Glazba

Izvještaj – Otvorenje Impulse festivala (Rijeka): SUUNS & Scattered Clouds

suuns
Foto: Stephany Stefan
Vrijeme čitanja: 3 minute

Jučer, u četvrtak 4. travnja započelo je još jedno izdanje riječkog Impulse Festivala. Otvorenje je pripalo kanadskoj četvorki SUUNS. Poznati po svom zamamljivom mračnom elektro i disonantnom indie rock zvuku djeluju dugi niz godina ne samo na području Amerike, već i cijelog svijeta.

U našu malu Rijeku stigli su u sklopu europske turneje premijerno promovirajući svoj četvrti studijski album pod nazivom “Felt”. Album prožet njihovim uobičajenim eksperimentalnim zvukom art punka i neo psihodelije kao i uvijek zaradio je mnoge pohvale glazbene kritike. Ovog puta nadodavši više elektroničkog zvuka i synthom inspiriranih stilova stvorili su još jači i upadljiviji album dokazavši da su s godinama sve bolji i bolji. Svoj nastup na ovom festivalu održali su u OKC Palach, kultnom riječkome klubu koji cijeni umjetnost i jedinstvenost u izričaju.

suuns
Foto: Stephany Stefan
Poteškoće koje nitko nije očekivao

Prostor se počeo puniti malo prije 22 sata, pozitivna nestrpljivost u publici je rasla, a minimalistička pozornica s crvenom pozadinom i nekoliko reflektora stvarali su savršenu atmosferu za ovu vrstu glazbe. Sve se činilo i više nego dobrim, no nažalost zbog tehničkih problema SUUNS nisu mogli prezentirati svoj specifičan zvuk na adekvatan način čime se izgubio dio njihove umjetničke čarolije. Nizom nesretnih okolnost i problema s letom, bendu je izgubljen dio prtljage, između ostalog nekoliko vrlo važnih instrumenata.

Zbog toga je njihov nastup trajao nešto manje od sat vremena. Kao pravi profesionalci odbili su odgoditi svoj nastup i ostaviti publiku na cjedilu. Ipak, ne možemo zanemariti razočaranje publike pa čak i samog benda koji je na kraju koncerta uputio sramežljivu ispriku objasnivši svoj manjak zvuka.

Njihovu ispriku prenosimo i u pismenom obliku, a kako saznajem, kolegica Marta Lučić večeras će popratiti izvedbu u zagrebačkoj Tvornici kulture u kojoj će, nadamo se, popraviti dojmove koje je stekla riječka publika.

Željeli bismo zahvaliti svima što su došli i podržali naš koncert na Impulse Festivalu u Rijeci. Nažalost imali smo problema s izgubljnom prtljagom prilikom dolaska iz Amerike gdje su nam se izgubile torbe i instrumenti. Odlučili smo unatoč tome odsvirati barem dio seta, ali smo vrlo zahvalni na strpljenju koje su nam iskazali organizatori i publika. Nadamo se skorom povratku u Rijeku kako bismo ispravili dojmove i priuštili vam svirku kakvu zaslužujete. Šaljemo vam mir i ljubav.

– SUUNS

Kao jedno ugodno iznenađenje pokazala se predgrupa Scattered Clouds koje nikako ne smijemo zanemariti. Kanadski duo eksperimentalnih darkera pomalo podsjeća na neobičan spoj psihodelije Joy Divisiona i Pink Floyda stvarajući retro sintaktički zvuk koji uvlači u svijet melankolije i mističnosti. Nadam se da će nastaviti u ovome smjeru te se veselimo i njihovom daljnjem radu i glazbenom stvaralaštvu.

suuns
Foto: Stephany Stefan
Zaključna riječ večeri otvorenja

Što reći za kraj? Nitko nije očekivao da će koncertna večer otvorenja imati ovakav ishod. Iako mnogi nisu bili zadovoljni izvedbom SUUNSa, što je razumljivo, moramo moći i razumjeti da na neke stvari jednostavno ne možemo utjecati. Kada idemo na koncerte nama dragih glazbenika nije nam ni na kraju pametni s kakvim poteškoćama se oni susreću na turneji i putu do svog odredišta tog dana.

Bilo riječ o malim ili velikim problemima stres izazvan tolikim pritiskom svakako nije zanemariv, a to što je ova kanadska četvorka odlučila nastupati sa samo dijelom instrumenta (i to tuđim) moramo pohvaliti kao jedan vrlo hrabar čin na koji mnogi ne bi pristali.

Od vas se opraštam samo do sljedećeg izvještaja s Impulse festivala čiji cjeloviti program možete pronaći ovdje.

Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari