i u specifičan glazbeni izričaj kojem ne manjka kvalitete.

SOHN: Savršen, Osobit, Hvalevrijedan Nastup

Iako najave koncerata često prepompozno predstavljaju izvođače kako bi se privuklo što više ljudi, doživjevši SOHN-ov koncert, po prvi put se nisam osjećala prevarenom na račun najave koncerta. Znala sam što mogu očekivati od SOHN-a, no definitivno nisam očekivala koncert kakav sam doživjela. Zakasnivši otprilike 15 minuta s početkom, SOHN je na pozornicu stupio sa svojim bendom i održao koncert za pamćenje. Koncert koji nema ni glave ni repa jednostavno zato što je cijeli u znaku punokrvne kulminacije koja ne jenjava čak ni u onim sekundama između dvije pjesme.

Čitav koncert bio je zapravo savršeno pripremljena predstava u kojoj se glazba i svjetla idealno isprepliću, nadopunjuju i naglašavaju. Tako je električni bubanj davao akustični ritam, a svjetla onaj vizualni. Svjetla u službi vizualne nadopune beatova bila su savršeno tempirana, ali isto tako i pomno odabrana za stvaranje idealne atmosfere. Može se reći da je u Tvornicu kulture jučer prenesena atmosfera velikih festivala na kojima SOHN nastupa, no prava posebnost bila je upravo u tome da nije bilo prevelike gužve pa nije bilo naguravanja, već se svatko mogao opušteno i nesmetano posvetiti slušanju glazbe i upijanju atmosfere kakva se ne može iskusiti na svakom koncertu.

SOHN
Foto: Tin Đudajek
Ljepota elektroničkog bluesa

Očaravajući SOHN-ov tenor bez ijednog falša plovio je prostorom Tvornice i širio emocije. Elektronička podloga uz pojačanje u obliku sintesajzera i elektronički bubanj te su emocije intenzivirali i oblikovali u nešto potpuno neuhvatljivo za jasnu analizu. Na publici je bilo samo da se prepusti i uživa. SOHN je to omogućio svojom potpunom uživljenošću  i zdušnom predanošću izvedbama. Većinu vremena činilo mi se kako možda on uopće ne zna i/li ne mari gdje je, no u par navrata pogledao je u publiku te nas toplo pozdravio s “Thank you, Zagreb!” Upravo u tome leži ljepota glazbenih nastupa, posebice onih koji nisu zabavljački, nego na račun emocionalne ogoljenosti izvođača omogućavaju katarzu publike.

Komunikacija s publikom tako nije nedostajala jer je odrađena putem glazbenog izričaja. SOHN-ovi pokreti rukom kojima kao da je dirigirao svjetlima i beatovima davali su posebnu čar izvedbama pjesama. Iako je na setlisti bilo više pjesama s prvog albuma nego s novog, pjesme Hard Liquor koja je bila izvedena na samom kraju koncerta te Conrad  izvedena na bisu kod publike su izazvale najveću euforiju. To se ogledalo ne samo u oduševljenim uzdasima prilikom prvih taktova pjesama, već i u pljeskanju u ritmu pjesme Hard Liquor što je stvorilo gospelovsko ozračje i atmosferu koncerta pri samom završetku obojilo u neke još ljepše i intimnije boje. Taman za savršenu završnicu uz koji bismo veoma lako navikli na “laganiji” glazbeni izričaj čak i subotom.

SOHN
Foto: Tin Đudajek
Rezime koncerta

Oko ovog koncerta stvarno ne treba pametovati. Stoga sam za kraj teksta odlučila citirati svoju dragu prijateljicu Tenu Korotaj koja je na svom Instagram profilu ispod objavljenih fotografija i videa s koncerta u opisu napisala: “Gospel elektronika, kolektivna hipnoza i trans. Muškarac ogoljenih emocija. Sitni teatralni, savršeno dozirani pokreti. Prekrasan tenor. Multiintrumentalni virtuoz. Ovakvu razinu profesionalnosti Tvornica kulture nije vidjela eonima. Kompetentni tonac i majstor svjetla, zvuk čist k’o suza.” S tim riječima završavam uz veliku nadu da mi ovo nije prvi i posljednji put da sam uživo slušala i gledala SOHN-a.

Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari